TÉMA

Sumy

Rusové zaútočili na ukrajinskou energetickou infastrukturu

Rusko v noci na pátek podniklo rozsáhlý vzdušný úder na ukrajinský energetický sektor, jde o jeden z největších takových útoků v poslední době, informoval ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko. Na některých místech jsou přerušené dodávky proudu. Rusové udeřili i na Dněperskou vodní elektrárnu (DniproHES). Rusko na Ukrajinu zaútočilo pomocí více než šedesáti dronů a téměř devadesáti střel, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pět lidí zemřelo.
22. 3. 2024Aktualizováno22. 3. 2024, 10:06|

V ruské Bělgorodské oblasti došlo ke střetům, Kyjev mluví o akci ruských partyzánů

Ruská Belgorodská oblast, která hraničí s Ukrajinou, zavedla podle tamních úřadů režim protiteroristické operace. Pojí se s ním speciální opatření a dočasná omezení. Zpráva přichází poté, co v místě došlo k bojům. Oblast hlásila ostřelování, osm lidí je prý zraněných. Kreml během dne tvrdil, že do regionu pronikly ukrajinské diverzní skupiny. Kyjev spojitost s událostmi v Belgorodské oblasti odmítl. Na několika místech podle něj měla zaútočit legie Svoboda Rusku, což jsou Rusové bojující na straně Kyjeva. Informace však nelze nezávisle ověřit.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 22:05|

„Na pohřbívání neměli moc času.“ Ukrajina v osvobozené zemi vidí stopy ruských zločinů

Vraždy civilistů, znásilňování a mučení se už pár týdnů po začátku invaze na Ukrajinu ukázaly jako standard pro chování ruské armády. V zónách, které Rusové okupují, dochází běžně k válečným zločinům, o kterých se svět dozvídá, až když je vojáci opustí. Ukrajina už některé jejich pachatele soudí, většinou ale v jejich nepřítomnosti. Politici také mluví o tom, že je třeba ustanovit speciální tribunál.
19. 2. 2023Aktualizováno22. 2. 2023, 15:00|

Rusku se nedaří na bojišti, proto stupňuje raketové útoky, míní Zelenskyj

Ruská vojska pokračují v palbě podél linie střetu v oblasti Doněcku na východě Ukrajiny. Podle generálního štábu ukrajinské armády se ale Rusové na dalších frontách soustředí jen na udržení pozic. Prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na středu prohlásil, že Rusko rovněž stupňuje raketové a letecké útoky kvůli tomu, že se mu nedaří na bojišti. Dodal, že v příhraničních oblastech zaznamenala armáda ruské „sabotážní akce.“ Ukrajina podle něj nadále usiluje o to, aby se do bezpečí dostali vojáci, kteří se nachází v areálu oceláren Azovstal v Mariupolu.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 20:48|

Ukrajinci nacházejí stovky zavražděných civilistů. Zvěrstva v Buče jsou jen špičkou ledovce, řekl Kuleba

Ruští vojáci podle ukrajinských úřadů opustili město Černihiv, v oblasti ale ještě zůstávají. Podle vedení Sumské oblasti se invazní jednotky stahují i z tohoto regionu. Ukrajinci po odchodu ruských vojáků našli už nejméně 410 zavražděných civilistů. Satelitní snímky z konce března ukazují příkop v Buče, kde se později našel masový hrob. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tato obvinění označil za „falešný útok“ na Moskvu a prohlásil, že jsou zinscenovaná. Rakety v noci dopadaly na Oděsu a Mykolajiv. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už dříve varoval, že ruská armáda se soustředí na Donbas a jih země.
4. 4. 2022Aktualizováno4. 4. 2022, 22:59|

Učitelka uprchla z Ukrajiny do Česka. Své žáky nyní vyučuje na dálku

Školy v některých obklíčených ukrajinských městech spustily distanční výuku. Jedním z nich je město Sumy na východě země, kde se žáci připojují navzdory tomu, že denně slyší sirény varující před útokem. Jedna z tamních učitelek uprchla před válkou na západ Čech a nyní vede hodiny na dálku, z malého města v Krušných horách. Mezi ní a jejími žáky je tak zhruba 1900 kilometrů.
1. 4. 2022|

Ruští vojáci rozehnali střelbou protest v Chersonu, bombardování zasáhlo kyjevské obchodní centrum

