Rusové jsou Bachmutem posedlí. Má spíš symbolickou hodnotu, míní Londýn

Ruská armáda už měsíce na východě Ukrajiny soustřeďuje své síly na zhruba 15 kilometrů dlouhý úsek fronty u města Bachmut v Doněcké oblasti, které se snaží dobýt. Podle nejnovější zprávy britské rozvědky o situaci na bojišti ruské jednotky v posledních dnech zaznamenaly dílčí úspěchy jižně od města u říčky Bachmutka. Podle Britů by ale i případné dobytí obce mělo spíše symbolickou hodnotu, protože strategicky by Rusům v postupu příliš nepomohlo.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (prosinec 2022)

  • 20:36
    Bývalý britský premiér Boris Johnson navštívil Ukrajinu Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 20:32

    Maroko před týdnem poslalo blíže neupřesněný počet svých tanků T-72B Ukrajině, která čelí ruské invazi. Zhruba dvacet marockých tanků před odesláním prošlo modernizací v České republice. Informoval o tom odborný server menadefense.net. Podle serveru i24news je Maroko první africkou zemí, která poskytla Ukrajině tanky. Marocká armáda měla celkem zhruba tři sta tanků, které v letech 1999 a 2000 koupila od Běloruska. Původně chtěla tanky sovětské výroby nasadit na severu země jako protiváhu k alžírským silám, píše server.

  • 19:26
    Česká televize

    Objevují se názory, že obrana Bachmutu stojí Ukrajinu příliš mnoho sil a materiálu, informuje z ukrajinského města Družkivka zpravodaj ČT Andreas Papadopulos. Lepší by bylo podle zdrojů z Bílého domu, aby se ukrajinské jednotky z Bachmutu stáhly, stejně jako to v létě udělaly v Severodoněcku a Lysyčansku. Nasadit by je pak bylo možné během očekávané jarní ofenzivy.

    "Na druhou stranu: Bachmut, to už není Severodoněck, to už není Lysyčansk. To je symbol nezlomnosti Ukrajiny. To je město-pevnost, jak ho nazval prezident Volodymyr Zelenskyj, když se byl osobně ve městě podívat," vysvětluje Papadopulos. Ztráta Bachmutu by tak měla symbolický význam.

„Existuje reálná možnost, že dobytí Bachmutu se stalo pro Rusko primárně symbolickým, politickým cílem,“ uvádí v hodnocení britské tajné služby.

Podle nich by sice mohli Rusové z Bachmutu útočit na oblasti kolem měst Kramatorsk a Slovjansk, jejich ofenziva je ale „neúměrně nákladná vzhledem k možným ziskům“.

„Za poslední den ozbrojené síly Ukrajiny odrazily ruské útoky poblíž obcí Červonopopivka v Luhanské oblasti a Soledar, Opytne, Nevelske, Krasnohorivka a Marjinka v Doněcké oblasti,“ uvádí ve své ranní svodce ukrajinský generální štáb.

Podle něj ruské jednotky dál ostřelují civilní infrastrukturu a soustředí se na ofenzivu směrem na Bachmut a Avdijivku.

Jednání o demilitarizaci jaderné elektrárny?

Podle zprávy analytiků amerického Institutu pro studium války (ISW) si Rusko snaží připravit podmínky pro vyjednávání o možné demilitarizaci Záporožské jaderné elektrárny, kterou jeho jednotky okupují.

Podle ISW Moskva chce jednání podmínit tím, že Kyjev poskytne záruky nerušené přepravy ropy ropovodem Družba do Evropy. „Rusko by však pravděpodobně takovou dohodu porušilo a z jejího nedodržení by obvinilo Ukrajinu,“ tvrdí američtí analytici.