Ruská raketa podle Ukrajiny zabila v oděském přístavu člověka na civilní lodi

Ruské invazní jednotky zaútočily na přístavní infrastrukturu ukrajinské Oděsy balistickou střelou a zasáhly civilní loď Optima plující pod vlajkou Palau. Na Telegramu to napsal předseda správy Oděské oblasti Oleh Kiper s tím, že při útoku zemřel šedesátiletý Ukrajinec a pět cizinců utrpělo zranění. Rusko se nevyjádřilo. O víkendu zasáhlo Rusko podle Kyjeva civilní loď Paresa plovoucí pod vlajkou státu Svatý Kryštof a Nevis.

„Nepřítel odpálil balistické střely směrem k Oděse. Cílem agresora byla přístavní infrastruktura. Nepřítel vypálil balistickou střelu proti civilní lodi plující pod vlajkou Palau. Šedesátiletý Ukrajinec, který pracoval pro soukromou společnost zpracovávající náklad, byl zabit,“ uvedl Kiper.

„Kromě toho byli zraněni cizí státní příslušníci. Čtyři z nich jsou ve středně těžkém stavu a jeden má jen lehká zranění. V současné době se jim dostává nezbytné lékařské péče,“ dodal Kiper.

Podle správy Oděské oblasti jde o druhý ruský útok na civilní loď v přístavech v tomto regionu. Kiper Moskvu obvinil, že se snaží narušit ukrajinský obilný koridor.

Kyjev: Rusové zasáhli i loď v přístavu Pivdennyj

Ukrajinské ministerstvo pro obnovu předtím informovalo, že ruská armáda v černomořském přístavu Pivdennyj v noci na neděli zasáhla loď naloženou skoro šesti tisíci tunami kukuřice určené na vývoz. Nikomu z patnáctičlenné posádky tvořené Syřany a Egypťany se nic nestalo. Loď Paresa plovoucí pod vlajkou státu Svatý Kryštof a Nevis měla „zcela civilní náklad“, zdůraznilo ministerstvo.

Ukrajinský resort pro obnovu v případě lodi Paresa dodal, že jde celkem o dvacáté civilní plavidlo poškozené při ruských útocích. V září Rusko zasáhlo loď převážející přes Černé moře pšenici do Egypta. O několik dnů později poničilo plavidlo plující pod vlajkou karibského státu Antigua a Barbuda.

Také vicepremiér pro obnovu a regionální rozvoj Oleksij Kuleba v pondělí obvinil Moskvu, že se snaží narušit fungování ukrajinského námořního potravinového koridoru a ohrozit tak globální potravinovou bezpečnost.

Ruská agrese ohrožuje dodávky obilí

Ukrajina je klíčovým producentem obilí, bývá označována za obilnici Evropy a na její cenově dostupné dodávky zemědělských produktů spoléhají země v Africe, na Blízkém východě i v Asii. Plnohodnotná ruská invaze v roce 2022 ukrajinskému zemědělství zasadila těžkou ránu a kromě toho ohrozila bezpečnou plavbu lodí v Černém moři.

Rusko po svém rozsáhlém vpádu do sousední země zablokovalo černomořské plavební trasy, po kterých Ukrajina vyvážela potraviny, nicméně Kyjev ještě v prvním roce války export po moři částečně obnovil díky obilné dohodě zprostředkované Tureckem a OSN. Moskva však loni její platnost neprodloužila.

Kyjev následně zřídil vlastní dočasný námořní koridor, jenž vede podél pobřeží a dál do rumunských teritoriálních vod a do Turecka. Ministerstvo obnovy uvádí, že za dobu existence této trasy jí proplulo více než dva a půl tisíce lodí s více než sedmdesáti miliony tun nákladu.