Ukrajinci tvrdí, že potopili v Černém moři ruskou raketovou korvetu

Ukrajinské ozbrojené síly tvrdí, že zničily blízko okupovaného poloostrova Krym ruskou raketovou korvetu Ivanovec. Loď utrpěla v noci ze středy na čtvrtek několik přímých zásahů trupu, v důsledku kterých se potopila, píše server BBC. Ruská strana zatím událost nekomentovala.

Ukrajinské ministerstvo obrany na síti X zveřejnilo video, které má zničení lodi zachycovat. Použité záběry zřejmě pocházejí z mořských dronů, které do lodi narazily a způsobily několik explozí.

„Bojovníci speciální jednotky ‚Skupina 13‘ zničili raketovou korvetu Ivanovec ruské Černomořské flotily. V důsledku řady přímých zásahů do trupu byla korveta poškozena, převrácena na záď a potopena. Hodnota lodi činí přibližně 60 až 70 milionů dolarů,“ napsalo ministerstvo. K útoku mělo dojít v zátoce Donuzlav u západního břehu okupovaného Krymu.

Ruské záchranné operace nebyly úspěšné, tvrdí ukrajinská rozvědka. Kolik lidí bylo na palubě, není jasné, ale lodě tohoto typu jsou podle portálu Meduza obvykle navržené pro čtyřicetičlennou posádku.

Ukrajina dokázala zničit v Černém moři už několik ruských válečných lodí, přestože nemá vlastní flotilu. Loni v prosinci Kyjev uvedl, že zničil velkou výsadkovou loď Novočerkassk. Rusko potvrdilo, že loď byla poškozena. V dubnu 2022, několik měsíců po ruské invazi na Ukrajinu, byla Moskva – vlajková loď ruské Černomořské flotily – poškozena a nakonec potopena, zřejmě ukrajinskými raketami. Její hodnota je odhadována na asi 750 milionů dolarů.

Po raketovém útoku na velitelství Černomořské flotily v Sevastopolu loni v září satelitní snímky ukázaly, že ruské námořnictvo přesunulo velkou část své černomořské flotily z Krymu do ruského černomořského přístavu Novorossijsk.