TÉMA

Obklíčení

Avdijivka mizí z povrchu zemského. Může se stát „druhým Bachmutem“, připustili Ukrajinci

Ruské síly zintenzivnily svůj útok na Avdijivku v Doněcké oblasti. Město na frontě se pokoušejí obklíčit, do bojů je nasazen tankový sbor i zkušení bojovníci Wagnerovy skupiny. S výhledem na další zhoršení bezpečnostní situace evakuovala radnice své zbývající pracovníky. Stejný krok doporučuje i obyvatelům, kteří živoří pod troskami domů. Někteří civilisté však odejít odmítají.
29. 3. 2023|

Situace u Bachmutu je „stabilně obtížná“. Kyjev nepřímo uvedl, že Rusové město téměř obklíčili

Ukrajinský generální štáb podle BBC nepřímo potvrdil, že ruské jednotky téměř obklíčily Bachmut v Doněcké oblasti. Také podle velitele ukrajinských pozemních sil se Rusové nepřestávají o obklíčení a dobytí města pokoušet, situaci označil za „stabilně obtížnou“. Tvrdé boje pokračují i u Avdijivky jihovýchodně od Bachmutu, kterou se Rusko rovněž snaží obklíčit.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 22:22|

Ukrajinská armáda tlačí na Lyman. Podle Kyjeva posílá Rusko do oblasti mobilizované vojáky

Ukrajinské jednotky pravděpodobně ve čtvrtek oblíčily Lyman v Doněcké oblasti, uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Obráncům se podle institutu také podařilo přerušit poslední zásobovací trasy ruských jednotek. Kyjev uvedl, že Moskva posílá do oblasti špatně vycvičené a nově mobilizované vojáky. Komplikace v oblasti připustili i představitelé Ruskem dosazené okupační správy.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 16:49|

Rusové intenzivně ostřelují Severodoněck

Ruská armáda na východě Ukrajiny zintenzivnila útok na Severodoněck poté, co obsadila město Lyman, nedaleký železniční uzel. Podle analytiků mají Rusové i Ukrajinci na Donbase značné ztráty. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj popsal situaci u Severodoněcka a také Lysyčansku jako nepopsatelně těžkou. V příštím týdnu očekává „dobré zprávy“ ohledně dodávek zbraní ze Západu.
29. 5. 2022Aktualizováno30. 5. 2022, 00:02|

Rusko má členy Azova za neonacisty, pluk ale prošel reformou a podléhá lustracím

Obránci Mariupolu se ukončením boje v ocelárnách Azovstal dostali z nebezpečí jisté smrti v obklíčení do nebezpečí možné smrti v zajetí Ruskem podporovaných separatistů. Ti mají zájem především o členy pluku Azov, které označují za neonacisty. Azov ale prošel od svého vzniku reformou a národní garda jeho členy lustruje.
18. 5. 2022|

Ukrajinská armáda podle úřadů obklíčila ruské jednotky severozápadně od Kyjeva

Ukrajinská armáda obklíčila ruské jednotky ve městech Irpiň, Buča a Hostomel. Vyplývá to ze sdělení místních úřadů, podle nichž se oblast bojů severozápadně od Kyjeva nachází na hraně humanitární katastrofy. Již v úterý ukrajinská armáda oznámila, že obsadila město Makariv západně od metropole. Obě strany konfliktu se ve středu dohodly na vytvoření devíti humanitárních koridorů, mezi evakuovanými městy ale není přístav Mariupol.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 18:53|