TÉMA

Muniční iniciativa

Rusové nemají v úmyslu se zastavit, varuje Šmyhal

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal v exkluzivním rozhovoru pro ČT poděkoval za českou muniční iniciativu, která podle něj zachraňuje stovky a tisíce ukrajinských životů. Podle něj i Evropa na různých úrovních čelí ruské agresi. „Měli bychom pochopit, že Rusové nemají v úmyslu se zastavit. Budou pokračovat a jediný jazyk, kterému rozumí, je jazyk síly,“ je přesvědčený.
17. 7. 2024Aktualizováno17. 7. 2024, 21:30|

EU a Ukrajina podepsaly bezpečnostní dohodu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, předseda Evropské rady Charles Michel a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová ve čtvrtek odpoledne podepsali bezpečnostní dohodu, jež slibuje pokračování vojenské i další pomoci Kyjevu ze strany EU. „Budeme podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak bude potřeba. Chceme být akceschopní a konkrétní,“ prohlásil po podpisu Michel.
27. 6. 2024Aktualizováno27. 6. 2024, 20:04|

První zásilka munice z české iniciativy dorazila na Ukrajinu

Na Ukrajině už je dělostřelecká munice, kterou se podařilo nakoupit v mimounijních zemích díky české iniciativě. První zásilka před časem dorazila na Ukrajinu, informoval premiér Petr Fiala (ODS) na síti X o výsledku společného nákupu organizovaného Českem.
25. 6. 2024Aktualizováno25. 6. 2024, 19:36|

Černochová kritizovala komunikaci s Řehkou

Vztahy s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou jsou na profesionální úrovni dobré, komunikace ale v určitých záležitostech nefunguje, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News. Například o jeho zapojení do projektu Nemesis na nákup dronů pro Kyjev se dozvěděla z ČTK. Projekt podle ní navíc prošetřuje inspekce. Vedle toho ministryně potvrdila, že první dodávka munice z české iniciativy bude na Ukrajině do konce června. Není prý zároveň možné prozradit, zda už tam munice dorazila.
23. 6. 2024|

Prezident udělil Jensi Stoltenbergovi Řád Tomáše Garrigua Masaryka

V Praze ve čtvrtek začalo dvoudenní neformální setkání ministrů zahraničí států Severoatlantické aliance (NATO). Na jeho okraj se koná řada bilaterálních schůzek. Při této příležitosti udělil prezident Petr Pavel generálnímu tajemníkovi NATO Jensi Stoltenbergovi Řád Tomáše Garrigua Masaryka III. třídy za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie. Stoltenberga předtím přijal i premiér Petr Fiala (ODS), který řekl, že Česko plní závazek dvou procent výdajů HDP na obranu a bude ho naplňovat i v dalších letech. Stoltenberg ocenil Česko jako svého partnera a také to, jakou práci země vykonala ve své muniční iniciativě.
30. 5. 2024Aktualizováno30. 5. 2024, 20:09|

Je to mimořádná práce, ocenil Blinken v Praze českou muniční inciativu

Do Prahy přiletěl americký ministr zahraničí Antony Blinken, sešel se se svým protějškem Janem Lipavským (Piráti). Na okraj jednání šéfů diplomacií států NATO se setkal také s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS). Ocenil českou muniční iniciativu na pomoc Ukrajině. Podle Blinkena jsou vztahy mezi Českem a Spojenými státy výjimečné. Ministr odpoledne jednal také s prezidentem Petrem Pavlem.
30. 5. 2024Aktualizováno30. 5. 2024, 13:47|

Případné jednání o míru nebude v zákulisí, prohlásil ukrajinský premiér Šmyhal pro ČT

O míru nemůžeme jednat podle podmínek útočníka, tedy Ruska, protože by to znamenalo kapitulaci a okupaci, řekl ukrajinský premiér Denys Šmyhal v exkluzivním rozhovoru pro ČT. Jako základ zmiňuje globální summit k projednání mírového plánu. Zúčastnit se ho mají zástupci zemí z celého světa s výjimkou Ruska – jeho delegace by podle Šmyhala byla přizvána až po dosažení dohody. Jednání zároveň podle něj nemohou probíhat v zákulisí, neboť by je Kreml využil k „manipulacím a lhaní“. Šmyhal vedle toho mluvil i o situaci na bojišti a zahraniční podpoře. Rozhovor vedl redaktor ČT David Miřejovský.
28. 5. 2024Aktualizováno29. 5. 2024, 17:06|

