Ukrajina nasazuje ve válce i bývalé vězně. Štáb ČT natáčel na frontě

Události: Ukrajina nasazuje ve válce i bývalé vězně (zdroj: ČT24)

Ruská invazní vojska na východě Ukrajiny dál postupují ke klíčovému městu Pokrovsk. Jeho obsazením by Moskva získala podle analytiků strategickou výhodu pro ovládnutí Donbasu. S ukrajinskými vojáky, kteří oblast brání, natáčeli těsně u frontové linie zpravodajka ČT Darja Stomatová a kameraman Ján Schürger.

Už šest kilometrů od frontové linie byl štáb v dosahu dronů, které operátorům nabízejí pohled jako z vlastních očí (FPV drony). Nejen kvůli tomuto nebezpečí zmizel z okolních obcí život. Varovný signál navíc upozorňuje na to, že se druhá strana může dívat. „To je asi podle frekvence Orlen,“ přibližuje český dobrovolník s přezdívkou Tango bojující na ukrajinské straně.

Do poslední vesnice před frontovou linií se začali loni v létě vracet obyvatelé. V průběhu letošního roku se však situace radikálně změnila. Vojáci neustále mění příjezdové cesty poblíž bojiště, jelikož je při zabírání nových území mohou zaměřovat ruské jednotky.

Pro přepravu po frontové linii vojáci často využívají obrněné transportéry – ty odolají zásahu šrapnelů a kulometu. Štáb ČT natáčel také před vjezdem do města Kurachove, kde údery invazních jednotek zničily teplárnu. Město je nyní prázdné. Kvůli aktivním dronům štáb pokračoval v cestě.

Postup ruských vojsk ukazuje, že se útočníci snaží Ukrajince obklíčit z pravé i levé strany. „Je to obrovské kolo, které se bude těžce obkličovat. To jsou stovky kilometrů čtverečních,“ popsal český dobrovolník.

Území v Doněcké oblasti pod ruskou kontrolou (stav k 11. září 2024)
Zdroj: ČT24

Ruská armáda oznámila, že získala obec Krasnohorivka, ke Kurachove se tak momentálně přibližuje také z východní strany. Když se invazním silám podaří obsadit Vuhledar, město se může dostat do obklíčení ze tří stran. Terén mezi Kurachove a Vuhledarem je ovšem složitý, kopce střídají údolí. Podle ukrajinských vojáků není možné, aby tuto vzdálenost ruské jednotky překonaly za krátkou dobu.

Personální situace v ukrajinské armádě

Ukrajinská armáda mezitím stále postrádá bojovníky. I na této frontové linii se už projevuje zákon o mobilizaci vězňů, který v květnu schválil ukrajinský parlament. Někteří bývalí ukrajinští trestanci už začali cvičit na polygonu. Dohromady přihlášku do ukrajinské armády podalo pět tisíc lidí.

„Chovají se k nám stejně jako k jiným vojákům,“ říká bývalý vězeň Taras. „Máme tu stejnou odpovědnost, nikdo nehledí na mou minulost,“ dodává. To Sergej, kterého s Tarasem spojuje rovněž kriminální minulost, má zato, že momentálně verbovaní mladíci, „které nahánějí náboroví komisaři,“ by se také mohli k útočným jednotkám přihlásit.

Taras byl odsouzen za krádež, Sergej za přechovávání narkotik. Oba se přihlásili dobrovolně. „Musím říct, že poslední skupiny, které u nás byly a které jsme po výcviku předali, doteď fungují, a to víc než dobře,“ zhodnotil spolupráci český dobrovolník Tango.

Podle ukrajinských vojáků se ruský postup přímo na Pokrovsk začal v posledních dnech zpomalovat. Oproti tomu začínají tlačit na jižní frontová křídla. V cestě jim teď stojí města jako Selydove, Kurachove anebo Vuhledar.