NATO hájí svobodu a vládu práva proti autokraciím, řekl výboru Aliance Pavel

Svět už není založen na soupeření Západu a Východu, ale stále více na soupeření demokracie s různými druhy autokracie. Prezident Petr Pavel to řekl v sobotu v projevu při zahájení zasedání Vojenského výboru Severoatlantické aliance (NATO) v Praze. Náčelník generálního štábu Karel Řehka prohlásil, že se vzrůstajícími počty výzev a požadavků je zřejmé, že v budoucnu nebude stačit vynakládat na obranu dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP). Předseda Vojenského výboru Severoatlantické aliance (NATO) Rob Bauer považuje za nutné navýšit výrobní kapacity obranného průmyslu.

„Zatímco my stojíme za hodnotami demokracie, osobní svobody, vlády práva, lidských práv, tyto hodnoty jsou zpochybňovány našimi oponenty. Nikoli pouze těmi tradičními, jako je Rusko, ale také Čínou, Severní Koreou či Íránem,“ řekl prezident. „A mnoho dalších sleduje, jak se toto soupeření vyvine. Je tedy na nás ukázat, že náš model je více hodný následování než model autokracií,“ dodal.

Pavel také vyzval náčelníky generálních štábů zemí NATO, aby byli odvážní a otevření v tvorbě svých závěrů a doporučení tak, aby byla pochopena i na politické úrovni. "Situace, ve které se nacházíme, nám neumožňuje být politicky korektní," podotkl.

Prezident uvedl, že jednou z jeho zkušeností z osmiletého působení ve strukturách NATO je, že přes všemožné rozdíly mezi jednotlivými státy a jejich snahu prosazovat své národní zájmy ve výsledku všechny usilují o dosažení společného postoje k výzvám, kterým čelí. „Toto je kultura, která nás jasně odlišuje od soupeřů,“ poznamenala hlava státu.

NATO je podle Pavla nejúspěšnější dlouhotrvající vojenskou aliancí na světě. Neznamená to, že je perfektní, je potřeba stále pracovat na jejím zlepšování, nicméně je zónou stability, bezpečnosti a prosperity, zmínil.

Řehka mluvil o pomoci spojencům, Bauer o posílení obrany

Náčelník generálního štábu Řehka v projevu řekl, že spojenci musí poskytnout Ukrajině veškerou potřebnou pomoc, ať už se to týká výcviku, nebo dodávek zbraní a dalšího vojenského materiálu, Rusko podle něj není aktivní jen na tradičním bojišti, ale využívá také hybridní taktiku, kybernetické útoky a dezinformační kampaně ve snaze rozsévat strach a podkopat jednotu společností.

Předseda Vojenského výboru NATO Rob Bauer uvedl, že Aliance má dva úkoly, které musí plnit zároveň: pokračovat v podpoře Ukrajiny a zároveň posílit vlastní schopnost odstrašení a obranu. „Abychom uspěli, potřebujeme řádně posílit výrobní kapacity obranného průmyslu,“ prohlásil. „Čím více spojenci koordinují svoji obrannou produkci, tím silnější je schopnost odstrašení. Čím silnější je schopnost odstrašení, tím větší šanci máme na ochranu svobod, které zde máme, a na zabránění tomu, aby se válka přenesla na naši půdu,“ dodal Bauer. Armáda může vyhrávat bitvy, ale ekonomika vyhrává války, míní.

Poprvé v Praze

Náčelníci generálních štábů aliančních zemí se v Česku takto sešli poprvé, akce se účastní zhruba 350 zahraničních hostů. Hlavním cílem setkání má být diskuse o aktuální bezpečnostní situaci v Evropě, obranných plánech Aliance a zavádění závěrů z červencového summitu NATO ve Washingtonu.

Vojenský výbor se na úrovni náčelníků generálních štábů schází třikrát ročně, dvakrát v ústředí NATO v Bruselu, jednou na výjezdním zasedání v některé ze členských zemí. V Česku se výjezdní zasedání výboru koná v roce, kdy země slaví 25. výročí vstupu do Severoatlantické aliance.