Schovávají se ve sklepích zničených paneláků, líčí život na Donbase mluvčí Doněcké správy

Mluvčí vojenské správy o Bachmutu a Vuhledaru (zdroj: ČT24)

Města jako Bachmut či Vuhledar na Donbase jsou zničená, říká mluvčí Doněcké vojenské správy Teťjana Ihnatčenková. Zůstává v nich pár tisíc lidí, kteří přežívají ve sklepích. Obce jsou pod palbou už měsíce.

„Město je fakticky zničené. Zničili i Volnovachu, Marjinku a další. Už neexistují. Bachmut je třetí měsíc pod přímou raketovou i dělostřeleckou palbou. Zničeno je i centrum včetně radnice. Bylo to jedno z měst s historickým centrem,“ popsala zkázu horké části donbaské fronty Ihnatčenková.

Upozornila, že z Doněcké oblasti odjela naprostá většina obyvatel. V Bachmutu jich zůstává 12 z původních 80 tisíc. „Přemluvit je k odjezdu je velmi složité.“ Ty, kteří chtějí, se evakuovat daří.

Složitá situace je i v nedalekém Vuhledaru. Je také zcela zničený, od prvních dnů pod přímou stálou palbou. Teď v něm zůstává několik tisíc z 15 tisíc obyvatel. Schovávají se ve sklepích zcela zničených paneláků.

Na ulicích se objevují improvizovaná pohřebiště, jako tomu bylo v Mariupolu, Lymanu a dalších. „Když se vám na hlavu sypou dělostřelecké granáty, není fyzicky možné pochovat mrtvé na hřbitově,“ vysvětlila mluvčí. Na několika místech ve městě jsou desítky takových hrobů.

Dobrou zprávou je, že ve většině Doněcké oblasti pod kontrolou Ukrajiny se obnovily dodávky plynu, přestože plynovody byly zničené. Pomohlo k tomu osvobození Charkovské oblasti. Funguje i centrální topení. V jedenácti obvodech však není možné plyn dostat ke spotřebitelům.