TÉMA

Záporožská jaderná elektrárna

Rusové zaútočili na ukrajinskou energetickou infastrukturu

Rusko v noci na pátek podniklo rozsáhlý vzdušný úder na ukrajinský energetický sektor, jde o jeden z největších takových útoků v poslední době, informoval ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko. Na některých místech jsou přerušené dodávky proudu. Rusové udeřili i na Dněperskou vodní elektrárnu (DniproHES). Rusko na Ukrajinu zaútočilo pomocí více než šedesáti dronů a téměř devadesáti střel, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pět lidí zemřelo.
22. 3. 2024Aktualizováno22. 3. 2024, 10:06|

Únik radiace ze Záporoží by Evropu neohrozil. Je dobře, že jsou bloky odstaveny, řekla Drábová

Dva roky uplynuly ode dne, kdy se ruská okupační armáda zmocnila největší jaderné elektrárny Evropy. Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové v případě úniku radiace ze Záporožské jaderné elektrárny Evropě žádné riziko nehrozí. Jak sama uvedla v Interview ČT24, sny o jaderné katastrofě nemá.
9. 3. 2024|

Záporožská atomová elektrárna byla na pokraji jaderné nehody, oznámil Enerhoatom

Ukrajinská Záporožská jaderná elektrárna, kterou kontrolují Rusové, byla v noci na sobotu na pokraji jaderné nehody kvůli přerušení vnějších dodávek proudu. Oznámila to podle agentury AFP ukrajinská společnost Enerhoatom, která elektrárnu provozovala před ruskou invazí.
2. 12. 2023Aktualizováno2. 12. 2023, 13:55|

Činnost Rusů v Záporožské jaderné elektrárně vyvolává obavy, vědci ale věří její odolnosti

Našli jsme protipěchotní miny, oznámili před několika dny inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), kteří prohlíželi areál ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny. Zdejší ruská okupační správa navíc informovala o změně režimu u dvou bloků elektrárny. Tyto zprávy opět vyvolaly úvahy, jak velké riziko možné jaderné katastrofy zde hrozí. Dotázaní vědci však vylučují opakování Černobylu, poukazují například na robustnost elektrárny i to, že žádný z jejích bloků nyní elektřinu nevyrábí.
26. 7. 2023|

Inspektoři MAAE našli v areálu Záporožské jaderné elektrárny protipěchotní miny

Inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) objevili v neděli v areálu ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny, kterou mají v držení ruské síly, protipěchotní miny. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení šéfa MAAE Rafaela Grossiho. Ruská okupační správa pak v úterý ráno na sociální síti Telegram informovala, že převedla čtvrtý blok do režimu „horké odstávky“.
25. 7. 2023Aktualizováno25. 7. 2023, 10:38|

Ukrajinský Marhanec přišel o vodu, teď se bojí možné jaderné katastrofy. Většina místních ale zůstává

Ukrajinská města podél zničené Kachovské přehrady trpí nedostatkem vody. Zůstal bez ní i Marhanec, který se navíc ocitl ve stínu další hrozící katastrofy. Pouhých patnáct kilometrů od obce se totiž nachází Záporožská jaderná elektrárna, kde mají základnu ruské jednotky, které město ostřelují. Marhanec se tak připravuje na nejhorší a radnice již preventivně vybrala evakuační cesty. Ve městě natáčela zpravodajka ČT Barbora Maxová.
15. 7. 2023|

MAAE chce přístup do okupované Záporožské jaderné elektrárny. Reaguje na zprávy o minách

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ve středu požádala o zpřístupnění všech budov Záporožské jaderné elektrárny, kterou okupují Rusové. Cílem MAAE je potvrdit, že se „v elektrárně nenacházejí miny ani výbušniny“, uvedla agentura AFP. O umístění cizích předmětů, které vypadají jako výbušná zařízení, na střechu dvou bloků elektrárny v minulých dnech mluvil Kyjev. Moskva odmítla tvrzení Ukrajiny, že se tam připravuje na útok.
5. 7. 2023Aktualizováno5. 7. 2023, 22:39|

Informační válka kolem záporožské elektrárny houstne, dle Kyjeva hrozí ruská provokace

Na Ukrajině roste informační napětí kolem Záporožské jaderné elektrárny. Ukrajinský generální štáb uvedl, že okupanti umístili neznámé předměty připomínající výbušniny na střechy dvou bloků. Ruské zdroje píší o údajném chystaném nočním ukrajinském útoku na zařízení.
4. 7. 2023Aktualizováno4. 7. 2023, 22:55|

To není show, odmítá Zalužnyj kritiku tempa ukrajinské protiofenzivy. Vzpoura wagnerovců podle něj boje neovlivnila

Náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj připustil, že jej rozčilují názory, že postup ukrajinské protiofenzivy na východě a jihu země je pomalejší, než se čekalo. V rozhovoru pro americký deník The Washington Post si postěžoval také na to, že ukrajinským silám chybí vzdušná převaha, bez které by se západní partneři do ofenzivy nepustili. Uvedl také, že pokus wagnerovců o povstání v Rusku neměl na dění na frontě vliv.
30. 6. 2023|

Rusové chystají útok v okupované Záporožské jaderné elektrárně, tvrdí Zelenskyj

Rusko zvažuje, že v okupované Záporožské jaderné elektrárně na jihu Ukrajiny spáchá „teroristický útok spojený s únikem radiace“. Uvedl to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s odvoláním na informace od vojenské rozvědky a tajné služby SBU. Tyto informace hodlá předat „Evropě, Americe, Číně, Brazílii, Indii, arabskému světu, Africe a všem zemím, protože naprosto všichni by o tom měli vědět“.
22. 6. 2023Aktualizováno22. 6. 2023, 17:06|

Zelenskyj potvrdil zahájení protiofenzivy. Musíte věřit naší armádě, vzkázal

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poprvé potvrdil, že vojáci zahájili ofenzivu proti ruským okupačním silám. Poslední územní zisky hlásí jednotky bojující u Bachmutu. Podle mluvčího ukrajinského východního uskupení postoupily o necelý kilometr a půl. Britská rozvědka mluví i o několika prolomeních ruské první linie v Záporožské oblasti.
10. 6. 2023Aktualizováno10. 6. 2023, 18:13|

Z části polí se může stát poušť, varují ukrajinské úřady po zničení Kachovské přehrady

Ukrajinské úřady varují, že zničení Kachovské přehrady bude mít obrovské negativní dopady nejen na život v jejím bezprostředním okolí, ale i na vzdálenější oblasti Ukrajiny. Tamní ministerstvo zemědělství se mimo jiné obává rozsáhlého úhynu ryb a poukazuje na to, že destrukce vodního díla vyřadí i mnoho zavlažovacích systémů a ztíží zásobování pitnou vodou. Škody po úderu záplavové vlny sčítají také energetici.
7. 6. 2023|

Záporožská jaderná elektrárna se chladí vodou z Kachovské přehrady. Situace je dle Enerhoatomu pod kontrolou

V noci z pondělí na úterý došlo k protržení Kachovské přehrady na jihu Ukrajiny, jejíž nádrž tvoří hranici mezi oblastmi kontrolovanými vládou a okupovanými Ruskem. Kyjev viní ze zničení přehrady Rusy, ti svalují vinu na druhou stranu. Voda z nádrže je používána také v chladicím systému Záporožské jaderné elektrárny (ZJE), která je největší tohoto typu v Evropě. Společnost Enerhoatom uvedla, že situace v zařízení je pod kontrolou.
6. 6. 2023|

„Zítra, pozítří, za týden.“ Jsme připraveni, protiofenziva může začít kdykoliv, zní z Kyjeva

Ukrajina je připravena zahájit protiofenzivu proti ruským silám, které po loňské invazi obsadily východ země. V rozhovoru to stanici BBC řekl tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Protiofenziva může začít kdykoliv, Ukrajina má podle něj teď „historickou příležitost“ a nesmí udělat chybu.
27. 5. 2023Aktualizováno27. 5. 2023, 17:42|

Do záporožské elektrárny opět proudí energie zvenčí, uvedl Kyjev

Záporožská jaderná elektrárna byla znovu připojena k externím dodávkám energie, informuje agentura Reuters s odkazem na společnost Ukrenerho. V pondělí ráno přitom ruské okupační úřady oznámily, že objekt byl zcela odpojen od dodávek elektrické energie zvenčí a byl převeden do záložního režimu. Ukrajinská strana podle okupantů odpojila vedení, které má pod kontrolou. Kyjev přičítá odpojení největší jaderné elektrárny v Evropě od sítě ruskému ostřelování, které poškodilo poslední elektrické vedení do elektrárny.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 12:15|

Rusko opět zaútočilo na Kyjev drony, v Oděse rakety zničily sklad Červeného kříže

Rusko v noci na pondělí znovu zaútočilo na ukrajinskou metropoli Kyjev i přístavní Oděsu na jihozápadě země. V Oděse zemřel kvůli ostřelování jeden člověk, v Kyjevě utrpělo pět lidí zranění. Ukrajinský Červený kříž uvedl, že při útoku byl zničen jeho sklad humanitární pomoci v Oděse. Při jiném útoku byla poškozena také mobilní nemocnice v Mykolajivu. Zařízení musela přerušit činnost. Během pondělí také proruská správa Záporožské jaderné elektrárny přerušila v zařízení provoz, údajně z obav před provokací ze strany ukrajinských ozbrojených sil.
8. 5. 2023Aktualizováno8. 5. 2023, 18:10|

