Okolí Kachovské přehrady sužuje nedostatek vody

Události: Rok od zničení Kachovské přehrady (zdroj: ČT24)

Okolí Chersonské oblasti trápí vedle pravidelného ostřelování i nedostatek vody. Životy lidí v regionu změnila nejprve v roce 2022 ruská okupace, posléze pak i destrukce Kachovské přehrady na řece Dněpr. V červnu uplynul od ruského úderu na vodní nádrž přesně rok.

Místo studánky musí místní pít z plastových lahví. Za pitnou vodou se do centra vesnice Novovoroncovky sjíždějí nejen tamní obyvatelé, ale i ti z okolních vesnic. „V místě, kde žijeme, není voda. Takže ji tu musíme nabírat, abychom si doma mohli uvařit jídlo,“ popsal obyvatel Novovoroncovky Vladimir.

O zdroj pitné vody částečně vesnice přišla po zničení Kachovské přehrady v červnu loňského roku. Dosud se podařilo obnovit celkem pět studen, to ovšem nepokryje potřeby všech obyvatel. „Ne všichni obyvatelé mají přístup k vodě. Nyní má vodu asi sedmdesát procent obyvatel Novovoroncovky,“ uvedl šéf tamní vojenské správy Andrij Seleckyj.

Pod neustálou palbou

Rekonstrukci vodovodní sítě u vesnice, která hraničí s frontovou linií, ztěžuje ostřelování oblasti. S opravami proto místní často spoléhají sami na sebe. Inna Jakovenko, s níž štáb ČT natáčel, začala před týdnem s výrobou betonových konstrukcí pro studny.

„Pracujeme podle toho, jak blízko se ostřeluje. Když je to blízko, tak máme v garáži jámu. A když bylo nejhůř, všichni jsme se v ní schovali,“ popsala okolnosti ruských úderů. Destrukce přehrady dopadá i na okolní krajinu – například jedna z pláží, kam často jezdili za odpočinkem místní, je teď zarostlá hustou vegetací.

Zdánlivý klid vesnické krajiny pak mohou každou chvílí narušit útočné drony. Ruské invazní jednotky se skrývají za hustým porostem či za zbývající vodní hladinou. Podle obyvatele Novovoroncovky Vladimira dopadla jedna ze střel i do centra vesnice. „Ostřelují nás z protějšího břehu. Teď sem přilétají většinou drony,“ řekl. To, že je frontová linie v blízkosti, připomínají i vyhořelá auta nebo zničené budovy.

Místní obyvatelé často kritizují vládu za nedostatek vody a za to, že si obydlí často musí opravovat za vlastní peníze. Horší než každodenní ostřelování byla podle nich ruská okupace. Vesnice se pod ní nacházela celých osm měsíců.