Putin dorazil do KLDR. Obě země spojuje odpor proti USA

Události: Ruský vůdce Vladimir Putin míří na návštěvu KLDR (zdroj: ČT24)

Ruský vůdce Vladimir Putin dorazil do KLDR. Jeho letadlo přistálo v úterý večer SELČ v Pchjongjangu, informovala agentura Interfax. Šéf Kremlu tak zahájil dvoudenní návštěvu Severní Koreje, při níž se setká se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. V článku pro tamní média předtím šéf Kremlu poděkoval Severní Koreji za podporu ve válce proti Ukrajině. Západní země se však domnívají, že Severní Korea poskytuje Rusku zbraně a munici. Moskva i Pchjongjang to však odmítají. Obě země podle Putina spojuje, že odmítají světový řád vedený Spojenými státy.

„Velmi si ceníme pevné podpory, kterou KLDR poskytuje ruské speciální vojenské operaci na Ukrajině,“ prohlásil Putin. Jako speciální vojenskou operaci označují ruské úřady invazi do sousedního státu, kterou Moskva na Putinův příkaz zahájila v únoru 2022. Šéf Kremlu rovněž zdůraznil, že Rusko a KLDR by měly ještě více spolupracovat s cílem vzdorovat nátlaku, kterému jsou obě země podle něj vystaveny ze strany Západu.

Rusko, podobně jako KLDR, čelí sankcím ze strany USA či evropských států. Putin uvedl, že Rusko a Severní Korea vyvinou blíže nespecifikované obchodní a platební systémy, „které nebudou pod kontrolou Západu“.

Návštěva KLDR

Putin v úterý zahajuje návštěvu KLDR, kam naposledy zavítal v roce 2000. Moskva podniká kroky ke sbližování s politicky izolovanou diktaturou. Podle západních zemí Severní Korea podporuje Rusko v agresi proti Ukrajině dodávkami dělostřelecké munice a balistických raket. OSN tvrdí, že alespoň jedna raketa použitá ruskou armádou ve válce na Ukrajině byla vyrobena v KLDR. Podle Ukrajiny invazní síly použily při bojích nejméně 50 severokorejských balistických raket.

Putina podle BBC doprovázejí ministr obrany Andrej Bělousov, ministr zahraničí Sergej Lavrov a představitelé ruské vesmírné agentury Roskosmos.

Podle zahraniční zpravodajky ČT Barbory Šámalové KLDR potřebuje pomoci s reformou zemědělství nebo modernizací námořnictva. „Rusové severokorejskému režimu pomáhají s vývojem špionážního satelitu, který se KLDR pokusila vyslat do vesmíru. Pomáhají také s vývojem ponorek,“ přiblížila. Dodala, že Pchjongjang také potřebuje dodávky ropy.

„Ekonomická pomoc, kterou Severní Korea od Ruska získává výměnou za zbraně, munici a rakety, je vedle pomoci z Číny ta „největší vzpruha od roku 2011, kdy se Kim Čong-un po smrti svého otce chopil moci“, zdůraznila Šámalová. Přes společnou hranici propojenou železnicí a blízké přístavy země obchodují bez omezení.

„Putin chce ukázat, že Severní Korea je novým ruským strategickým partnerem. Stejně jako Čína, Bělorusko nebo Írán,“ vyjmenoval zahraniční zpravodaj ČT Karel Rožánek. Podle něj se ruský vůdce svou cestou snaží ukázat, že není v mezinárodní izolaci.

Hlavní část Putinovy návštěvy v Severní Koreji se odehraje ve středu. Ruští činitelé nevylučují, že během návštěvy budou podepsány nové dohody. Členy ruské delegace jsou i ministr obrany Andrej Bělousov a šéf diplomacie Sergej Lavrov. Z KLDR se Putin přesune do Vietnamu.

Studio ČT24: Putinova návštěva v KLDR (zdroj: ČT24)

Mezinárodní vztahy

Pro KLDR je Rusko cenným spojencem, protože Moskva jako stálý člen Rady bezpečnosti OSN blokuje vymáhání a zpřísňování rezolucí, které Pchjongjangu zakazují mít jaderný program či vyvíjet balistické rakety. Podle Spojených států už KLDR dodala Moskvě desítky raket a jedenáct tisíc kontejnerů s municí.

Bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby zmínil, že Spojené státy jsou ohledně prohlubujících se vztahů mezi Ruskem a Severní Korejí znepokojeny „nejen kvůli dopadům, které to bude mít na ukrajinský lid, protože severokorejské rakety jsou stále užívány proti ukrajinským cílům, ale také kvůli tomu, že by to mohlo mít dopady na bezpečnost Korejského poloostrova“.

Studio ČT24: Vztah Ruska ke KLDR (zdroj: ČT24)

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v Putinově návštěvě vidí „zoufalou snahu“ o prohloubení vztahů se zeměmi, které by mohly podpořit ruské vojenské aktivity na Ukrajině. Šéf diplomacie Spojených států to podle Reuters v úterý prohlásil na společné tiskové konferenci s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergerem, které předcházela schůzka obou diplomatů.

„Putinova návštěva Severní Koreje ukazuje a potvrzuje velmi blízké vztahy mezi Ruskem a autoritářskými státy, jako je Severní Korea,“ upozornil Stoltenberg. „Tato skutečnost také dokazuje, že naše bezpečnost není regionální, ale globální,“ dodal.

Jižní Korea varovala Rusko, že jakákoli jeho spolupráce s KLDR „nesmí postupovat směrem, který by znamenal porušování rezolucí Rady bezpečnosti OSN či narušoval mír a stabilitu na Korejském poloostrově“.