Rusové zabíjeli v Sumách a na Donbasu, jejich dron opět vlétl nad Rumunsko

Rusové v noci na neděli zasáhli město Sumy na severovýchodě Ukrajiny. Dva lidi zabili a několik dalších zranili včetně dvou dětí, uvedla oblastní správa. Dalších nejméně pět mrtvých hlásí po ruských útocích Doněcká oblast, cílem okupantů se tam stal mimo jiné hotel. Rumunsko potvrdilo, že jeden z dronů, kterými Rusko v noci na Ukrajinu zaútočilo, opět narušil jeho vzdušný prostor.

„Nepřítel zaútočil na město. Bohužel jsou tu dva mrtví a ranění,“ potvrdil na Telegramu sumský starosta Oleksij Drozdenko. Rusové zabili podle státní služby pro mimořádné situace manželský pár, devětasedmdesátiletého muže a sedmasedmdesátiletou ženu. Mezi čtyřmi zraněnými je dvouletá holčička a osmiletý chlapec. Úřady hlásí rovněž zničené nebo poškozené domy a automobily.

Další oběti jsou po ruském ostřelování kazetovou municí vesnice Čerkaske ve východoukrajinské Doněcké oblasti. Okupanti tam podle oblastní správy zabili tři ženy ve věku 43, 45 a 53 let. Dvě z nich zasáhli okupanti na zahradě, druhou zabili v jejím domě. Kromě toho byl zraněn jeden muž a poničeno bylo nejméně devět soukromých domů a automobilů.

Rusové také zřejmě leteckými bombami zasáhli hotel ve městě Mykolajivka v Doněcké oblasti. Zpod jeho trosek vytáhli později záchranáři těla dvou pohřešovaných mužů, oznámila oblastní prokuratura. Podle informací stanice Rádio Svoboda šlo o dobrovolníky z Charkova, kteří do města přijeli zdarma sterilizovat a očkovat toulavá zvířata. Podle místních médií a zpráv ze sociálních sítí jsou zničena nejméně tři patra hotelu, místní hlásí také rozbitá okna v sousedních domech či kostele.

Pod palbou je stále také Cherson, který už sice Ukrajinci osvobodili, město je ale blízko frontové linie a čelí útokům okupantů prakticky denně. Šest zraněných, tři ženy a tři muži ve věku od 43 do šedesáti let, tam zůstalo po nedělním útoku ruského dronu na minibus, informovala správa Chersonské oblasti.

Rusové narušili rumunský vzdušný prostor

Ukrajinské letectvo uvedlo, že protivzdušná obrana v noci na neděli sestřelila patnáct z třiadvaceti dronů a jednu ze čtyř raket, kterými zaútočilo Rusko.

Ukrajinské vzdušné síly také informovaly, že ruské drony v noci na neděli opět narušily vzdušný prostor Rumunska. Tamní úřady varovaly obyvatele příhraničních oblastí před možným pádem trosek bezpilotních letounů, píše Ukrajinska pravda s odkazem na rumunská média.

Rumunsko podle webu Ukrajinska pravda později potvrdilo, že jeden z ruských dronů v noci jeho vzdušný prostor opravdu narušil. Bukurešť kvůli tomu vyslala do vzduchu dvě stíhačky F-16. Dron mohl spadnout v neobydlené oblasti u příhraniční obce Periprava, kde se po něm nyní pátrá.

Rusové tvrdí, že ovládli Novohrodivku

Naopak ruské úřady tvrdí, že tři civilisté byli zraněni při ukrajinském útoku na západoruskou příhraniční Bělgorodskou oblast. Informace znepřátelených stran nelze v podmínkách válečného konfliktu nezávisle ověřit.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jeho síly převzaly kontrolu nad městem Novohrodivka v Doněcké oblasti. Novohrodivka leží jihovýchodně od Pokrovsku a je jedním z posledních měst ve směru na tento důležitý dopravní uzel, který se okupanti snaží dobýt. Kyjev se k tomu zatím nevyjádřil.

Analytici z projektu DeepState, který je považován za blízký ukrajinské armádě, předtím uvedli, že Rusové obsadili obec Nevelske a postoupili do Krasonohorivky, což jsou obce, které se nacházejí dál jihovýchodně od Pokrovsku.

Načítání...