Rusové jsou u významného města Torecku, hlásí Kyjev

Ruské síly dosáhly klíčového frontového města Torecku na východní Ukrajině, uvedla v úterý podle agentury Reuters ukrajinská armáda. Děje se tak necelý týden po pádu jiného významného opěrného bodu obránců – Vuhledaru. Ruské ministerstvo také oznámilo dobytí dvou dalších ukrajinských obcí.

„Situace je nestabilní, boje probíhají doslova u každého vstupu (do města),“ přiznala mluvčí luhanského uskupení vojsk Anastasija Bobovniková. „Rusové dosáhli východního okraje města,“ dodala.

Ruské ministerstvo obrany věc bezprostředně nekomentovalo. V pondělí ale sdělilo, že jeho síly způsobily škody na živé síle a technice u několika obcí v oblasti, včetně okolí Torecku.

Ruští vojenští blogeři, včetně skupiny vojenských analytiků spojených s významným telegramovým kanálem Rybar, tvrdí, že invazní jednotky postupují směrem do centra města.

Ukrajina žádá o více zbraní

Postup ruských sil, stejně jako dobytí Vuhledaru minulý týden, dokládá nyní významnou převahu Ruska v lidech i technice v době, kdy Ukrajina žádá západní partnery o více zbraní. Rusko, které nyní kontroluje necelou pětinu ukrajinského území, od srpna postupuje směrem k Torecku a dobývá na tomto úseku vesnici za vesnicí. Stále častěji při tom používá vysoce ničivé naváděné bomby.

„Jednotky skupiny vojsk Jih pokračovaly v postupu a osvobodily obec Zorjane“, napsalo na Telegramu ruské ministerstvo obrany s odkazem na ukrajinskou vesnici v Doněcké oblasti. Zároveň doplnilo, že ruští vojáci obsadili obec Zolota Nyva, která leží ve stejné oblasti západně od Vuhledaru. Okupaci ukrajinského území Moskva ruské veřejnosti prezentuje jako ‘osvobozování’, informace o postupu invazních jednotek navíc nelze nezávisle ověřit.

Prezident Volodymyr Zelenskyj vzhledem k územním ztrátám nařídil nejvyšším armádním činitelům, aby udělali „vše, co je možné“, a minimalizovali tak postup útočníků. Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj v úterý konstatoval, že o situaci na frontě a dodávkách dalších zbraní telefonicky hovořil se svým americkým protějškem Charlesem Brownem.

Strategický význam Torecku

Toreck je frontovým městem již deset let, nachází se v blízkosti ukrajinských území, kterých se v roce 2014 zmocnili Ruskem kontrolovaní a vyzbrojovaní „separatisté“. Od té doby se stal opěrným bodem ukrajinského opevnění. Pro Moskvu by dobytí města, které se do roku 2016 jmenovalo Dzeržynsk, znamenalo podle Reuters přiblížení k cíli vládce Kremlu Vladimira Putina plně ovládnout Donbas.

Podle ukrajinských vojenských analytiků by pád Torecku, který je umístěný na kopci, umožnil Moskvě zablokovat klíčové logistické trasy spojující operační týl ukrajinských jednotek v oblasti s frontovými liniemi, včetně hlavní silnice z Pokrovsku do Kosťantynivky.

Podle Soulu vyšle Severní Korea vojáky na Ukrajinu

Situaci na frontě může ovlivnit i informace jihokorejské agentury Jonhap, která s odvoláním na tamního ministra obrany Kima Jong-hjona uvedla, že Severní Korea pravděpodobně vyšle příslušníky pravidelných ozbrojených sil na Ukrajinu, aby podpořila válečné tažení Ruska.

Podle ministra jde o nejnovější známku prohlubující se vojenské spolupráce mezi Pchjongjangem a Moskvou. „Vzhledem k tomu, že Rusko a KLDR podepsaly vzájemnou smlouvu podobnou vojenskému spojenectví, je možnost takového nasazení velmi pravděpodobná,“ konstatoval.

Minulý týden ukrajinská média s odvoláním na zdroje ze zpravodajské komunity informovala, že při ukrajinském raketovém úderu ze třetího října zemřelo šest důstojníků z KLDR a tři další byli zraněni. Důstojníci podle médií přijeli na okupované území Ukrajiny na konzultace se svými ruskými protějšky. Zprávy o úmrtí severokorejských vojáků u Doněcku označil jihokorejský ministr obrany za nejspíše pravdivé.

Utužování vztahů Ruska a KLDR

Severní Korea v posledních letech posílila vojenské vztahy s Moskvou. Putin v červnu navštívil Pchjongjang, kde s vůdcem KLDR Kim Čong-unem podepsal dohodu o vzájemné obraně. Obě země si slíbily, že bezodkladně vynaloží všechny dostupné vojenské prostředky na pomoc partnerovi v případě války.

Kyjev i řada vojenských expertů tvrdí, že Rusko používá při úderech proti Ukrajině také severokorejské rakety. Moskva i Pchjongjang to popírají. Podle Jižní Koreje poslala KLDR do Ruska tisíce kontejnerů s municí a zbraněmi, které mají být použity na Ukrajině.