Ruský tlak na frontě u Pokrovsku polevuje

Události: Kyjevu se daří odrážet ruské údery (zdroj: ČT24)

Ruská armáda podle Kyjeva už delší dobu nezaznamenala žádný výrazný územní zisk. V posledních několika dnech polevuje tlak i na pokrovské frontě v Doněcké oblasti, kde se snížil počet útoků na strategické město. Ruská armáda se podle zpráv z bojiště začala soustřeďovat na frontová křídla. Ukrajinci nasadili rezervní brigády a snaží se narušovat ruské týlové pozice, přiblížila z Ukrajiny zpravodajka ČT Darja Stomatová.

Evakuace z Pokrovsku trvá, mnozí ale stále nechtějí město opustit. Civilisty poblíž frontových linií přitom neohrožuje jen ostřelování. Ukrajinský generální štáb upozorňuje, že ruské síly čím dál častěji útočí speciální municí vybavenou nebezpečnými chemikáliemi, které používají bezpečnostní složky pro zvládání občanských nepokojů.

Jejich nasazení ve válce přitom zapovídají mezinárodní úmluvy. Od února 2022 Kyjev eviduje celkem přes čtyři tisíce případů, kdy Rusko nasadilo chemické zbraně. Moskva obvinění odmítá a z jejich nasazení v boji obviňuje protivníka.

Zpravodajka ČT Darja Stomatová o situaci v ukrajinském Pokrovsku (9. září 2024) (zdroj: ČT24)

Obě strany také vydávají zcela protichůdné informace o dění na bojišti. Zatímco Moskva denně ohlašuje dobytí dalších vesnic podél frontové linie na východě Ukrajiny, Kyjev tvrdí, že se postup nepřátelských sil na celé linii dotyku téměř zastavil.

Ruské armádě se zároveň nedaří vytlačit Ukrajince z Kurské oblasti. Zprávy z bojiště však nelze ve válečných podmínkách bezprostředně nezávisle ověřit.