Zelenskyj: Operace v Kurské oblasti má vytvořit nárazníkovou zónu

Cílem vpádu ukrajinských vojsk do ruské Kurské oblasti je vytvořit nárazníkovou zónu na hranici, uvedl v neděli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury AP tak poprvé jasně pojmenoval cíl útoku, který ukrajinské síly zahájily 6. srpna. Zelenskyj dosud tvrdil, že záměrem operace je chránit obyvatele pohraničí před neustálým ostřelováním.

Hlavní úkol ukrajinských sil podle Zelenského nyní spočívá ve zničení co největší části ruského potenciálu napadat Ukrajinu. „Zejména to znamená vytvoření nárazníkové zóny na agresorově území, a to je naše operace v Kurské oblasti,“ zdůraznil Zelenskyj podle listu Ukrajinska pravda.

Až dosud ukrajinský prezident o vpádu vojsk do Ruska říkal, že cílem operace je ochránit pohraniční obce v Sumské oblasti, které čelily ustavičnému ruskému ostřelování, připomíná AP.

Zelenskyj v neděli večer také poukázal na svízelnou situaci ukrajinských vojáků na východě země, kde u Pokrovsku a Torecku musejí odrážet desítky ruských útoků denně. Apeloval také na spojence, aby urychlili dodávky potřebných zbraní a munice. „Zvláště se obracím na Spojené státy, Británii a Francii,“ řekl.

Zpravodajská agentura Unian připomněla, že u Pokrovsku se vedou jedny z nejtěžších bojů na frontě a že ruská vojska tam postupují. Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková opět vyzvala lidi žijící poblíž frontové linie, aby se evakuovali.

Ukrajina, která se od února 2022 brání rozsáhlé ruské agresi, v posledních dvou týdnech obsadila podle tvrzení Kyjeva 1150 kilometrů čtverečních ruského území a 82 příhraničních obcí včetně městečka Sudža. Přes ně proudí ruský zemní plyn do zemí Evropské unie.