Ukrajinci zasáhli v Kurské oblasti třetí důležitý most, Rusové postupují u Pokrovsku

Vývoj v ruské Kurské oblasti a ukrajinské Doněcké oblasti se vstupem zpravodaje ČT Řápka z Pokrovsku (zdroj: ČT24)

Ukrajinská armáda podle ruských vojenských blogerů zničila v ruské Kurské oblasti třetí most přes řeku Sejm. Ukrajinské úřady se k tomu zatím nevyjádřily. Rusové v Kurské oblasti nasadili i vojáky Vzdušných a vesmírných sil, takzvanou hvězdnou pěchotu, napsal investigativní server Važnyje istoriji. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že Ukrajinci ovládli na ruském území více než 1250 kilometrů čtverečních a 92 obcí. V ukrajinské Doněcké oblasti mezitím okupanti dál postupují k městu Pokrovsk, které vyhlásilo evakuaci.

Zelenskyj uvedl, že ukrajinské síly pokračují ve své operaci v Kurské oblasti na západě Ruska, kde ovládly více než 1250 kilometrů čtverečních a 92 obcí. Tvrzení nicméně nelze nezávisle ověřit.

Kdyby západní partneři dovolili Kyjevu použít střely dalekého dosahu proti Rusku, nebyla by operace v Kurské oblasti nutná, citovala prezidenta agentura Reuters. Zelenskyj také vyzval západní partnery, aby dovolili Ukrajině použít zbraně dlouhého dosahu k zastavení ruského postupu na východě Ukrajiny. „Ukrajina může zastavit postup ruské armády jediným rozhodnutím, které očekáváme od našich partnerů,“ prohlásil podle agentury AFP.

Kurská operace podle Zelenského vyvrací představy o pomyslných „červených čarách“ jako nepřekročitelných mezích, vytyčených ruským vůdcem Vladimirem Putinem ve válce proti Ukrajině. Server The Moscow Times upozornil, že Putin se k situaci v Kurské oblasti od porady z 12. srpna veřejně nevyjadřuje.

Horizont ČT24: Ukrajinský postup v Kurské oblasti (zdroj: ČT24)

Ničení mostů

Ukrajinci v Kurské oblasti podle zatím nepotvrzených informací zničili u obce Karyž třetí a zároveň poslední most přes řeku Sejm. Tvrdí to ruský telegramový kanál Astra s odkazem na tamní vojenské blogery. Pokud by se to potvrdilo, mohlo by to znamenat odříznutí Rusů od zásobování v Gluškovském okrese, neboť v předchozích dnech Ukrajinci zničili i dva zbývající mosty přes Sejm u obcí Zvannoje a Gluškovo.

Mosty zničilo ukrajinské letectvo, což naznačuje, že se v oblasti podařilo značně poškodit protivzdušnou obranu Ruska i omezit aktivitu jeho stíhačů.

Zničení mostů má důležitý taktický význam, řekl generál ve výslužbě Pavel Macko. „Ukrajinci si tímto způsobem zakryjí celé levé křídlo, protože zničení těchto mostů znemožní ruským silám přesunout posily po křídle,“ řekl a dodal, že nyní řeka tvoří přirozenou bariéru mezi ukrajinskými silami a možnými pokusy Rusů o protiútok.

Ukrajinské úřady se k tomu zatím nevyjádřily a ani z ruské strany není zničení mostu zcela potvrzené. Ruský vyšetřovací výbor ale podle propagandisty Solovjova potvrdil poškození stavby. „Dne 18. srpna (v neděli) byl v důsledku cíleného ostřelování s použitím raket a dělostřeleckých zbraní (...) ve vesnici Karyž v Gluškovském okrese v Kurské oblasti poškozen třetí most přes řeku Sejm,“ uvedl zástupce ruského vyšetřovacího výboru podle telegramového kanálu Solovjova.

Podle exilového ruského webu Meduza nejméně dva prováleční blogeři informovali přímo o zničení třetího mostu v regionu. Jeden z nich – Jurij Podoljaka – napsal, že ruské jednotky využívají pontonové přemostění. „To stačí k provedení účinných akcí k odvracení útoků ukrajinských ozbrojených sil,“ uvedl. Fotografie nebo videa zničeného mostu blogeři nezveřejnili.

Analytici: Ukrajinci mírně postoupili

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s odkazem na vývoj bojů v Kurské oblasti uvedl, že Ukrajina plní své cíle. Podrobnosti nesdělil. „Dnešní hlášení hlavního velitele (ukrajinských ozbrojených sil Oleksandra) Syrského .(...) Informoval také o nových podrobnostech v Kurské oblasti. Dosahujeme našich cílů. Ráno bylo další doplnění výměnného fondu pro náš stát,“ napsal Zelenskyj. Termín „výměnný fond“ ukrajinské úřady zmiňují v souvislosti s ruskými zajatci.

Analytici ISW uvádějí, že Ukrajinci v neděli pokračovali v útocích v Kurské oblasti a mírně postoupili jihovýchodně od okresního města Sudža, které obsadili v minulých dnech. Ukrajinský projekt DeepState, pokládaný za blízký tamní armádě, tvrdí, že ukrajinské síly dostaly pod kontrolu obce Apanasovka, Snagosť a Otruba a postoupily v Olgovce. Rusové už od ukrajinské hranice evakuovali 121 tisíc lidí.

