Rusové postupují u Časiv Jaru, bombardování čelilo Dnipro či Cherson

Útok na ukrajinské Dnipro nepřežilo pět lidí, nejméně 34 dalších je zraněných, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Jednoho mrtvého a čtyři zraněné hlásí po ruských náletech také sousední Charkovská oblast. Útoky zaznamenala také ruská strana, konkrétně černomořský přístav Novorossijsk, kde útočila skupina bezpilotních člunů. Podle tvrzení místních úřadů nezpůsobila významnější škody.

Podle šéfa Dněpropetrovské oblastní správy Serhije Lysaka je mezi oběťmi v Dnipru také čtrnáctiletá dívka. Dodal, že ruské rakety a drony zasáhly jedno z nákupních středisek a ve městě způsobily řadu požárů. Jeden z nich podle serveru RBK Ukrajina vypukl poblíž zdravotnického zařízení.

Útoky v noci na středu hlásil také Cherson, shrnula zpravodajka ČT na Ukrajině Ilona Zasidkovyčová. Podle ní zatím není jasné, zda jsou na místě mrtví. Zároveň připomněla nedávný ruský útok na Nikopol, který nepřežilo šest lidí. „Město hraničí s frontovou linií, je přes řeku od Záporožské jaderné elektrárny, kterou Rusové okupují od roku 2022,“ dodala.

Oběti a zraněné po ruských náletech hlásí prokuratura v obcích Borova a Ruska Lozova v Charkovské oblasti. Rakety tam měly zasáhnout celkem asi dvě desítky obytných budov a část civilní infrastruktury.

Zpravodajka ČT Ilona Zasidkovyčová o situaci na Ukrajině (3. 7. 2024) (zdroj: ČT24)

Útok na Novorossijsk téměř bez následků, tvrdí ruská státní agentura

Drony zasáhly ve středu nad ránem také ruské území, konkrétně černomořský Novorossijsk. Tamní přístav ale nepoškodily a zařízení tak funguje v běžném režimu, tvrdí ruská státní agentura Interfax s odvoláním na místní úřady. Vedení města také znovu zpřístupnilo pláže, které kvůli útokům původně uzavřelo.

Starosta města Andrej Kravčenko tvrdí, že drony ve městě jen lehce poničily dvě komerční zařízení a jednu obytnou budovu. Původně uváděl, že na místě docházelo k výbuchům. To naznačují i reakce obyvatel Novorossijsku na sociální síti Telegram, kteří tvrdí, že výbuchy zaznamenali.

Vedení Novorossijsku z útoků obviňuje Kyjev. Ukrajinská strana se k tomu nevyjádřila.

Moskva hlásí dobytou čtvrť, Kyjev sestřelení raket a dronů

Ruské ministerstvo obrany také tvrdí, že okupanti zasáhli leteckou základnu ve středoukrajinské Poltavě. Dodalo, že zařízení zasáhla raketa Iskander. Bylo by to tak už druhé zasažené letiště v oblasti za týden.

Ruská armáda dále hlásí dobytí čtvrti Novyj v ukrajinském městě Časiv Jar. Dobytí tamního sídliště připustili, na rozdíl od útoku na Poltavu, i ukrajinští analytici.

O strategický Časiv Jar bojuje ukrajinská armáda s ruskými okupačními vojsky už dva týdny. Město se nachází na vyvýšenině asi dvacet kilometrů od Bachmutu, který ruská armáda dobyla před rokem. Časiv Jar pro ni podle agentury Reuters představuje strategický bod v postupu na klíčová ukrajinská města Kramatorsk a Slavjansk.

Nakládání rakety Iskander
Zdroj: Reuters

Ukrajinská armáda oznámila ve středu nad ránem sestřelení pěti ruských raket a šesti dronů. Za úterý pak podle generálního štábu přišla ruská armáda na Ukrajině o 1180 vojáků a dva systémy protivzdušné obrany. Kyjev chce podle prezidenta Volodymyra Zelenského během července ještě více posílit protivzdušnou ochranu proti ruským útokům.

Informace o útocích ani jedné ze stran nelze ověřit z nezávislých zdrojů.