Ruští vojáci rozehnali střelbou a za pomoci zábleskových a ohlušujících granátů demonstraci Ukrajinců v Chersonu proti okupaci města. Ukrajinská média s odvoláním na očité svědky z místa hlásí raněné. Dvě lodě ruského námořnictva ostřelovaly jihoukrajinský přístav Oděsa, informují ukrajinská média s odvoláním na místní úřady. Při bombardování obchodního centra v severní části Kyjeva zemřelo osm lidí, uvedla generální prokuratura. Město opět vyhlásilo zákaz vycházení. Postup ruských vojsk ke Kyjevu ze severovýchodu se podle Londýna zastavil, těžké boje pokračují na severu města. Ze závodu v Sumách unikl v důsledku ruské agrese amoniak, později se únik podařilo zastavit.
21. 3. 2022Aktualizováno21. 3. 2022, 19:45|

Na Ukrajině pokračovaly evakuace civilistů, Mariupolu se to ale netýká

Ve čtvrtek se otevřelo několik koridorů pro evakuaci civilistů z měst obléhaných ruskou armádou. Již čtvrtý den se však nedaří evakuace z Mariupolu, městu navíc podle Červeného kříže dochází jídlo i pití. U Kyjeva učinil ruský konvoj jen malý posun a utrpěl další ztráty, uvádí Britové. Ruské invazní síly dosud na Ukrajině zničily infrastrukturu, budovy a další hmotný majetek za nejméně 100 miliard dolarů, řekl hlavní ekonomický poradce ukrajinské vlády Oleh Ustenko. Při středečním útoku na dětskou nemocnici v Mariupolu zemřeli tři lidé, včetně dítěte, uvedla ukrajinská agentura Unian. Dosud bylo evakuováno přes 400 tisíc lidí, informoval ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj.
10. 3. 2022Aktualizováno10. 3. 2022, 20:17|

Ukrajina evakuovala 48 tisíc civilistů. Ruský nálet zasáhl dětskou nemocnici

Ukrajina během středy evakuovala 48 tisíc ohrožených civilistů. Moskva přiznala účast branců při invazi na Ukrajinu, někteří padli do zajetí. Rusko má plnou kontrolu nad Záporožskou jadernou elektrárnou. Bez proudu se ocitla dle ukrajinských úřadů černobylská elektrárna. Mezinárodní agentura pro atomovou energii však oznámila, že ztratila spojení se zařízením sledujícím bezpečnost v obou elektrárnách. Ruský nálet zasáhl v Mariupolu dětskou nemocnici –⁠ je to válečný zločin, shodli se premiér Petr Fiala a ministr zahraničí Jan Lipavský. Britské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská armáda potvrdila použití termobarických (vakuových) bomb.
9. 3. 2022Aktualizováno9. 3. 2022, 23:56|

Příměří pro evakuaci platilo jen v Sumách, u Mariupolu ho Rusové opět nedodržovali, hlásí Ukrajinci

Z možné evakuace civilistů z pěti měst, kterou pro úterý ohlásilo Rusko, se kvůli pokračujícím útokům uskutečnila jen ta z města Sumy. Za úterý se zde evakuovalo pět tisíc civilistů. Moskva večer oznámila, že od středy 8:00 SEČ zastaví palbu a je připravena v dohodě s Ukrajinou utvořit humanitární koridory vedoucí z Kyjeva, Černihivu, Sum, Mariupolu, Charkova a dalších. V bojích zemřel druhý vysoce postavený ruský vojenský velitel, generál Vitalij Gerasimov, tvrdí Kyjev. V bojích na Ukrajině padlo dva až čtyři tisíce ruských vojáků, uvedly americké rozvědky. OSN zakázala zaměstnancům v souvislosti s Ukrajinou používat slovo válka. Polsko je ochotné předat Američanům svoje stíhačky MiG-29, o něž žádá Kyjev. Podle USA ale takový plán není obhajitelný.
8. 3. 2022Aktualizováno9. 3. 2022, 02:22|

Rusko a Ukrajina se dohodly na humanitárních koridorech. Ruská flotila míří k Oděse

Vyjednavači Ruska Vladimir Medinskij a Ukrajiny Mychajlo Podoljak oznámili dohodu na humanitárních koridorech s možným dočasným příměřím pro odchod civilního obyvatelstva. Podle Podoljaka to bylo jediné, na čem se v druhém kole rozhovorů dokázali shodnout, informuje ukrajinská agentura Unian. Silné ostřelování Kyjeva, Mariupolu, Charkova nebo Černihiva stále pokračuje. Invazní síly navíc ovládly město Cherson a k Oděse míří flotila ruských plavidel. Ukrajinská armáda zase oznámila zabití jednoho z velitelů ruských speciálních jednotek Specnaz, generálmajora Andreje Suchověckého.
3. 3. 2022Aktualizováno3. 3. 2022, 21:22|