Obilí na ukrajinských polích mnohde nahradily opevněné pozice a krátery

Horizont ČT24: Ukrajinská sklizeň obilí (zdroj: ČT24)

V Charkovské oblasti na Ukrajině skončila sklizeň, ale ruští vojáci jsou nedaleko a nad hlavami ukrajinských sedláků létají rakety útočící armády. Střela před měsícem zasáhla i základnu jedné zemědělské firmy. Ještě před rokem její sýpky plnily stovky tun zrna. Dnes místo úrody mají rolníci pod střechou jen sutiny a spoušť. V Charkovské oblasti natáčel štáb ČT se zpravodajem Janem Řápkem.

„Něčí ruka stiskla tlačítko a vypustila smrtící raketu. Máme to, co máme. Naštěstí se nikomu nic nestalo,“ přiblížil agronom Roman Šostak. Pod střechou zůstává posledních pár tun obilí, ale nikdo se pro něj neodváží přijet. Riziko je příliš velké.

„Každý den chodíte do práce a doma se svými příbuznými, dětmi, manželkou, se loučíte, že se možná nevrátíte,“ svěřil se zemědělec Saša.

Běžná práce se změnila v boj o život. Zemědělcům se tu podařilo sklidit na osm tisíc tun obilí. Řidiči kombajnů si ale museli oblékat téměř vojenskou ochranu a žací stroj vyztužil silný pancíř.

„Všichni se bojí, ale co dělat. Musíte pracovat, musíte vydělávat. Musím nějak nakrmit dítě,“ podotkl řidič kombajnu Maksym.

Mizí orná půda

Na polích leží ruská munice. Cesty lemují zničené kusy těžké vojenské techniky a přilehlé obce jsou rozbombardované. Dva tisíce hektarů půdy navíc zabrala ukrajinská armáda, aby postavila opevnění. „Udělat z toho opět ornou půdu bude nemožné,“ konstatoval agronom Šostak. Nepomáhá ani sucho a plevel šířící se z opuštěných polí.

Přestože se obilí daří ze země vyvážet, daná firma v Charkovské oblasti počítá ztráty. Počet zaměstnanců se snížil na polovinu, farmáři přišli celkem o sedm tisíc hektarů půdy a na zničené základně někdo před pár dny ukradl dvacet tun zrna připraveného k zasetí.

V Charkovské oblasti je i řada sedláků, kteří měli pouze malá pole. Své pozemky museli opustit, protože neměli dostatek peněz na to, aby mohli svou půdu po zásahu ruských raket dát do původního stavu, přiblížil zpravodaj Řápek. „Čím víc těchto malých sedláků končí, tím víc upadá celá oblast, protože zemědělství bylo klíčovým prvkem místní ekonomiky,“ dodal.