TÉMA

Vuhledar

Rusové po dekádě dobyli Marjinku. Obsazení „města duchů“ jim ale rychlý postup nezajistí, soudí experti

Ruské armádě se podařilo obsadit většinu Marjinky na východě Ukrajiny. Podle analytiků z amerického Institutu pro studium války (ISW) ale dobytí obce neznamená pro Moskvu zásadní zlom. Experti upozornili, že Rusové nejsou v posledních měsících schopni provést rychlý mechanizovaný úder, což se ukázalo nedávno u Avdijivky, kde přišli o velké počty tanků a obrněných vozidel. Kyjev v pondělí zprávy o ztrátě Marjinky popřel, tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov ale nyní připustil, že Ukrajina ovládá už jen malou část města, píše server Ukrajinska pravda.
27. 12. 2023|

Ukrajinský postup je zatím pomalý, byť setrvalý. Potíží jsou ruské obranné pozice i nedostatek munice

Ukrajinská protiofenziva už běží pátým týdnem. Srovnatelné výsledky jako loňské protiútoky ale zatím nepřinesla. Kyjev vysvětluje, že tentokrát čelí mnohem hlubším obranným liniím ruských okupantů a stále nemá dostatek těžké obrněné techniky ze Západu. Přehnaná očekávání mírní také experti s poukazem na fakt, že Ukrajina do útoku dosud nevrhla většinu nashromážděných sil.
14. 7. 2023|

Britská rozvědka: Ukrajincům se daří v klíčových oblastech postupovat. Pro Putina je invaze nejvyšší prioritou

Ukrajinské síly pokračují v ofenzivě proti ruské armádě na východě země a daří se jim v důležitých oblastech postupovat vpřed. Ve své pravidelné zprávě to v neděli píše britská vojenská rozvědka. Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat upozornil, že ruské útoky ze vzduchu byly v sobotu méně početné, podle něj zasáhly Záporožskou oblast střely S-300. Při útoku na Vuhledar zahynul jeden civilista, doplnil šéf oblastní správy Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko. Ruský vůdce Vladimir Putin zároveň speciální vojenskou operaci, což je termín, kterým Moskva nazývá svou invazi na Ukrajinu, označil v rozhovoru pro televizi za nejvyšší prioritu.
25. 6. 2023Aktualizováno25. 6. 2023, 13:47|

Kyjev popírá ruské zprávy o začátku protiofenzivy, hlásí postup u Bachmutu a vyzývá k tichu

Ruské zdroje tvrdí, že Ukrajina v neděli ráno zahájila rozsáhlou ofenzivu na pěti úsecích fronty v Doněcké oblasti. Kyjev varoval před ruskými psychologickými operacemi a zdůrazňuje, že očekávaná ofenziva nezačala. Zopakoval také výzvu, aby se všichni zdrželi informování o pohybech ukrajinských jednotek. Obránci potvrdili pouze pokračující boje v Doněcké a Luhanské oblasti, mimo jiné u Bachmutu, kde se dle Kyjeva obráncům podařilo obsadit taktické pozice.
5. 6. 2023Aktualizováno6. 6. 2023, 00:04|

Fronta u Vuhledaru se nehýbe a zákopy se rozrůstají. Ukrajinci čekají na povel k protiofenzivě

Obě strany rusko-ukrajinského konfliktu za poslední měsíce vybudovaly desítky kilometrů zákopů, například u Vuhledaru v Doněcké oblasti. Nepřátelské pozice tam odděluje několik stovek metrů otevřeného prostoru. Fronta se v místě skoro nepohybuje, ukrajinští vojáci jsou připraveni k protiofenzivě a vyčkávají na příkaz. Čas tak každý z nich tráví po svém, třeba skládáním básní.
20. 5. 2023|

Zmatené pokyny, extrémní ztráty a vzpoura. Ruské elitní jednotky čelí na Ukrajině sebevražedným misím

Nenaplněné ruské ambice na Ukrajině demonstrují i těžké ztráty na straně ruských elitních jednotek, které Kreml poslal v čele invazních vojsk. 155. brigáda nově odmítla pokyny Moskvy k dobytí Vuhledaru jako sebevražednou misi. Už na podzim si jednotka stěžovala u nejvyšších ruských představitelů na nepochopitelné rozkazy a zmatečně vedené útoky na Donbase. Extrémní ztráty 331. pluku elitních výsadkářů dokazují přibývající hroby v rodné Kostromě či nekrology na sociálních sítích. Nedostatečný výcvik jednotky odhalil už nezdařený útok na ukrajinskou metropoli z loňského jara.
6. 4. 2023|

