V Praze se v září poprvé sejdou náčelníci zemí NATO

V září se v Praze sejde Vojenský výbor Severoatlantické aliance, v Česku se zasedání náčelníků generálních štábů zemí NATO uskuteční poprvé. Na událost upozornil server CZ Defence. Pro Česko má být setkání příležitostí představit „národní pohled“ na společnou obranu Aliance, vyplývá z dokumentu resortu obrany.

Podle informací serveru Aktuálně.cz se má akce neformálně zúčastnit také prezident Petr Pavel, který byl předsedou nejvyššího vojenského orgánu NATO mezi lety 2015 až 2018. „Kancelář prezidenta republiky je připravena k součinnosti. Zasedání má pro prezidenta osobní význam, otázky bezpečnosti a NATO jsou mu přirozeně blízké,“ uvedla pro server Eva Hromádková z tiskového odboru Hradu.

Hlavním cílem výjezdního zasedání výboru bude podle dokumentu diskuse o aktuální bezpečnostní situaci v Evropě, implementace závěrů ze summitu NATO s důrazem na rozvoj schopností v souladu s konceptem podpory hostitelským státem a proveditelnost obranných plánů Aliance.

Česko bude od 13. do 15. září hostit výjezdní zasedání výboru poprvé v historii, zúčastnit se ho má zhruba 350 zahraničních hostů, napsal server CZ Defence. Na jeho pořádání se budou vedle ministerstva obrany a armády podílet také zástupci dalších institucí, vzniknout by měla meziresortní pracovní skupina.

Vojenský výbor se na úrovni náčelníků generálních štábů schází třikrát ročně, dvakrát v ústředí NATO v Bruselu, jednou na výjezdním zasedání v některé ze členských zemí. Předsedou výboru je od roku 2021 nizozemský admirál Rob Bauer, který Česko navštívil v listopadu loňského roku. S náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou jednali o současných hrozbách v severoatlantickém prostoru i mimo něj nebo o naplňování obranných plánů.

V Česku se výjezdní zasedání výboru uskuteční v roce, kdy země oslaví 25. výročí od vstupu do Severoatlantické aliance.