Ruské síly se snaží obklíčit Vuhledar

Horizont ČT24: Vuhledar čelí snahám o obklíčení (zdroj: ČT24)

Situace kolem města Vuhledar na východě Ukrajiny se podle ukrajinských úřadů výrazně vyostřila. Rusové se zřejmě pokoušejí tuto pevnost ukrajinských ozbrojených sil obklíčit, ukrajinští vojáci prý pokusy ruských sabotážních a průzkumných skupin o proniknutí do města odrážejí. Ruský postup naopak výrazně zpomalil u dalšího klíčového města v oblasti – Pokrovsku.

„Odehrávají se tam velké tankové bitvy, nepřítel se snaží prolomit ukrajinskou obranu, nyní se Rusové přesunuli k pokusu město obklíčit,“ řekl podle serveru Ukrajinska pravda šéf správy Doněcké oblasti Vadym Filaškin.

Ve městě, kde před ruským plnohodnotným vpádem na Ukrajinu v roce 2022 žilo asi 14 tisíc obyvatel, zůstává podle Filaškina přibližně stovka z nich a nechce odejít. „Je velmi obtížné doručit humanitární pomoc, protože nepřítel útočí na všechny dostupné cesty. Rusové používají všechny druhy zbraní: tanky, dělostřelectvo, drony,“ dodal oblastní šéf.

Vuhledar odolává útokům v podstatě od začátku plnohodnotné ruské invaze. Podle Moskvy dokonce probíhají boje přímo ve městě, Ukrajina to však popírá. O zhoršující se situaci v okolí Vuhledaru informovali už dříve mimo jiné analytici z projektu DeepState, jenž má blízko k ukrajinské armádě. „Situace v okolí města je kritická a stále se zhoršuje,“ uvedl v úterý DeepState. Město prý čelí bombardování naváděných pum a dělostřelectva.

Vuhledar se nachází na vyvýšené planině a podle ruskojazyčného webu stanice BBC má strategický význam. Leží na místě protnutí dvou front – východní v Doněcké oblasti a jižní v Záporožské oblasti. Asi dvacet kilometrů východně se podle BBC nachází železniční trať, po které mohou Rusové přesouvat vojáky a techniku na trase mezi Doněckem a Volnovachou a dále na jih. Dokud zůstává Vuhledar pod kontrolou Kyjeva, může ukrajinské dělostřelectvo trať ostřelovat, uvedla BBC.

Naopak americký Institut pro studium války napsal, že dobytí tohoto města by pravděpodobně zásadně nezměnilo další průběh ofenzivních operací v regionu, protože invazní síly už nyní ovládají většinu hlavních silnic vedoucích do města. Rusové se snaží Vuhledar získat od počátku své invaze na Ukrajinu, až dosud jejich útoky selhaly.

Boje jinde na frontě

Ruské síly postupují i v dalších částech východní Ukrajiny. V srpnu v Doněcké oblasti podle agentury Reuters postoupily nejrychleji od počátku války. Kromě Vuhledaru naposledy hlásil agresor územní zisky kolem měst Kurachovo, Toreck, Kosťantynivka nebo Časiv Jar.

Naopak u Pokrovsku, strategického uzlu, odkud ukrajinská armáda posílá vojenský materiál do dalších oblastí v regionu, se podařilo obráncům Rusy když ne úplně, tak alespoň částečně zastavit. Boje přesto pokračují. Z města se zatím evakuují poslední lidé.

Rusko zahájilo rozsáhlou invazi na Ukrajinu v únoru 2022. Ukrajinci vpád nepřátelských vojsk do své země zčásti odrazili a některá svá území dobyli zpět. Rusové ale části ukrajinských regionů na východě a jihu země nadále okupují a boje pokračují. Na začátku srpna ukrajinská armáda pronikla do ruské Kurské oblasti a obsadila část ruského území. Nyní tam Ukrajinci čelí protiútoku ruských jednotek a Moskva v uplynulých dnech uváděla, že dobyla řadu obcí zpět.