TÉMA

Vojenský výbor NATO

V Praze se v září poprvé sejdou náčelníci zemí NATO

V září se v Praze sejde Vojenský výbor Severoatlantické aliance, v Česku se zasedání náčelníků generálních štábů zemí NATO uskuteční poprvé. Na událost upozornil server CZ Defence. Pro Česko má být setkání příležitostí představit „národní pohled“ na společnou obranu Aliance, vyplývá z dokumentu resortu obrany.
15. 1. 2024|

Šéf Vojenského výboru NATO ocenil podíl Česka na bezpečnosti celé Aliance i podpoře Ukrajiny

Je nezbytné, aby Rusko v konfliktu na Ukrajině neuspělo, prohlásil po jednání s českým náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou předseda Vojenského výboru NATO Rob Bauer. Pokud by Moskva podle něj vyhrála, nebyl by to konec nejistoty v Evropě, ale začátek ještě větší nejistoty. Ocenil mimo jiné i českou podporu okupované země. Tématem jednání bylo podle Řehky například hodnocení současných hrozeb v severoatlantickém prostoru i mimo něj, naplňování obranných plánů a český příspěvek do nich.
22. 11. 2023|

Podpora Ukrajiny je jediná možnost, jinak zvítězí Rusko, řekl Pavel po jednání se Stoltenbergem

Česko a spojenci v Severoatlantické alianci jsou připraveni dlouhodobě podporovat Ukrajinu na její cestě k ukončení války, k poválečné obnově a k členství v NATO. Po jednání s generálním tajemníkem Aliance Jensem Stoltenbergem to prohlásil český prezident Petr Pavel. Západ podle něj nemá k podpoře Ukrajiny alternativu.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 17:42|

Krym Ukrajina zpátky asi nezíská, míní generál Pavel

V úterý to byly přesně tři měsíce od napadení Ukrajiny Ruskem – v Evropě tak poprvé od konce druhé světové války opět umírají tisíce lidí. Okupační armáda se podle Kyjeva chystá obklíčit obránce u Severodoněcku a Lysyčansku. Úřady v Mariupolu uvedly, že v troskách jednoho z bombardovaných domů se našlo na dvě stě těl civilistů. Napadené zemi docházejí zbraně i munice, znovu proto žádá o pomoc spojenců. Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR a bývalý předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel v Událostech, komentářích řekl, že Západ by měl zemi i nadále pomáhat.
25. 5. 2022|

Jourová: Putin chce Ukrajinu zařadit pod Rusko. Podle Pavla by zemi musel masivně okupovat

Cílem ruského vůdce Vladimira Putina je podle místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové začlenit Ukrajinu pod Rusko. Bývalý předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel řekl, že by Rusko kvůli odporu ukrajinského obyvatelstva muselo zemi masivně okupovat, aby si nad ní Putin udržel alespoň částečnou kontrolu. Což si myslí i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Uvedli to v Otázkách Václava Moravce.
6. 3. 2022Aktualizováno6. 3. 2022, 13:35|

Ruští velitelé dostali dle rozvědky USA rozkaz připravit se k útoku na Ukrajinu

Velitelé ruských vojenských jednotek dostali podle americké tajné služby rozkaz, aby se připravili k útoku na Ukrajinu. Bělorusko pokračuje ve vojenských cvičeních s Ruskem, která měla původně skončit v neděli. Ruští vojáci, kteří se měli vrátit do vlasti, tak v zemi zatím zůstanou. Diplomatický zdroj agentuře Reuters pak řekl, že pozorovatelé OBSE na východní Ukrajině v sobotu zaznamenali téměř dva tisíce porušení příměří. Evropská unie upozorňuje na riziko záměrných dezinformací o údajných ukrajinských útocích, které mají posloužit Rusku jako záminka pro invazi.
20. 2. 2022Aktualizováno20. 2. 2022, 22:42|

Afghánci, kteří pracovali pro alianční vojska, se bojí pomsty Talibanu. Případy z minulosti jejich obavy potvrzují

Zářijový termín úplného stažení desetitisícové mise NATO z Afghánistánu se blíží a v zemi narůstají obavy z Talibanu. Největší strach mají místní, kteří v minulých letech spolupracovali se zahraničními silami. Tlumočníci, kuchaři či zásobovači se obávají pomsty islamistů. Lidskoprávní organizace zvyšují tlak na západní vlády, aby se o své spolupracovníky postaraly.
19. 6. 2021|