Situace okolo záporožské elektrárny je nepředvídatelná, řekl šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii

Situace okolo Záporožské jaderné elektrárny, kterou okupují ruské síly, je stále více nepředvídatelná a potenciálně nebezpečná, varoval šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi. Požaduje proto přijetí opatření, která zajistí bezpečnost provozu.
7. 5. 2023Aktualizováno7. 5. 2023, 08:58|

Rusové se v okupované Záporožské jaderné elektrárně chystají na ukrajinský útok

Ruské jednotky, které obsadily Záporožskou jadernou elektrárnu na jihu Ukrajiny, se chystají k obraně před očekávanou ofenzivou ukrajinské armády, jak upozornila ve čtvrtek britská vojenská rozvědka. Začlenění největší jaderné elektrárny v Evropě do taktických obranných plánů podle ní zvyšuje riziko poškození jejího bezpečnostního systému, ačkoliv přímé poškození reaktorů je nepravděpodobné. Situace je napjatá i v dalších okupovaných regionech.
27. 4. 2023|

Válku na Ukrajině ukončí jen politická dohoda, řekl Si Ťin-pching po jednání s Macronem

Jedinou správnou cestou k ukončení konfliktu na Ukrajině je politická dohoda, domnívá se čínský prezident Si Ťin-pching. Prohlásil to po pátečním soukromém setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Právě jednání o ruské agresi bylo jedním z hlavních témat jeho třídenní návštěvy Číny. Ještě před společným soukromým jednáním navštívil Macron čínské univerzitní studenty, které vyzval k tomu, aby využívali své kritické myšlení. Ve společném komuniké na konec návštěvy obě země odsoudily využití jaderných zbraní.
7. 4. 2023Aktualizováno7. 4. 2023, 18:11|

Kolem Záporožské elektrárny se shromažďují vojáci, varuje šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii

„Soustředíme se na ochranu elektrárny,“ prohlásil šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi po své středeční návštěvě v Záporožské jaderné elektrárně. Zařízení je od loňského března v moci ruských jednotek, které okolí elektrárny obsadily. Podle Grossiho přetrvávají obavy z možné jaderné havárie: v okolí elektrárny podle něj přibylo ruských i ukrajinských vojáků, kteří se připravují na očekávanou jarní ukrajinskou protiofenzivu.
30. 3. 2023|

Ruské rakety zabily na Ukrajině devět lidí, Záporožská jaderná elektrárna byla na čas odpojena od sítě

Ukrajinská města a energetická infrastruktura se v noci na čtvrtek staly terčem nové vlny ruských vzdušných útoků, první po zhruba třech týdnech. Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské rakety zasáhly rezidenční oblast a vyžádaly si tam nejméně pět obětí, celkem v zemi zemřelo nejméně devět lidí. Druhé největší ukrajinské město Charkov bylo bez proudu a vody, ostřelování na čas přerušilo také vnější napájení Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárny.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 19:40|

Ohlédnutí: Jaderná bezpečnost ve válečném konfliktu

Téměř rok trvající válka na Ukrajině s sebou přinesla kromě jiného zvýšenou hrozbu jaderné katastrofy – ať už kvůli možnosti použití jaderných zbraní, nebo vůbec poprvé také v souvislosti s boji v bezprostřední blízkosti jaderných elektráren. Tu vůbec největší v Evropě, Záporožskou jadernou elektrárnu, Rusové obsadili. Stejně tak ovládali na začátku války zakázanou zónu v Černobylu. O situaci v zemi hovořila předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.
13. 2. 2023|

Ostřelování Záporožské jaderné elektrárny téměř ustalo, boje znovu propukly v Sumské oblasti

Ostřelování Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárny na jihu Ukrajiny téměř ustalo. Tvrdí to šéf okupační správy Záporožské oblasti Jevhen Balickyj. Ve vysílání ruské státní televize také řekl, že ruští vojáci zařízení neopustí. Boje naopak znovu vypukly v Sumské oblasti, kde se nebojovalo od jara letošního roku. S odkazem na ukrajinský generální štáb to napsal ruskojazyčný server BBC.
23. 12. 2022Aktualizováno23. 12. 2022, 14:00|

Spojenci Ukrajině přislíbili zimní pomoc za více než miliardu eur

Státníci na pařížské konferenci na podporu Ukrajiny přislíbili válce zkoušené zemi bezprostřední pomoc ve výši více než miliardy eur (více než 24 miliard korun). Prostředky mají pomoci Ukrajině překonat zimu, a to zejména s ohledem na masivní útoky, které Rusko podniká na ukrajinskou infrastrukturu. Francouzský prezident Emmanuel Macron ocenil vůli mezinárodního společenství a hovořil o ruské zbabělosti.
13. 12. 2022Aktualizováno13. 12. 2022, 17:43|