Bachmut je stále izolovanější. Rusové odřízli zásobovací trasy, poslední civilisté přežívají ve sklepech

Půlroční boje o strategicky důležitý Bachmut jsou v posledních týdnech mimořádně intenzivní. Situace ukrajinských sil je dle britského ministerstva obrany kritická. Rusové se totiž přibližují k městu, které se jim postupně daří obklíčit, a výrazně komplikují ukrajinské armádě zásobování vojáků. Ve městě zůstávají poslední tisíce civilistů. Kvůli pokračujícímu ostřelování a odpojeným energiím přežívají ve sklepech zničených domů.

„Bachmutu se nikdo vzdávat nebude. Budeme bojovat, dokud budeme moci. Bachmut považujeme za naši pevnost,“ zdůraznil už v pátek Zelenskyj po summitu s představiteli Evropské unie v Kyjevě.

Ukrajina bude podle něj schopna udržet město a osvobodit obsazené části Donbasu, pokud urychleně obdrží zbraně s dlouhým dostřelem. 

Zároveň však uznal, že se situace v Bachmutu přiostřuje a že Rusové shromažďují veškeré dostupné síly, aby zmíněnou „pevnost“ prolomili. Pokud by se tak opravdu stalo, byl by to jejich nejdůležitější strategický postup od loňského května, kdy dobyli Mariupol.

Zásobování v dosahu ruského dělostřelectva

Ministerstvo obrany Spojeného království informovalo také o tom, že ukrajinským silám zůstává k dispozici jen několik alternativních zásobovacích tras. Agresoři jim totiž „odřízli“ dvě hlavní logistické cesty do Bachmutu, obě jsou nyní v dosahu ruského dělostřelectva. 

Bachmut, jehož předválečná populace čítala více než 70 tisíc obyvatel, je v současnosti téměř vyprázdněn. Ve městě zůstává méně než šest tisíc civilistů včetně zhruba dvou set dětí.

„Fakt, že tam byli civilisté, znamenal pro ukrajinskou armádu a humanitární pracovníky velký problém. Společně se je snažili evakuovat, což se ale kvůli tomu, jak Rusové vedou svou ofenzivní kampaň, stalo velkou nevýhodou Ukrajinců,“ komentuje Jan Šír z Institutu mezinárodních studií FSV UK v Praze, který je momentálně v Charkově.

Odříznuti od okolního světa

Někteří z civilistů v Bachmutu otevřeně přiznávají, že čekají, až přijdou Rusové. Dělostřelecká salva, jež proměnila okupované město v trosky, je ale chtě nechtě nutí ke studenému a nebezpečnému životu ve sklepech. V domech s vybitými okny totiž není voda, elektřina ani plyn.

V podobném režimu fungují i lidé, kteří nemají žádné informace o vnějším světě a nemají žádné úspory nebo přátele mimo Ukrajinu, což by jim pomohlo v případě evakuace.

Alespoň částečnou ochranu nalézají v místní hasičské stanici. Vzhledem k faktu, že ve městě téměř nic jiného nefunguje, jim tato bílá budova v blízkosti centrálního náměstí poskytuje tolik potřebné útočiště, teplo a relativní komfort. Náladu jim zvedá i vánoční osvětlení a podepsaná ukrajinská vlajka.

„V tuto chvíli není důvod se starat o majetek. Hlavním úkolem je ochránit život našeho týmu a obyvatel,“ hlásí zástupce velitele zmíněné hasičské stanice Artur Spycin.  

Vuhledar, Lyman a Kosťantynivka

Rusové zintenzivňují své ofenzivní operace poté, co dobyli Soledar, město se solnými doly, jež se nachází přibližně 15 kilometrů severovýchodně od Bachmutu.

„Situace v některých částech v doněckém směru se blíží kritickému stavu. Týká se to zejména intenzivních bojů v Bachmutu a kolem Bachmutu,“ doplnil Šír s tím, že v podobném duchu lze hovořit také o Vuhledaru, Lymanu či Kosťantynivce, která je v posledních týdnech pod silnou dělostřeleckou palbou.

Ruský propagandista Semen Pegov na svém kanálu WarGonzo s odkazem na žoldnéřskou Wagnerovu skupinu v sobotu tvrdil, že Bachmut je víceméně obklíčen a že wagnerovci „ukořistili“ důležitou cestu jihozápadně od Bachmutu vedoucí právě ke Kosťantynivce.

Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin v neděli přidal, že v severních částech Bachmutu probíhají tvrdé boje. Jeho muži prý „bojují o každou ulici, každý dům, každé schodiště“.

Ukrajinská armáda naopak ohlásila odražení ruských útoků. „Při bojích v oblasti Bachmutu schází koordinace a součinnost mezi ruskými okupačními silami a členy wagnerovců,“ tvrdí ukrajinský generální štáb.

Je nutné zdůraznit, že podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné v podmínkách války nezávisle ověřit.

Ukrajinský parlament však přijal usnesení, že Wagnerova žoldnéřská skupina je mezinárodní kriminální organizací.