Do české muniční iniciativy přispělo patnáct zemí přes 39 miliard korun, řekl Fiala

Do české muniční iniciativy už přispělo patnáct zemí Evropské unie a Severoatlantické aliance přes 1,6 miliardy eur (39,5 miliardy korun), řekl před úterním jednáním o bezpečnosti s evropskými státníky v pražské Kramářově vile premiér Petr Fiala (ODS). Polský prezident Andrzej Duda před pracovní večeří prohlásil, že odpovědnost posílit obranyschopnost Ukrajiny je nyní na Západu. Lídři pěti zemí Unie, kteří se zúčastnili pracovní večeře, pak ve společném prohlášení potvrdili závazek pokračovat ve vojenské podpoře Ukrajiny.
28. 5. 2024Aktualizováno28. 5. 2024, 21:55|

Lídři několika zemí EU budou v Praze na pozvání premiéra Fialy jednat o pomoci Ukrajině

Do Prahy přijedou v úterý na pozvání premiéra Petra Fialy (ODS) lídři některých zemí Evropské unie jednat o muniční pomoci, protivzdušné obraně Ukrajiny a spolupráci v obranném průmyslu. Pracovní večeře v Kramářově vile se podle mluvčí vlády Lucie Ješátkové zúčastní například polský prezident Andrzej Duda, předsedkyně dánské vlády Mette Frederiksenová, nizozemský premiér Mark Rutte a lotyšská premiérka Evika Siliňová.
26. 5. 2024Aktualizováno26. 5. 2024, 10:58|

Je třeba držet emoce na uzdě, řekl Havlíček. Dodal ale, že kampaň má být tvrdá

Po pokusu o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica by bylo dobré, aby politici udrželi emoce na uzdě. V Interview ČT24 to řekl místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. Zároveň ale odmítl, že by byla rétorika hnutí ANO vyhrocená. Naopak zkritizoval vyjadřování představitelů vládních stran. Stojí si například za tím, že česká iniciativa na nákup zbraní pro Ukrajinu je PR akce, ale také za dřívějšími vyjádřeními představitelů ANO o „nové totalitě“ v Česku.
18. 5. 2024|

Členství v EU a v NATO je základem svobody a bezpečnosti, uvedl Pavel na konferenci v Praze

Evropská unie je největším mírovým projektem v historii kontinentu a členství v ní a v Severoatlantické alianci (NATO) je základem svobody a bezpečnosti země. Na konferenci věnované 20 letům ČR v EU v Praze to řekl prezident Petr Pavel, který mimo jiné zmínil i to, že pokud chce Česko hrát pomyslnou první ligu v Evropě, logicky se nabízí například přijetí eura. Premiér Petr Fiala (ODS) doplnil, že členství v EU přispělo k tomu, že je Česko dnes mnohem bohatší zemí. Podle předsedkyně sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) musí být prioritou Evropy bezpečnost. Prvním krokem podle ní musí být porážka Ruska na Ukrajině.
30. 4. 2024Aktualizováno30. 4. 2024, 10:00|

První munici v rámci české iniciativy by mohl Kyjev získat v červnu, uvedl Fiala

Český premiér Petr Fiala (ODS) se ve středu sešel v Bruselu s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem, dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou a premiérem Nizozemska Markem Ruttem. Jednali například o české muniční iniciativě a o způsobech, jak posílit ukrajinskou protivzdušnou obranu. Setkání se uskutečnilo ještě před startem dvoudenního summitu Evropské rady, který začal večer. Na programu má ve středu situaci na Ukrajině a vztahy Unie s Tureckem a Libanonem a ve čtvrtek pak zejména konkurenceschopnost Evropské unie.
17. 4. 2024Aktualizováno17. 4. 2024, 22:48|

Na schůzce s Bidenem je důležité hlavně to, že se konala, míní diplomaté a komentátoři

Schůzka českého premiéra Petra Fialy (ODS) a amerického prezidenta Joea Bidena v podstatě splnila očekávání, shodli se ve speciálním vysílání ČT24 komentátoři a diplomaté. Setkání podle nich ukazuje, že Američané považují Česko za důležitého partnera. Důležité může být úterní setkání Fialy s republikánským předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem, na které má premiér možnost posunout dál schválení americké vojenské pomoci Ukrajině.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 23:41|