„Musím myslet na vnučku.“ Z Pokrovsku prchají stovky lidí denně

Události: Rusové se blíží k Pokrovsku (zdroj: ČT24)

V Doněcké oblasti na východě Ukrajiny přituhuje. Obyvatelé Pokrovsku mají dva týdny na evakuaci, pak hrozí okupace strategického uzlu ruskými vojáky. Město a okolí každý den opustí až šest set lidí. Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj označil situaci u Pokrovsku a Torecku za těžkou. Nepřítel posílá podle velitele ukrajinských sil Oleksandra Syrského k městu stále více vojáků. Situaci v oblasti, včetně práce dobrovolníků, zmapoval zpravodaj ČT Jan Řápek.

Na klidnější frontě u Kramatorsku nedaleko bojové linie rozdává dvojice Nizozemců smažené hranolky. Denně připraví až dva tisíce porcí. „Byla tu paní, která se ptala: Musím platit? Řekl jsem jí, že je to zadarmo, a ona se na mě krásně usmála. To je pro mě největší odměna,“ říká nizozemský kuchař Coen van Oosten.

Před dvěma a půl lety kuchaři začínali na ukrajinsko-polské hranici. Postupně se ale dostali až na východ, a teď kromě občerstvení zajišťují i humanitární pomoc. „Máme náš vlastní azylový dům, kam přesouváme lidi z opravdu nebezpečných oblastí,“ uvedl druhý z dvojice kuchařů Franky van Hintum.

Rusové v posledních dnech zvyšují tlak na Pokrovsk. Denně obsadí zhruba dva kilometry čtvereční, uvádí americký Institut pro studium války. Proto je potřeba rychle evakuovat tamní obyvatele. „Viděl jsem lidi, kteří moc dlouho čekali. Opravdu musíte odejít,“ nabádá van Hintum obyvatele po telefonu. Spolu s van Oostenem pak přejíždějí do ostřelovaného regionu.

Přesun rodin s dětmi prioritou

Svůj dům v obci Ševčenko teď opouští i Ukrajinka Nina. Evakuovat se nechtěla, po dlouhém přemlouvání ale nakonec souhlasila s tím, že se přesune do Dnipra. „Já už bych to tady klidně dožila. Ale je to tu nebezpečné a musím myslet na vnučku a její budoucnost,“ konstatovala žena.

Manžel a na vozík upoutaný syn Ruslan prozatím v dostřelu raket zůstávají. „Ještě musím vyřešit nějaké problémy a pak snad taky odjedu,“ uvedl Ruslan.

V rizikové oblasti stále setrvává přes padesát tisíc lidí. Podle velitele vojenské správy mají na cestu do bezpečí dva týdny – pak už může být pozdě. „Nejlepší by bylo, aby odjeli všichni. Nejdřív ale musíme do bezpečí dostat děti s rodinami. A to je zhruba sedm tisíc lidí,“ sdělil velitel vojenské správy Pokrovsku Serhij Dobrjak.

Strategické město

Pokrovsk je jednou z hlavních bašt ukrajinské obrany a klíčovým logistickým uzlem v Doněcké oblasti. Jeho obsazení by ohrozilo obranné linie Ukrajinců a zásobovací trasy a přiblížilo by Rusko k deklarovanému cíli dobýt celou Doněckou oblast.

Kyjev se pokusil zmírnil ruský tlak na východní frontě překvapivým vpádem do Kurské oblasti 6. srpna, který měl mimo jiné znervóznit Kreml a přimět ho k rozdělení vojenských sil. Zelenskyj v neděli řekl, že cílem odvážné invaze je vytvořit nárazníkovou zónu, která by mohla zabránit dalším útokům Moskvy přes hranici.