Černochová: Část příjmů ze zmrazeného ruského majetku půjde na munici pro Ukrajinu

Část příjmů ze zmrazeného ruského majetku v Evropské unii bude vynaložena na dodávky munice pro Ukrajinu, kterou pořídí Česká republika. Bude tak možné koupit další stovky tisíc kusů velkorážové munice, oznámila na síti X ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Rozhodla o tom podle ní EU. Konkrétní částku nesdělila.

„Je to další důkaz důvěry spojenců v Českou republiku a v naši muniční iniciativu. Jde o jedinečnou příležitost, jak Ukrajinu podpořit, využít k tomu zdroje původně patřící Rusku a ušetřit veřejné finance evropských zemí,“ uvedla ministryně.

Na využití výnosů ze zmrazených ruských aktiv na okamžitou vojenskou podporu Ukrajiny se členské státy EU shodly v květnu. Celková výše těchto prostředků je 1,4 miliardy eur (zhruba 35 miliard korun), část z nich využije právě české ministerstvo obrany.

Resort bude podle požadavků dárce peněz, tedy EU, zprostředkovávat pořízení munice tak, aby byly naplněny urgentní vojenské potřeby specifikované ukrajinskou stranou, upřesnilo ministerstvo. Dodávky munice se uskuteční v nejbližších měsících.

„I v tomto případě jde o dodávky citlivého vojenského materiálu zemi, která je ve válce proti agresorovi. Nelze tedy sdělit další podrobnosti, protože bychom tím pomoc Ukrajině mohli ohrozit,“ zdůraznila Černochová. „Můžu nicméně říct, že díky využití výnosů ze zmrazených ruských financí uvolněných Evropskou unií dokážeme Ukrajině dodat několik stovek tisíc kusů velkorážové munice,“ dodala.

Do české iniciativy, která shání pro Ukrajinu dělostřeleckou munici i v zemích mimo EU, dosud přispělo 15 zemí. Před časem dorazila na Ukrajinu první zásilka zhruba 50 tisíc kusů munice. Česko na iniciativě spolupracuje zejména s Nizozemskem a Dánskem. Samo Česko přispělo téměř 866 miliony korun. Do konce roku by mělo být na Ukrajinu dodáno celkem 500 tisíc kusů munice.