TÉMA

Krynky

Ruské agentury stáhly zprávu o přeskupování u Dněpru. Ukrajinci za řekou postoupili, tvrdí americký institut

Ruské tiskové agentury v pondělí informovaly o přeskupování sil okupantů na východním břehu ukrajinského Dněpru a jejich přesunu k výhodnějším pozicím, během několika minut ale zprávu stáhly. Upozornil na to portál Meduza. Agentura RBK posléze na sociální síti Telegram uvedla, že ruské ministerstvo obrany vnímá rozšíření zprávy o přesunu sil jako provokaci. Americký Institut pro studium války (ISW) během neděle přitom informoval, že ukrajinské síly v obci Krynky na východním břehu Dněpru postoupily.
13. 11. 2023|

Zasáhli jsme a potopili dvě ruské lodě u Krymu, tvrdí ukrajinská vojenská rozvědka

Ukrajina v noci na pátek u poloostrova Krym zasáhla dvě malé ruské výsadkové lodě s posádkou a obrněnci, uvedla podle agentury Unian ukrajinská vojenská rozvědka (HUR). Později na platformě Telegram sdělila, že obě plavidla se po útoku námořních dronů v zátoce Vuzka potopila. Rusko zatím zprávu nekomentovalo.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 21:33|

Ukrajinci přesunuli obrněnce na levý břeh Dněpru. Státy G7 ujistily Kyjev o podpoře

Ukrajinská vojska přesunula na levý břeh Dněpru v Chersonské oblasti nevelký počet obrněné techniky, uvedl americký Institut pro studium války (ISW) s odvoláním na ruské proválečné internetové komentátory. Ministři zahraničí ekonomicky vyspělých zemí G7 ve středu mezitím ujistili, že zůstanou jednotní v podpoře Ukrajiny, která od loňského roku čelí plnohodnotné ruské invazi. Učiní tak navzdory mezinárodnímu dění v Pásmu Gazy. Nová slovenská vláda odmítla návrh dalšího balíku vojenské pomoci Ukrajině.
8. 11. 2023Aktualizováno8. 11. 2023, 13:12|