Česko poprvé hostí zasedání Vojenského výboru NATO

V Praze začne v sobotu za přísných bezpečnostních opatření výjezdní zasedání Vojenského výboru Severoatlantické aliance. Schůzka náčelníků generálních štábů zemí NATO se v Česku uskuteční vůbec poprvé, zúčastnit se jí má zhruba 350 zahraničních hostů. Diskutovat budou o bezpečnostní situaci v Evropě a obranných plánech Aliance.

Hlavním tématem setkání bude, jak uvést do praxe závěry červencového summitu NATO ve Washingtonu. „Bude se řešit například to, jak moc je Aliance připravená čelit bezpečnostním hrozbám, nebo jak bude pokračovat pomoc Ukrajině. Mluvit se bude například i o vzniku nového společného velitelství NATO pro výcvik a pomoc válkou zasažené zemi,“ informoval zpravodaj ČT Jan Řápek.

Náčelníci generálních štábů států Aliance se sjíždějí do Dejvic už během pátku. V sobotu na úvod zasedání promluví předseda výboru Rob Bauer, prezident Petr Pavel a náčelník generálního štábu české armády Karel Řehka. Navečer pak Bauer s Řehkou vystoupí na tiskové konferenci.

Zpravodaj ČT Řápek o programu schůzky zástupců zemí NATO v Praze (zdroj: ČT24)

Akci provázejí mimořádná bezpečnostní opatření. „Proto se omlouváme za dopravní komplikace a případné uzavírky v Praze v následujících dnech, hlavně v Dejvicích. Děkujeme za pochopení a trpělivost,“ sdělila armáda na sociální síti X.

Vojenský výbor se na úrovni náčelníků generálních štábů schází třikrát ročně, dvakrát v ústředí NATO v Bruselu, jednou na výjezdním zasedání v některé ze členských zemí. V Česku se toto setkání výboru uskuteční v roce, kdy země slaví 25. výročí vstupu do Aliance.