Rusové zaútočili na humanitární pracovníky či loď s obilím

Ruský útok na Viroljubivku v Doněcké oblasti zabil tři pracovníky Mezinárodního výboru Červeného kříže a další dva zranil, informovali oblastní správa a ukrajinský ombudsman. Další dva mrtvé a sedm zraněných hlásí Charkovská oblast po útoku okupantů na obytnou čtvrť v obci Borova. Nejméně čtrnáct lidí zranil v noci na čtvrtek nálet ruských dronů na město Konotop v Sumské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, oznámila oblastní vojenská správa.

Ve Viroljubivce v Doněcké oblasti zasáhl ruský útok místní podnik, zničeno bylo nákladní auto s humanitární pomocí a osobní automobil. Ukrajinský ombudsman uvedl, že oběti a zranění jsou zaměstnanci Mezinárodního výboru Červeného kříže, kteří byli během ostřelování v autě.

V obci Borova v Charkovské oblasti použili Rusové podle předběžných informací oblastních úřadů kazetovou munici. „Nepřítel provedl ‚dvojitý úder‘,“ sdělil předseda správy Charkovské oblasti Oleh Syněhubov s odkazem na to, že Rusové opět použili taktiku, při které po prvním útoku počkají, až na místo dorazí pomoc, a pak udeří na stejné místo znovu.

Ruská armáda podle něho zasáhla obytnou část vesnice, ve které vzplálo pět domů. Borova leží nedaleko hranice s Luhanskou oblastí, ve které pokračují boje.

Úřady v Ruskem okupované části Chersonské oblasti uvedly, že ve městě Nova Kachovka při ukrajinském ostřelování jeden člověk zemřel a dalších osm utrpělo zranění.

Útok na Konotop

Terčem útoku dronů Šahíd íránské konstrukce v Konotopu byla podle správy Sumské oblasti energetická a civilní infrastruktura, včetně obytných budov či vzdělávacích a zdravotnických zařízení. Po náletu vypukly ve městě požáry.

Vypadly také dodávky elektřiny, uvedl starosta Artem Semenichin podle agentury Unian. Seminichin uvedl, že útok „těžce poškodil“ energetickou infrastrukturu města a že situace v zásobování elektrickou energií zůstává „kritická“. Dva ze zraněných civilistů byli po útoku hospitalizováni, sdělil Semenichin, přičemž jedna z obětí je v kómatu.

Podle starostových slov technici pracují na obnově napájení zdravotnických a vodárenských zařízení, ale není jisté, kdy bude obnoveno napájení domácností. Podle redaktorky Deníku N Petry Procházkové starosta očekává problémy i v následujících dnech.

„Nyní spouštíme záložní zdroje energie, abychom mohli zásobovat síť vodou, protože na hašení požárů není dostatek vody,“ uvedl starosta a později dodal, že město obnovilo vodní zařízení, ale že dodávky vody budou následující den dočasně přerušeny. Vyzval obyvatele, aby si v očekávání přerušení dodávek udělali zásoby. Starosta také varoval obyvatele, že bude omezena doprava tramvajemi, protože útok zničil část městských tratí.

Konotop, který měl před válkou více než 83 tisíc obyvatel, je druhým největším městem v Sumské oblasti, která sousedí s ruskou Kurskou oblastí. Do té začátkem srpna pronikly ukrajinské jednotky.

Rusko se již dříve zaměřilo na energetickou infrastrukturu v Konotopu raketovými údery. Sumská oblast je cílem každodenních útoků. Podle místních úřadů bylo z oblasti evakuováno přibližně 21 tisíc obyvatel, včetně pěti tisíc dětí.

Redaktorka Deníku N Petra Procházková o situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Úder na loď s obilím

Ruská armáda podnikla ve čtvrtek také raketový útok na loď převážející po Černém moři pšenici do Egypta, informoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Útok se podle něho zřejmě obešel bez obětí. Podle agentury Reuters to je poprvé od začátku ruské invaze na Ukrajinu, co byla zasažena civilní loď naložená obilím.

„Dnešní (čtvrteční) útok v Černém moři mířil na obyčejnou civilní loď, která těsně opustila ukrajinské teritoriální vody,“ upřesnil Zelenskyj. „Pšenice a potravinová bezpečnost by nikdy neměly být cílem raket,“ dodal. Ukrajina podle něho udělá vše pro ochranu svých přístavů, Černého moře a vývozu potravin na globální trhy.

Nejmenovaný zdroj agentuře Reuters řekl, že plavidlo bylo zasaženo v noci na čtvrtek nedaleko ústí Dunaje. Loď s obilím nebyla v době útoku v ukrajinském obilném koridoru, plula v rumunské výlučné ekonomické zóně, uvedl mluvčí ukrajinského námořnictva Dmytro Pletenčuk.

Agentura Reuters píše, že zatímco Zelenskyj informoval o raketovém útoku, podle ukrajinského námořnictva ruské strategické bombardéry Tu-22 odpálily blíže neurčený počet střel s plochou dráhou letu. Rusko v minulosti poškodilo některé nákladní lodi kotvící v ukrajinských přístavech.

Britská firma pro námořní bezpečnost Ambrey uvedla, že nákladní loď Aya plující pod vlajkou státu Svatý Kryštof a Nevis byla zasažena poté, co vyrazila z přístavu Čornomorsk v Oděské oblasti. Loď má poškozený levý bok.

Mluvčí rumunské námořní správy Irina Puscasuová řekla, že napadené plavidlo nebylo v rumunských teritoriálních vodách. Ukrajinská strana Rumunsko prý nepožádala o žádnou formu pomoci. Později rumunská pobřežní stráž podle ruskojazyčného servisu BBC doplnila, že ve středu pozdě večer loď nacházející se ve výlučné ekonomické zóně Rumunska ve vzdálenosti asi 55 kilometrů od přístavu Sfantu Gheorghe v deltě Dunaje informovala o výbuchu na palubě. Pak doplula do přístavu Konstanca.

Rusko v noci na čtvrtek podle ukrajinského letectva také zaútočilo na Ukrajinu 64 bezpilotními letouny a několika střelami. Přes čtyřicet dronů ukrajinská obrana sestřelila, není jasné, kam dopadly a jaké škody způsobily zbývající letouny.