Ukrajinská armáda oznámila stažení z Vuhledaru

Ukrajinská armáda ve středu oznámila stažení svých vojáků z Vuhledaru, aby se tam vyhnula ruskému obklíčení, informují ukrajinská média s odvoláním na vojenské uskupení Chortycja. O dobytí východoukrajinského města invazními jednotkami už dříve hovořily neoficiální zdroje.

„Navzdory těžkým ztrátám z dlouhých bojů nepřítel vytrval ve svém úsilí dobýt Vuhledar. Odhodláni převzít kontrolu za každou cenu nasadili (Rusové) zálohy k zahájení útoků z boku, které přetěžovaly obranu ukrajinských ozbrojených sil. To vytvořilo hrozbu obklíčení města,“ uvedla skupina Chortycja.

„Vrchní velení povolilo manévr ke stažení jednotek z Vuhledaru s cílem zachránit personál a vojenskou techniku ​​a zaujmout pozici pro další operace,“ dodalo vojenské uskupení. 

Ruské ministerstvo obrany ve středu o Vuhledaru podle dostupných zpráv neinformovalo. Oznámilo ale dobytí obce Verchnokamjanske na východě země. Ruská média a váleční blogeři však podle Reuters hlásili, že invazní síly město zcela ovládly.

Ukrajinský generální štáb ve svém středečním ranním hlášení Vuhledar nezmiňuje, napsal web Ukrajinska pravda. Zprávy o dobytí Vuhledaru Rusy přicházely už v úterý z různých zdrojů včetně projektu DeepState, který je pokládán za blízký ukrajinské armádě.

Část města je v troskách

Ruské invazní síly v poslední době město postupně obklíčily a tím stále více ztěžovaly ukrajinským jednotkám zásobování nebo rotaci, popisuje Reuters. Ruští váleční blogeři tvrdili, že invazní jednotky Ukrajince uzavřely v takzvaném kotli. Pokud se něco takového stane, neexistuje cesta dovnitř ani ven a ukrajinští vojáci tak ve Vuhledaru čelili bombardování ničivými leteckými pumami, píše Reuters.

Kontrolu nad městem považují obě strany za důležitou vzhledem k tomu, že leží na vyvýšeném místě a na křižovatce východní a jižní fronty, což mu dodává na významu, pokud jde o zásobování obou armád, připomněla Reuters. Obsazení Vuhledaru může podle agentury ruským invazním silám otevřít cestu k postupu na další místa.

Žádná ze stran nezveřejňuje vlastní lidské ztráty. Obě ale tvrdí, že při bojích o Vuhledar ta druhá přišla o mnoho vojáků. Reuters také upozorňuje, že velká část města je po prudkých bojích v troskách. 

Opevněný Vuhledar, kde žilo před válkou přibližně čtrnáct tisíc obyvatel, dlouho sloužil jako opěrný bod ukrajinské obrany na jihu Donbasu. Leží v Doněcké oblasti, kterou Rusko částečně okupuje a prohlásilo ji za svou v září 2022, stejně jako další tři ukrajinské regiony, které ale zcela neovládá a jejichž anexi Moskvou mezinárodní společenství neuznalo. Moskva podle Reuters považuje převzetí kontroly nad Vuhledarem za důležitý odrazový můstek k začlenění celého regionu do Ruska.

Hornické město Vuhledar odolávalo náporu invazních vojsk v podstatě od začátku plnohodnotné války v roce 2022. Rusové místo dlouho považovali za jednu z nejhůře prolomitelných ukrajinských opevněných pozic, píše Reuters, podle níž ukrajinští vojáci z Vuhledaru ostřelovali ruské zásobovací trasy. Město leží blízko železniční trati vedoucí z ukrajinského poloostrova Krym, který Moskva nelegálně anektovala už v roce 2014, na průmyslový Donbas, který nyní z velké části Rusové okupují.