Ruská média mezitím napsala, že ruská námořní pěchota zajala v Kurské oblasti skupinu devatenácti ukrajinských vojáků, konkrétně u obce Olgovka, která se nachází východně od města Koreněvo. Ruská média zajaté vojáky označila za sabotéry.

Zpravodaj ČT Jan Řápek o vývoji rusko-ukrajinské války (19. srpna 2024) (zdroj: ČT24)

Média: Moskva nasadila „kosmonauty“, už mají ztráty

Do obrany Kurské oblasti před ukrajinským útokem nasadilo Rusko kvůli nedostatku vojáků v pozemních silách i příslušníky Vzdušných a vesmírných sil, takzvanou hvězdnou pěchotu, napsal investigativní server Važnyje istoriji s odvoláním na anonymní zdroje i na údaje z otevřených zdrojů. Vzdušné a vesmírné síly (ruská zkratka VKS) vznikly v roce 2015 rozhodnutím vůdce Vladimira Putina sloučit vojenské letectvo a protileteckou a protiraketovou obranu.

Tyto síly se sice mají zabývat válčením ve vzduchu a ve vesmíru, ale na přelomu letošního května a června v jejich rámci vznikl motostřelecký pluk, zapojený do ochrany hranic v rámci uskupení Sever, píše web. Podle něj Moskva stáhla pro tento účel z VKS i vojáky z radarových stanic včasné výstrahy před jaderným útokem či ze základen strategických bombardérů. Pluk nemá stálou posádku, do pohraničí se dostal v polovině července, několik týdnů před útokem ukrajinských sil.

V pluku jsou vojáci z rot střežících vojenská letiště, z týlových jednotek, mechanici, ale i menší počet důstojníků. K pěchotě je převeleli z letišť Ukrajinka v Altajském kraji, Belaja v Irkutské oblasti a Engels v Saratovské oblasti. Z těchto základen operují bombardéry Tu-22M či Tu-95, ze kterých posádky vypouštějí střely a rakety při útocích proti ukrajinským městům. Přesun se má týkat i jednoho kosmodromu či obsluhy radarů včasné výstrahy Voroněž, napsal web Važnyje istorii.

Není jasné, kdy a jak budou nahrazeni cenní specialisté. Jen k obsluze jednoho radaru Voroněž je zapotřebí více než sto vyškolených techniků, podotýká portál.

Hvězdná pěchota už zaznamenala ztráty. Narychlo přemístění a slabě vyzbrojení „kosmonauti“ 7. srpna odrazili útok ukrajinských sil na okresní město Koreněvo, napsal proválečný blog Operacije Z. V této oblasti bojů se pohřešuje dvaadvacetiletý Ilja Romanov, převelený z arzenálu vesmírných vojsk v Tambovské oblasti, kde se skladují rakety a družice. Motostřelci VKS byli pravděpodobně i v koloně, kterou u Rylska zničily ukrajinské raketomety HIMARS. Týž den byl zraněn dvaadvacetiletý seržant Vjačeslav Bondarenko, který před převelením sloužil na základně bombardérů v Amurské oblasti, napsaly Važnyje istorii.

Pokrovsk vyhlásil kvůli ruskému postupu evakuaci

Ukrajinské úřady vyhlásily kvůli blížící se ruské invazní armádě povinnou evakuaci dětí a jejich příbuzných z východoukrajinského Pokrovsku a z přilehlých obcí. Zelenskyj sdělil, že v okolí města pokračují těžké boje. Ukrajinský projekt DeepState upozornil, že okupanti dál pokračují v postupu na Pokrovsk, který je důležitým dopravním uzlem, a upevňují své taktické pozice u obcí Piščane, Skučne, Mykolajivka, Zaliznjanske, Novoželanne, Nelipivka a Ňju-Jork.

„K dnešku vše v Pokrovsku funguje, všechny služby. Tedy voda, elektřina, plyn, veřejná doprava, obchody, trhy, banky, soud... Zatím vše funguje. Ale chápeme, že během týdne se (služby) postupně utlumí,“ řekl šéf tamní městské správy Serhij Dobrjak. Úřady zároveň vyzvaly obyvatele, aby odešli do bezpečnějších míst Ukrajiny, dokud to lze ještě relativně v klidu.

„Ruští vojáci jsou už deset kilometrů od města,“ hlásí z Pokrovsku s odkazem na místní úřady zpravodaj ČT Jan Řápek. „Město čelí pravidelnému ostřelování a je vyhlášena evakuace, která by se měla týkat až tisíců lidí nejen z tohoto města, ale i z celého okresu,“ doplnil.

Obyvatelé Pokrovsku mají na evakuaci maximálně dva týdny, upřesnil předseda městské vojenské správy Serhij Dobrjak. Nyní podle něj opouští Pokrovsk pět set až šest set lidí denně. Ukrajinské úřady vydaly příkaz k povinné evakuaci rodin s dětmi. Ve městě podle agentury AP stále žije kolem 53 tisíc obyvatel.

Ruské ministerstvo obrany zároveň ohlásilo dobytí další obce v ukrajinské Doněcké oblasti. Invazní síly se podle něj zmocnily obce Zalizne, která je v těsné blízkosti Torecku.