Rusové se stáhli z Azovského moře, hlásí ukrajinské námořnictvo

Rusko stáhlo všechny své válečné lodě z Azovského moře, oznámilo ukrajinské námořnictvo. Část plavidel se tam uchýlila poté, co kvůli úderům obránců odplula z anektovaného poloostrova Krym. Moskva na zprávu bezprostředně nereagovala. Kyjev k úderům na vojenské cíle na okupovaném poloostrově používá střely Storm Shadow či ATACMS. Na ruské válečné lodi útočí rovněž bezpilotními plavidly s výbušninami.

„V Azovském moři už nejsou žádné ruské válečné lodě. Zdá se, že začali něco tušit,“ prohlásil mluvčí ukrajinského námořnictva Dmytro Pletenčuk.

Ukrajinské vzdušné údery a útoky bezposádkových námořních plavidel přiměly ruskou Černomořskou flotilu k přesunu téměř všech svých bojeschopných válečných lodí z anektovaného poloostrova Krym na jiná místa a Sevastopol se coby hlavní základna flotily stal neefektivní, sdělilo ukrajinské námořnictvo už dříve.

Přesun Rusů do Novorossijsku

Azovské moře je spojeno s Černým mořem Kerčským průlivem. „Téměř všechny hlavní bojeschopné válečné lodě nepřítel přesunul z hlavní základny Černomořské flotily a drží je v Novorossijsku, některé jsou v Azovském moři,“ vysvětlil začátkem července pro agenturu Reuters velitel ukrajinského námořnictva, viceadmirál Oleksij Nejižpapa.

Novorossijsk je hlavní ruský přístav na východním pobřeží Černého moře a zároveň námořní základna. Podle ukrajinského velitele nicméně postrádá rozsáhlé zázemí, jaké poskytuje Sevastopol. Ten Rusko využívalo mimo jiné jako skladiště pro své řízené střely, jež válečné lodě odpalují na Ukrajinu.

Ruské ministerstvo obrany podle Reuters na dotaz ohledně Nejižpapových vyjádření nereagovalo. I Novorossijsk dle dostupných informací čelil v poslední době ukrajinským úderům.

Desítky zničených lodí

Ukrajinským ozbrojeným silám se od začátku plnohodnotné války podařilo zasadit ruským invazním jednotkám v Černém moři řadu citelných úderů, Kyjev přitom nedisponuje vlastní flotilou lodí ani velkými vojenskými plavidly, poznamenala agentura Reuters.

Obránci podle dřívějšího vyjádření Nejižpapy zničili či poškodili 27 ruských vojenských lodí, přičemž pět z nich zlikvidovaly námořní miny, které Ukrajina pomocí námořních dronů umístila u Sevastopolského zálivu.

Černomořská flotila se za války ukázala obzvláště zranitelnou, napsal už dříve časopis Newsweek. Podle odhadu Legion Magazine byla potopena či vyřazena z boje zřejmě třetina ruské flotily, více než dvě desítky plavidel. O přesunu většiny ruských lodí ze Sevastopolu do jiných přístavů informovalo před časem i britské ministerstvo obrany.

Konec ruské dominance?

Akce v Černém moři umožnily Ukrajině vytvořit a zajistit vlastní námořní koridor pro vývoz zemědělských produktů poté, co Moskva loni neprodloužila svoji účast v obilné dohodě zprostředkované Tureckem a OSN.

Kyjev tvrdí, že očekávané letouny F-16, přislíbené západními spojenci, pomohou narušit ruskou dominanci na nebi nad Černým mořem. „Severozápadní část Černého moře, zejména koridor pro civilní lodě, bude téměř stoprocentně zabezpečen,“ míní Nejižpapa.