Ukrajinský postup je zatím pomalý, byť setrvalý. Potíží jsou ruské obranné pozice i nedostatek munice

Horizont ČT24: Jak postupuje ukrajinská protiofenziva (zdroj: ČT24)

Ukrajinská protiofenziva už běží pátým týdnem. Srovnatelné výsledky jako loňské protiútoky ale zatím nepřinesla. Kyjev vysvětluje, že tentokrát čelí mnohem hlubším obranným liniím ruských okupantů a stále nemá dostatek těžké obrněné techniky ze Západu. Přehnaná očekávání mírní také experti s poukazem na fakt, že Ukrajina do útoku dosud nevrhla většinu nashromážděných sil.

První mapu ukrajinského postupu zveřejnilo britské ministerstvo obrany 5. června, tedy v době, kdy Kyjev s protiútokem začal. Druhá byla zveřejněna nyní. Jedinou změnu lze pozorovat mezi městy Vuhledar a Orichiv v Záporožské oblasti. Na dříve červené, Ruskem okupované oblasti, se objevilo šrafování, příznak toho, že se o oblast bojuje. Výraznější úspěch však zatím vidět není.

„Všichni bychom to chtěli vidět rychlejší. Protože každý další den znamená nové ukrajinské ztráty. Postupujeme. Nejsme uvízlí na jednom místě. Už jsme přebrali iniciativu,“ reagoval už dříve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na hlasy, které na pomalý postup upozorňovaly.

Kromě malých, ale pokračujících úspěchů v Záporožské oblasti se dařilo Ukrajině postupovat i na křídlech kolem ruskými okupanty dobytého Bachmutu. Jde však o pohyby spíše v řádech stovek metrů či pár kilometrů. I tam však podle zpráv z posledních dní jde o setrvalý postup.

Příslib letounů

Všichni ukrajinští vojáci počínaje náčelníkem generálního štábu Valerijem Zalužným říkají, že protiofenzivu zpomaluje nedostatek moderních zbraní a munice. Zalužnyj na začátku července mluvil i o chybějících západních stíhačkách. Stroje F-16 podle informací ze summitu ve Vilniusu dorazí na Ukrajinu až v březnu 2024.

Přestože se tažení Ukrajiny zdá být zatím pomalé, experti upozorňují, že Ukrajina podle všeho nenasadila většinu svých jednotek připravených na protiofenzivu. Kyjev zřejmě vyčkává, kde se podaří větší průlom, a tam rezervy pošle. To, že je ještě nenasadil, potvrdil na summitu NATO britský ministr obrany Ben Wallace.

„Ukrajina postupuje každým dnem. Rusko má k dispozici jen velmi málo rezerv. Všichni Ukrajinu od prvního dne podceňovali a pokračuje to dodnes. Dvanáct efektivních (ukrajinských) obrněných brigád je víc, než má většina armád. My nemáme dvanáct brigád,“ řekl Wallace.

Největší překážkou rychlejšího postupu jsou minová pole, ruské obranné pozice a fakt, že se protivník naučil efektivně používat drony. Ty odhalují ukrajinské pokusy o útok a koordinují pak dělostřeleckou palbu. Pět týdnů od začátku ukrajinské protiofenzivy je tak jasná jediná věc, kterou Kyjev dokola opakuje: pro její úspěch potřebuje neustálý přísun zbraní a munice.