Rusové zasáhli dětskou nemocnici v Kyjevě

Celková bilance obětí pondělního rozsáhlého ruského vzdušného útoku na Ukrajinu vzrostla na dvacet mrtvých a zhruba padesát zraněných, uvedlo ukrajinské ministerstvo vnitra. Nejméně sedm mrtvých hlásí Kyjev, podle jehož starosty Vitalije Klyčka šlo o jeden z nejhorších útoků na metropoli od začátku invaze. Zásah utrpěla mimo jiné dětská nemocnice. V Kryvém Rihu v centrální části Ukrajiny pak útok zabil deset lidí a dalších 31 zranil. Další mrtvé hlásí i Pokrovsk na východě Ukrajiny, kde rakety zasáhly průmyslové zařízení. Ve všech ukrajinských oblastech byl dopoledne vyhlášen letecký poplach, výbuchy byly hlášeny i z dalších měst.

„Ruští teroristé opět zaútočili raketami na Ukrajinu. Různá města: Kyjev, Dnipro, Kryvyj Rih, Slovjansk, Kramatorsk. Více než čtyřicet raket různých typů. Byly poškozeny obytné budovy, infrastruktura a dětská nemocnice,“ napsal na Telegramu prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj by měl „celý svět využít veškerého svého odhodlání, aby ruské údery konečně skončily“.

Zásah utrpěla v Kyjevě také jedna budova specializované dětské nemocnice Ochmatdyt, uvedl podle deníku Ukrajinska pravda ředitel zdravotnického zařízení Volodymyr Žovnir. Pacienti i personál byli evakuováni. Podle jiného zdroje deníku jsou na místě zranění. Na záběrech sociálních sítí jsou vidět videa i fotografie poničené budovy i dětí s kapačkami před nemocnicí. „Je to jeden z nejhorších útoků. Vidíte, to je dětská nemocnice,“ řekl kyjevský starosta Klyčko agentuře Reuters, když stál u těžce poškozené budovy.

Na místě je i podle serveru RBK-Ukrajina ministr zdravotnictví Viktor Liaško. Uvedl, že v době ruského teroristického útoku byly v budově děti a zdravotnický personál. „Jde o budovu, kde sídlilo toxikologické oddělení. Byly tam děti na dialýze a laboratoř,“ řekl Liaško. Záchranáři a dobrovolníci na místě odklízejí trosky, pod kterými mohou ještě být lidé.

Záběry zveřejnil i poradce prezidenta Zelenského Michajlo Podoljak. „Rusko nám doslova křičí do obličeje: ‚Zastavte mě, nebo budu pokračovat v masakrování vašich dětí, zabíjení civilistů a ničení velkých měst.‘ Závěr? Neexistuje žádný závěr, protože je to všechno příliš zřejmé. Potřebujete jen odvahu, abyste učinili jediné správné rozhodnutí: Rusko musí sedět na lavici obžalovaných; Rusko musí prohrát,“ napsal na sociální síti X.

„Chci, aby to viděl celý svět a aby nemlčel. Nemocné děti po ruském útoku na nemocnici Ochmatdyt,“ uvedl na Telegramu šéf Zelenského kanceláře Andrij Jermak. Úřady v Kyjevě k ruskému útoku dříve uvedly, že pracovala protivzdušná obrana a že trosky dopadly na řadů míst metropole, kde způsobily škody a v jednom případě požár.

Masivní ruský útok

„Slyšeli jsme výbuch, pak nás zasypaly trosky,“ řekla agentuře Reuters třiatřicetiletá Svitlana Kravčenkovová poté, co s manželem vyšla z krytu. Jejich dvouměsíční dítě je v pořádku, ale žena utrpěla řezné rány. Trosky zničené budovy pohřbily jejich auto. „Bylo to strašidelné. Nemohla jsem dýchat, snažila jsem se zakrýt (své dítě),“ popsala.

Podle kyjevské vojenské správy dopadly na několik míst ukrajinské metropole trosky sestřelených raket, na místě jsou záchranáři. Škody utrpělo několik budov, na jednom místě vypukl požár, uvedla správa.

Místní média hlásila výbuchy také v Kryvém Rihu a Kropyvnyckém v centrální části Ukrajiny. „Ostřelování Ukrajiny v době, kdy je v ulicích více lidí. Šílení ruští teroristé,“ napsal na Telegramu Jermak.

Podle agentury Reuters je útok neobvyklý tím, že jej ruské síly provádějí za denního světla. Ukrajinské letectvo uvedlo, že Rusko při něm použilo také hypersonické střely Kinžal.

Rusko útočilo na Ukrajinu už v noci na pondělí. Ukrajinské letectvo ráno uvedlo, že byly použity čtyři střely s plochou drahou letu Ch-101 odpalované z bombardérů Tu-95 a dvě střely Iskander-M. Tři střely Ch-101 byly podle letectva zničeny nad Žytomyrskou a Čerkaskou oblastí.