Podpora Ukrajiny je jediná možnost, jinak zvítězí Rusko, řekl Pavel po jednání se Stoltenbergem

Události ČT: Prezident Pavel navštívil centrálu NATO (zdroj: ČT24)

Česko a spojenci v Severoatlantické alianci jsou připraveni dlouhodobě podporovat Ukrajinu na její cestě k ukončení války, k poválečné obnově a k členství v NATO. Po jednání s generálním tajemníkem Aliance Jensem Stoltenbergem to prohlásil český prezident Petr Pavel. Západ podle něj nemá k podpoře Ukrajiny alternativu.

Stoltenberg s Pavlem hovořil například o dalším plánovaném zvyšování obranných výdajů, které má schvalovat červencový alianční summit ve Vilniusu. Česká republika podle prezidenta příští rok zvýší vojenské výdaje na dvě procenta hrubého domácího produktu a je ochotna diskutovat o dalším zvýšení, pokud to bude nutné.

„Jsem rád, že všichni rozumíme tomu, že není žádná jiná možnost než podporovat Ukrajinu. Alternativou je ruský úspěch, který by pro nás znamenal mnohem více problémů a možná ještě vážnějších, než jaké máme dnes,“ prohlásil Pavel. Do centrály NATO, kde v letech 2015 až 2018 působil jako šéf Vojenského výboru Aliance, zavítal na úvod své první návštěvy Bruselu v prezidentské funkci.

Pavel považuje NATO za naprosto zásadní aspekt pro bezpečnost Česka a je rád, že je Česká republika „v těchto neklidných dobách“ vnímána jako spolehlivý partner. „Je to jedna z nejhorších bezpečnostních krizí moderní historie, můžeme jí projít jen spolu, musíme spolupracovat, pomáhat si a vyhnout se soutěžení,“ řekl Pavel o současné ruské agresi proti Ukrajině a postoji Aliance k ní.

Stoltenberg ocenil Pavla jako silného stoupence NATO a také skutečnost, že Česko již dodalo Ukrajině tanky, vrtulníky a protivzdušné systémy. Alianční státy musí podle generálního tajemníka v podpoře napadené země pokračovat. Ocenil u Česka také přijetí stovek tisíc ukrajinských uprchlíků a zapojení do uskupení NATO na Slovensku, v Litvě, Lotyšsku, Kosovu a Iráku.

Jednání prezidenta Pavla a generálního tajemníka NATO Stoltenberga (zdroj: ČT24)

Prezident se sejde i se špičkami EU

Prezident jednáním se Stoltenbergem zahájil třídenní návštěvu Bruselu. Pavla, kterého doprovází manželka Eva, čekají v Bruselu také schůzky s lídry orgánů EU. Setká se s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, šéfem Evropské rady Charlesem Michelem a s předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsolovou. Do sídel trojice institucí však zavítá až v pátek.

Prezidentův čtvrteční program tvoří mimo jiné návštěva české sekce Evropské školy či setkání s krajany žijícími v Belgii.