TÉMA

Andrej Bělousov

Putin chce předvést kontrolu nad situací, říká Stulík ke změnám v čele ruské armády

Rošáda v nejvyšším vedení ruské armády, kterou Kreml označuje za boj proti korupci, je snahou ruského vládce Vladimira Putina vyvažovat vliv určitých skupin a předvádět Rusům, že má situaci pod kontrolou, míní zvláštní zmocněnec pro Východní partnerství ministerstva zahraničí David Stulík. Není problém se kohokoliv zbavit, tajná služba FSB má složku na každého, doplňuje Vlastislav Bříza z katedry mezinárodních vztahů Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Oba byli hosty Událostí, komentářů.
25. 5. 2024|

Výměna ruského ministra obrany svědčí o problémech s korupcí, míní analytik Votápek

Nahrazení dosavadního ruského ministra obrany Sergeje Šojgua ekonomem Andrejem Bělousovem svědčí o korupčních a finančních problémech v armádě a na ministerstvu obrany, míní analytik mezinárodních vztahů a bývalý generální konzul v Petrohradě Vladimír Votápek. Více překvapivé je prý ale odvolání šéfa bezpečnostní rady Nikolaje Patruševa, Putinova blízkého spojence.
13. 5. 2024|

Bezpečnostní rada Ruska je místem, kam Putin „uklízí“ ministry a další klíčové činitele

Rošáda na ruském ministerstvu obrany, v jehož čele nahradí Andrej Bělousov kritizovaného Sergeje Šojgua, který bude nově zastávat funkci tajemníka Bezpečnostní rady, opět připomněla důležitost nejvyššího poradního orgánu vládce Kremlu Vladimira Putina. Analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW) uvádějí, že tato změna odpovídá zvyklosti vládce Kremlu přesouvat klíčové činitele do okrajových rolí v rámci bezpečnostního aparátu místo toho, aby je odvolal. Taková změna bude podle nich pro Šojgua méně ponižující. Kam se přesune dosavadní šéf tohoto poradního orgánu Nikolaj Patrušev, je zatím nejasné.
13. 5. 2024|

Ruskou obranu povede ekonom, workoholik a expert na technologické inovace Bělousov

Ruský prezident Vladimir Putin v neděli oznámil nečekanou rošádu v čele ministerstva obrany. Sergeje Šojgua, který míří do Rady bezpečnosti Ruské federace, nahradí dosavadní první místopředseda vlády Andrej Bělousov. Kdo je nový šéf resortu a co si od jeho jmenování Putin slibuje?
13. 5. 2024|

Šojgu míří do ruské rady bezpečnosti místo Patruševa. Obranu povede Bělousov

Ruský vládce Vladimir Putin navrhl jmenovat dosavadního prvního místopředsedu vlády Andreje Bělousova ministrem obrany. Na postu by tak nahradil Sergeje Šojgua. Ten nadále zůstane Putinovým blízkým spolupracovníkem a má se stát tajemníkem vlivné Rady bezpečnosti Ruské federace, kde nahradí Nikolaje Patruševa. O jeho osudu hodlá Kreml informovat v následujících dnech.
12. 5. 2024Aktualizováno12. 5. 2024, 22:42|