Ruské útoky v Sumách a Charkově nepřežilo nejméně pět lidí

Rusové provedli vzdušný útok na severoukrajinské město Sumy, kde zasáhli průmyslový podnik a zabili nejméně dva lidi, uvedla tamní prokuratura. Další tři lidé včetně dítěte nepřežili ruský úder na rezidenční čtvrť v Charkově. Kromě dronů vystřelili okupanti v noci na Ukrajinu i balistickou střelu. Rusko tvrdí, že sestřelilo nad ruským územím a nelegálně anektovaným Krymem osmnáct dronů z Ukrajiny.

První ruské drony narušily ukrajinský vzdušný prostor na jihu země ve čtvrtek ve 23:00 místního času (22:00 SELČ), další se po půlnoci připojily ze severu, vyplývá ze sdělení ukrajinského letectva na sociálních sítích. Ukrajinská protivzdušná obrana podle něj sestřelila dvanáct z osmnácti dronů, kterými Rusko zaútočilo. To vyslalo i balistickou střelu Iskander-M, z prohlášení ale není jasné, kam dopadla či jakou škodu způsobila.

V Charkově útočila ruská řízená bomba. Zasáhla obytnou budovu a přilehlé hřiště, oznámil tamní starosta Ihor Terechov. „Okupanti zabili dítě přímo na dětském hřišti. Zraněni byli nejméně tři další lidé,“ dodal starosta. Další dva lidé zahynuli ve dvanáctipodlažní budově, která po útoku začala hořet.

Průmyslový podnik v severoukrajinských Sumách podle tamních úřadů v noci zasáhl vzdušný úder, který způsobil požár. Správa města obyvatelům doporučila, aby kvůli hustému kouři nevycházeli ven a neotevírali okna. Na likvidaci ohně hasiči pracovali ještě v pátek ráno.

Ukrajinská prokuratura později uvedla, že ruský útok poškodil závod společnosti, která vyrábí obaly na jídlo pro děti, džusy a chemikálie používané v domácnosti. Úder zabil nejméně dvě osoby, jedna žena ve věku 48 let zemřela v nemocnici, tělo sedmatřicetileté ženy vyprostili z trosek. Dalších osm lidí je zraněných.

Ruská armáda tvrdí, že sestřelila jedenáct ukrajinských dronů nad Brjanskou oblastí, čtyři nad Kalužskou, dva nad Krymem a jeden nad Bělgorodskou oblastí. Exploze se ozvaly u krymského města Džankoj, uvádí BBC.