Rusové vstoupili do léta obléhaného Vuhledaru

Ukrajinští obránci bojují s ruskými jednotkami ve městě Vuhledar na východě Ukrajiny, oznámil šéf správy Doněcké oblasti Vadym Filaškin. Potvrdil tak dřívější zprávy o tom, že Rusové vstoupili do obléhaného města. Situaci na místě označil za extrémně složitou, píše Kyiv Independent.

Rusové se Vuhledar, který leží jihozápadně od Doněcka, snaží dobýt již mnoho měsíců. Minulý týden někteří proruští váleční blogeři přišli s tvrzením, že ruské jednotky už operují ve městě, o víkendu pak postup Rusů hlásil projekt DeepState, který je pokládaný za blízký ukrajinské armádě.

Institut pro studium války (ISW) v pondělí informoval o postupu Rusů severovýchodně od Vuhledaru a na západním okraji města. „Boje probíhají na území města,“ napsal Filaškin na sociální síti Telegram. V rozhovoru nahraném společně se stručným prohlášením podle The Kyiv Independent dodal, že „nepřítel se už téměř dostal do centra města“.

Zároveň upozornil, že v obci zůstávalo 107 civilistů a že je téměř nemožné do ní dostat humanitární pomoc, což je pro Ukrajince další negativní zpráva po měsících pomalého, ale soustavného ruského postupu podél frontové linie. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí večer připustil, že situace na bojišti je velmi složitá.

„Potenciální ztráta Vuhledaru by mohla ohrozit bezpečnost celé dosud neokupované jihozápadní části Doněcké oblasti,“ varoval už v září Federico Borsari, člen Centra pro analýzu evropské politiky (CEPA). „Je to klíčový logistický bod pro ukrajinské síly bránící jižní křídlo města Kurachove,“ dodal.