Fronta u Vuhledaru se nehýbe a zákopy se rozrůstají. Ukrajinci čekají na povel k protiofenzivě

Události: Fronta u Vuhledaru se nehýbe (zdroj: ČT24)

Obě strany rusko-ukrajinského konfliktu za poslední měsíce vybudovaly desítky kilometrů zákopů, například u Vuhledaru v Doněcké oblasti. Nepřátelské pozice tam odděluje několik stovek metrů otevřeného prostoru. Fronta se v místě skoro nepohybuje, ukrajinští vojáci jsou připraveni k protiofenzivě a vyčkávají na příkaz. Čas tak každý z nich tráví po svém, třeba skládáním básní.

Ruské jednotky u Vuhledaru vysílají špehovací drony. Ukrajinští vojáci pak vyčkávají a poslouchají vysílačky. Jsou stále v napětí, jestli zvuk stroje patří jim, nebo nepříteli.

Bojové drony jsou v moderní zákopové válce klíčovou zbraní, která dokáže zabíjet téměř nepozorovaně. Ukrajinská jednotka v průměru měsíčně přijde zhruba o tři drony, které nepřítel sestřelí. Další desítky jsou pak rušeny rušičkami signálu.

Zákopy se neustále rozrůstají, konflikt v těchto měsících připomíná první světovou válku. „Fronta se tu skoro nepohnula. Můžeme říci, že tam získali jeden nebo dva zákopy. My jsme dobyli jednu nebo dvě pozice,“ říká operátor dronů 68. brigády s přezdívkou Gus.

Poslední týdny se hlavně vyčkává

Brigáda brání západní křídlo u Vuhledaru, což ruským jednotkám znemožňuje město obklíčit. Podél celé linie jsou zničené vesnice a města. Zlikvidovány jsou hlavně vysoké budovy, kde se mohou schovávat vojáci nebo technika.

„Jsme připraveni k protiofenzivě a čekáme na příkaz velení,“ uvedl velitel 68. brigády s přezdívkou Šum. Poslední týdny se tak hlavně vyčkává, každý voják čas tráví po svém.

Někteří tak třeba skládají básně, jako například voják s přezdívkou Deputat. „Víš, co je to válka? Člověk může celý život křičet ze spaní. Už pro něj není tam ani tady. Duše je jenom jedna. Aby to pro vás bylo lehčí, bude mlčet,“ přečetl svou tvorbu redaktorům České televize.

I přesto je však klid spíše výjimkou než pravidlem, přiznávají vojáci.