Bachmut nebudeme bránit za každou cenu, řekl Zelenskyj

Obrana obklíčeného města Bachmut bude pokračovat, ale „ne za každou cenu“, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Mezitím se podle něj musí obránci připravit na protiofenzivu. Zelenskyj také uvedl, že ukrajinské síly působí ruským útočníkům u města Vuhledar „mimořádně značné“ ztráty.
20. 2. 2023Aktualizováno20. 2. 2023, 17:44|

Bachmut je stále izolovanější. Rusové odřízli zásobovací trasy, poslední civilisté přežívají ve sklepech

Půlroční boje o strategicky důležitý Bachmut jsou v posledních týdnech mimořádně intenzivní. Situace ukrajinských sil je dle britského ministerstva obrany kritická. Rusové se totiž přibližují k městu, které se jim postupně daří obklíčit, a výrazně komplikují ukrajinské armádě zásobování vojáků. Ve městě zůstávají poslední tisíce civilistů. Kvůli pokračujícímu ostřelování a odpojeným energiím přežívají ve sklepech zničených domů.
6. 2. 2023Aktualizováno6. 2. 2023, 18:00|

„Neodejdu, ani kdyby přišli Rusové.“ V ukrajinské vesnici blízko bránícího se Vuhledaru zůstávají civilisté

Novoukrajinka je ukrajinská vesnice v těsné blízkosti města Vuhledar, o které se vedou těžké boje. Nad hlavami lidí zde hřmí ozvěny děl a raketometů, na obzoru se střídají ruské stíhací letouny, které pálí rakety na pozemní cíle. Ve vesnici jsou pozice ukrajinské armády, před ní zákopy a množství techniky. I přes apel vojáků zde zůstávají civilisté.
4. 2. 2023|

Jeden ze tří nepřežije. Štáb ČT přinesl svědectví z polní ošetřovny na frontové linii

Dramatické chvíle prožívají v polní ošetřovně na frontové linii v blízkosti města Vuhledar. Štáb České televize na místě natáčel ve chvíli, kdy došlo k rannímu přepadení ukrajinských pozic.
30. 1. 2023|

Odrážíme útoky v Doněcku a Luhansku, hlásí Kyjev. Ruská raketa zasáhla bytový dům v Charkově

Ukrajinská armáda za posledních 24 hodin odrazila řadu ruských útoků v Doněcké a v Luhanské oblasti. Píše se to v pravidelné zprávě ukrajinského generálního štábu z nedělního rána. V Doněcku podle ukrajinské strany zemřeli kvůli ruskému ostřelování nejméně čtyři civilisté. Ruská raketa v neděli zasáhla také bytový dům v Charkově. Kyjevští představitelé varují, že Rusové na 24. února, kdy uplyne jeden rok od zahájení plnohodnotné invaze, chystají novou ofenzivu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve večerním videoposelství uvedl, že v Doněcké oblasti panuje velmi těžká situace a Ukrajina potřebuje rychlejší dodávky zbraní a nové typy výzbroje.
29. 1. 2023Aktualizováno30. 1. 2023, 00:00|

Na dosah ruského ostřelování a v očekávání mrazů. Štáb ČT natáčel v zákopech u Vuhledaru

Severní stranu zákopové linie mezi městy Marjinka a Vuhledar na východě Ukrajiny chrání postavení ukrajinských jednotek během silného ruského ostřelování. Právě tam se totiž rozhoduje o dalším osudu jižní části Donbasu. Přímo v zákopech s ukrajinskými vojáky natáčel štáb České televize a zahraniční zpravodaj Andreas Papadopulos.
26. 1. 2023|

Schovávají se ve sklepích zničených paneláků, líčí život na Donbase mluvčí Doněcké správy

Města jako Bachmut či Vuhledar na Donbase jsou zničená, říká mluvčí Doněcké vojenské správy Teťjana Ihnatčenková. Zůstává v nich pár tisíc lidí, kteří přežívají ve sklepích. Obce jsou pod palbou už měsíce.
13. 12. 2022|