Ukrajinci se snaží o vpád do Bělgorodské oblasti, tvrdí proruské zdroje

Proruské kanály na platformě Telegram tvrdí, že ukrajinská armáda se pokouší proniknout i do Bělgorodské oblasti. Region sousedí s Kurskou oblastí, kam pronikly ukrajinské jednotky začátkem srpna a od té doby její část okupují. Informace o tom, že se Ukrajinci snaží svou operaci rozšířit, se objevily už dříve.

O tom, že se Ukrajinci tlačí i do Bělgorodské oblasti, informoval už před nějakou dobou list The Washington Post. Odvolával se tehdy na ukrajinské vojáky, kteří byli v ruském regionu zraněni a poté evakuováni přes hranici do ukrajinské Sumské oblasti a podle kterých probíhaly na ruské straně hranice ostré boje.

O bojích v ruské Bělgorodské oblasti informují nyní i proruské telegramové kanály. „Právě teď se ukrajinské ozbrojené síly, asi pět set lidí, snaží prorazit v okolí (hraničních přechodů) Něchotějevka a Šebekino v Bělgorodské oblasti,“ napsal prokremelský kanál Mash. Oba přechody leží na hranici Bělgorodské a ukrajinské Charkovské oblasti nedaleko města Charkov.

Telegramový kanál Shot uvedl, že ukrajinští vojáci zaútočili na stanoviště v Něchotějevce, ale po utrpěných ztrátách je ruská armáda zatlačila zpět. Později napsal, že u Šebekina se žádné střety nekonaly.

Události: Ruské masivní útoky na Ukrajinu a postup Ukrajinců v Kurské oblasti (zdroj: ČT24)

Podle ruského ministerstva obrany je situace složitá, ale pod kontrolou, napsal na Telegramu gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov. „Naše armáda provádí plánované práce. Zachovejte klid a důvěřujte pouze oficiálním zdrojům,“ uvedl Gladkov v prohlášení, ze kterého není jednoznačně jasné, zda spekulace telegramových kanálů vyvrací.

Syrskyj: V Kurské oblasti máme pod kontrolou 1300 kilometrů čtverečních

Bělgorodská a další příhraniční ruské oblasti jsou ve stavu vysoké pohotovosti od chvíle, kdy Ukrajina před třemi týdny zaútočila na Kurskou oblast. Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj tvrdí, že Ukrajina má v Kurské oblasti pod kontrolou sto obcí a bezmála třináct set kilometrů čtverečních území. V oblasti podle jeho úterního vyjádření zajala 594 ruských vojáků.

„Ruská federace z kurského směru každodenně ostřelovala naše příhraniční vesnice, měli jsme četné ztráty mezi civilním obyvatelstvem a desítky zničených obcí. Nepřítel navíc v tomto směru soustřeďoval značný počet vojáků a plánoval v něm útočnou operaci,“ uvedl Syrskyj. Kyjev se proto podle něj rozhodl spustit ofenzivu, aby „vytvořil bezpečnostní zónu, zastavil ostřelování“ a ochránil civilisty v ukrajinské Sumské oblasti, která s Kurskou oblastí sousedí.

Jedním z cílů ale bylo i odvést ruské síly z ukrajinské fronty, zejména z okolí města Pokrovsk, který v Doněcké oblasti tvoří důležitý logistický bod ukrajinské armády, a obce Kurachove západně od Doněcku.

„Kurská operace odklonila značný počet (ruských) sil,“ uvedl Syrskyj, podle kterého se jednalo o jednotky z jihu Ukrajiny. „K dnešnímu dni můžeme říct, že na kurskou frontu bylo vysláno zhruba třicet tisíc (ruských) vojáků a toto číslo se zvyšuje,“ dodal velitel. Rusko podobné údaje nezveřejňuje.

Moskva ale zároveň posiluje své síly u Pokrovsku, doplnil Syrskyj. „Situace na pokrovské frontě je poměrně složitá... nepřítel využívá své převahy v počtu mužů, zbraní a vojenské techniky, aktivně zapojuje dělostřelectvo a letectvo,“ řekl Syrskyj.