Kyjev šetří dosud největší případ, kdy podle něj Rusové postříleli ukrajinské zajatce

Ukrajinské úřady prověřují informace, že ruští vojáci u Pokrovska na východě země zastřelili šestnáct vzdávajících se ukrajinských vojáků, oznámili ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin a ombudsman Dmytro Lubinec. Odvolávají se mimo jiné na video kolující po sociálních sítích, které se však některá média rozhodla z etických důvodů nezveřejnit. Podle Kostina jde o dosud nejrozsáhlejší takový případ. Nově zveřejněná zpráva Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva potvrdila, že Rusové ukrajinské válečné zajatce systematicky mučí.

„Dne 1. října 2024 telegramové kanály informovaly o pravděpodobné popravě šestnácti ukrajinských vojáků zástupci ruských ozbrojených sil. Podle zpráv médií spáchala ruská okupační armáda tento poslední válečný zločin poblíž vesnic Mykolajivka a Suchyj Jar v okrese Pokrovsk,“ uvedl Kostin.

„Zveřejněné video ukazuje zajaté ukrajinské vojáky vycházející ze zalesněné oblasti pod nepřátelskou kontrolou. Jakmile se postavili do řady, okupanti úmyslně zahájili palbu s cílem je zabít. Ti, kteří vykazovali známky života, byli zastřeleni z bezprostřední blízkosti automatickými zbraněmi,“ dodal prokurátor.

Podle něj jde nejen o zjevné porušení válečných pravidel, ale i o dosud největší dosud hlášený případ zastřelení vzdávajících se vojáků na bojové linii. Svědčí o tom, že zprávy o mučení a zabíjení zajatých ukrajinských vojáků nejsou izolovanými incidenty, ale jde o promyšlenou politiku ruského vojenského a politického vedení, podotýká prokurátor.

Ombudsman: Nelidská země opět porušila mezinárodní humanitární právo

Ombudsman Lubinec připomněl, že podle ženevské konvence se má o ochranu zajatců postarat země, která je zajala. Ale „nelidská země opět porušila mezinárodní humanitární právo a ženevské úmluvy a sklouzla k popravám zajatců v novém měřítku“. Tyto systematické zločiny musí přestat, dodal s tím, že proto o ruském počínání informoval OSN a Mezinárodní výbor Červeného kříže.

V poslední době se na sociálních sítích pravidelně objevují videa zachycující spáchané krutosti, dodal server RBK-Ukrajina. Ukrajinská prokuratura v září informovala, že prošetřuje úmrtí nejméně 73 ukrajinských vojáků v ruském zajetí. Ukrajinské úřady tvrdí, že zdokumentovaly od začátku války na 130 tisíc válečných zločinů spáchaných ruskými jednotkami.

OSN: Mučení ukrajinských zajatců je systematické

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (UNHCR) kromě toho zveřejnil zprávu, která potvrzuje, že Rusové ukrajinské válečné zajatce systematicky mučí či jinak zneužívají. Podle ní 169 ze 174 dotazovaných válečných zajatců uvedlo, že takové jednání bylo velmi rozšířené při výsleších, převozech do detenčních zařízení či každodenních procedurách během internace. Tato svědectví potvrdily i další zdroje, uvádí zpráva.

Mučení podle UNHCR zahrnuje bití, elektrické šoky, sexuální násilí, dušení, dlouhodobé setrvávání v namáhavých pozicích či jinou nucenou fyzickou námahu, deprivaci spánku, předstírané popravy či vyhrožování.

„Okupační úřady v Chersonu po dopadení v září 2022 opakovaně vystavovaly zadrženého muže bití, dušení, waterboardingu, elektrickým šokům, které se týkaly i genitálií, a vyhrožování kastrací. Muže také análně znásilňovaly kovovým předmětem a současně aplikovaly elektrické šoky do jeho konečníku a genitálií,“ popisuje jeden z těchto případů zpráva.

OSN zdůrazňuje, že mnoha zdokumentovaných případů mučení nebo špatného zacházení se dopouštěli zaměstnanci různých státních institucí, což podle ní ukazuje na významnou úroveň koordinace mezi nimi. Vězeňští dozorci o takovém zacházení věděli a mohli mu zabránit, píše se v dokumentu. Úřad také připomíná, že ruští představitelé ke špatnému zacházení a zabíjení ukrajinských válečných zajatců veřejně vyzývají.

Zpráva UNHCR o zacházení s válečnými zajatci a aktuální lidskoprávní situaci na Ukrajině
(pdf, 3MB)
Stáhnout