Výměna ruského ministra obrany svědčí o problémech s korupcí, míní analytik Votápek

Horizont ČT24: Výměna na ruském ministerstvu obrany (zdroj: ČT24)

Nahrazení dosavadního ruského ministra obrany Sergeje Šojgua ekonomem Andrejem Bělousovem svědčí o korupčních a finančních problémech v armádě a na ministerstvu obrany, míní analytik mezinárodních vztahů a bývalý generální konzul v Petrohradě Vladimír Votápek. Více překvapivé je prý ale odvolání šéfa bezpečnostní rady Nikolaje Patruševa, Putinova blízkého spojence.

Výměna ministra obrany souvisí podle Votápka s velkými problémy s korupcí a neefektivním využíváním financí na ministerstvu obrany. Ruský vládce Vladimir Putin si prý nejspíš uvědomil, že nemá nekonečně mnoho peněz, a došlo mu, že to, co zlomilo vaz Sovětskému svazu, byla nákladná válka v Afghánistánu, kvůli které mu nezbyly peníze na uplácení svých elit. Proto vybral jednoho ze svých ekonomů, aby nastoupil na ministerstvo obrany a zavedl v něm řád, myslí si Votápek. Není jisté, jak dobře se tento civilista sžije s armádními generály.

„Změny nejsou zásadní, nejsou veliké. Odvolání ministra obrany se čekalo, odvolání Patruševa se nečekalo,“ prohlásil dále Votápek v pořadu Horizont ČT24. Podle Votápka probíhal v Kremlu spor mezi klanem Patruševa a dalšího Putinova blízkého spojence Sergeje Čemezova o to, kdo bude příštím ministerským předsedou. „Protože byli dostatečně vyrovnaní, nedokázali to rozhodnout ve prospěch jedné ani oné strany,“ řekl Votápek. Současný premiér Michail Mišustin se na svém postu zřejmě udržel i proto, že ho podporuje Čína, myslí si. Zůstává však nadále otázkou, kde nyní Patrušev skončí.

Žádná z mocenských klik Kremlu podle Votápka změnami ve vládě ve výsledku příliš neoslabila ani neposílila. „To znamená, že si Putin stále udržuje roli toho kamenného svorníku, který drží oblouky klenby a je nepostradatelný pro Rusko, pro tamní elitu,“ konstatoval.

Změnu na ministerských postech oznámil Kreml v neděli večer. Šojgu nahradí zmiňovaného Patruševa v čele prezidentovy bezpečnostní rady. Svou pozici si udržel mimo jiné Sergej Lavrov, ministr zahraničních věcí. Tento čtyřiasedmdesátiletý diplomat je ve funkci od roku 2004, což z něj činí jednoho z nejdéle sloužících ministrů zahraničí na světě, poznamenala agentura DPA.

Změny v tamní vládě přicházejí krátce poté, co Putin oficiálně zahájil dalších šest let v čele Ruska. V březnu podle očekávání vyhrál „volby“, které ale podle západních zemí byly nesvobodné a chyběla v nich skutečná opozice.