Rusové útočili na Ukrajinu devadesátkou dronů či raket, zabíjeli v Kryvém Rihu a Záporoží

Události: Ruské masivní útoky na Ukrajinu a postup Ukrajinců v Kurské oblasti (zdroj: ČT24)

Rusové za pomoci dronů a střel v noci na úterý opět zaútočili na Ukrajinu. Ve městě Kryvyj Rih zasáhli hotel, kde zabili nejméně dva lidi a pět zranili. Další tři mrtvé a pět zraněných hlásí po ruských útocích i Záporožská oblast, nejméně dva mrtví jsou ve městě Záporoží. Rusko vypálilo na Ukrajinu přes devadesát dronů a raket, protivzdušná obrana zlikvidovala více než dvě třetiny z nich, uvedlo letectvo.

Rusko vyslalo na ukrajinské území celkem 81 dronů, pět řízených střel Ch-101, jednu balistickou střelu Iskander-M, jednu střelu s plochou dráhou letu Iskander-K a tři hypersonické rakety Kinžal, uvedlo ukrajinské letectvo. Ukrajinská protivzdušná obrana podle něj sestřelila pět střel a šedesát dronů.

Ruské zbraně udeřily v Kryvém Rihu v Dněpropetrovské oblasti. Střela podle ukrajinských médií zasáhla hotel Avrora. Původně úřady oznámily, že o život přišla jedna žena a další čtyři lidé utrpěli zranění. Později upřesnily, že úder zabil i jednoho muže. Pět lidí je zraněných, dva z nich jsou v nemocnici. Z trosek budovy se během noci podařilo vyprostit všechny pohřešované.

Rusové v noci na úterý zabíjeli i v Záporožské oblasti. Podle tamních úřadů jsou v regionu po ruském dronovém útoku nejméně tři mrtví a pět zraněných. Nejméně dva z mrtvých jsou v Záporoží, kde úder zcela zničil dva domy a dalších třicet budov poškodil.

Několik vln útoků

Výbuchy během noci zahřměly i v Kyjevě či ve městě Chmelnyckyj, uvedla ukrajinská média. Vojenská správa Kyjevské oblasti, která obklopuje hlavní město, podle agentury Reuters hlásila, že protivzdušná obrana zasahuje proti nepřátelským dronům.

Útoky následovaly v několika vlnách a podle prezidenta Volodymyra Zelenského po nich zůstalo nejméně šestnáct zraněných.

Analytik Pavel Havlíček k nočním ruským útokům na Kryvyj Rih (27. srpna 2024) (zdroj: ČT24)

Velitel letectva: Pondělní útok byl největší od začátku války

Nová vlna vzdušných útoků následovala poté, co v pondělí Rusko podniklo největší vzdušný útok na Ukrajinu od začátku války, napsal večer velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk na platformě Telegram. Ukrajinská protivzdušná obrana podle něj zničila 102 ze 127 různých druhů střel a 99 ze 109 dronů.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v dřívějším prohlášení úder označil za jeden z největších od chvíle, kdy Rusko zahájilo v únoru 2022 plnohodnotnou invazi. Ruský útok podle ukrajinských úřadů připravil sedm lidí o život a desítky dalších utrpěly zranění.

Moskva stále opakuje, že ruská vojska neútočí na civilisty a civilní objekty, jakkoli fakta hovoří o opaku a OSN prověřila a potvrdila, že ve válce rozpoutané na rozkaz ruského vůdce Vladimira Putina v únoru 2022 přišly o život tisíce civilistů.

Ruské ministerstvo obrany ohlásilo zničení celkem pěti ukrajinských dronů nad dvěma pohraničními oblastmi, Bělgorodskou a Kurskou. Do Kurské oblasti pronikly ukrajinské jednotky začátkem srpna a proruské kanály na Telegramu nyní tvrdí, že ukrajinská armáda se pokouší proniknout i do Bělgorodské oblasti.