Šéf Vojenského výboru NATO ocenil podíl Česka na bezpečnosti celé Aliance i podpoře Ukrajiny

Předseda Vojenského výboru NATO Bauer v Česku (zdroj: ČT24)

Je nezbytné, aby Rusko v konfliktu na Ukrajině neuspělo, prohlásil po jednání s českým náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou předseda Vojenského výboru NATO Rob Bauer. Pokud by Moskva podle něj vyhrála, nebyl by to konec nejistoty v Evropě, ale začátek ještě větší nejistoty. Ocenil mimo jiné i českou podporu okupované země. Tématem jednání bylo podle Řehky například hodnocení současných hrozeb v severoatlantickém prostoru i mimo něj, naplňování obranných plánů a český příspěvek do nich.

Konflikt na Ukrajině podle Bauera nekončí, protože Rusko v něm pokračuje. „Pokud by v tom případě nepokračovala Ukrajina, ztratí svou zemi,“ mínil předseda Vojenského výboru NATO. Ukrajinci proto podle něj musí pokračovat, aby Rusové nedosáhli svých strategických cílů. „Naší povinností je pokračovat v podpoře Ukrajiny tak dlouho, jak bude třeba,“ uvedl.

Bauer po jednání také vyzdvihl národní odolnost jako základ kolektivního odstrašení a obrany. Podle něj je zásadní pro snahu NATO zajistit bezpečnost občanů a demokratických hodnot. „Rozhodnutí Ruska začít a pokračovat v agresi vůči Ukrajině zahájilo novou éru kolektivní obrany Severoatlantické aliance (NATO),“ poznamenal. Ta podle něj vyžaduje, aby se země připravily na to, že konflikt může vypuknout kdykoli.

„Je naší povinností, abychom se snažili předejít konfliktu,“ doplnil po jednání Řehka. To se dle jeho názoru dá dělat jen budováním účinné obrany. Česko má přitom podle něj velké štěstí, že na odstrašení a obranu není samo. Zároveň varoval před představou, že Česko bude v bezpečí díky NATO, které přijde na pomoc, když bude potřeba. „My jsme (Severoatlantická) aliance, my jsme ti, kdo musí budovat schopnosti,“ zdůraznil Řehka.

Uznání podílu Česka na bezpečnosti celé Aliance

Bauer ocenil mimo jiné českou podporu Ukrajiny, přijetí statisíců ukrajinských uprchlíků, výcvik tisícovek ukrajinských vojáků a poskytnutí vojenského materiálu. Česko se podle něj podílí na bezpečnosti celé Aliance, například vedením nové bojové jednotky NATO na Slovensku nebo vysíláním jednotek do Litvy a Lotyšska.

Návštěva Bauera v tuzemsku je podle Řehky významnou událostí a příležitostí přinést český pohled na věc. Ocenil Bauerovu otevřenost a profesionalitu. Představitel NATO se v Česku kromě šéfa armády sejde také s náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem nebo zástupci parlamentu. Setkat se má i s prezidentem Petrem Pavlem, který funkci předsedy Vojenského výboru NATO zastával v letech 2015 až 2018.