Ukrajinští vojáci v zajetí podstupují mučení. Doma zase trpí strachy jejich blízcí

Události: Ukrajinci propuštění z ruského zajetí mluví o mučení (zdroj: ČT24)

Zajetím válečné nebezpečí nekončí. Ukrajinští zajatci po svém propuštění vypovídají o hrubém chování ruských věznitelů, mučení a nedostatku jídla. Jeden z obránců oceláren Azovstal v Mariupolu s vojenskou přezdívku Maska vypráví o bití a elektrošocích. Bolest ale zažívají i blízcí vězněných, kteří o nich nemají zprávy i několik měsíců. Tématu se na Ukrajině věnovala reportérka ČT Barbora Maxová.

Jizvy, šrámy a tetování – tělo Masky teď samo vypráví jeho roli ve válce proti ruskému agresorovi. Jedním z vytetovaných symbolů je sokol batalionu Donbas. Právě za něj bojoval v Mariupolu. Jednoho dne se dostal do přestřelky. „Střepina se mi dostala pod neprůstřelnou vestu. Propíchla jednu plíci a zůstala v játrech,“ vypráví Maska.

Skončil v zajetí v ruském Taganrogu. Hluboké jizvy na zápěstí mu stále připomínají čtyři měsíce věznění. „Pod koleny protahovali dřevěnou tyč, takhle jsme museli dávat ruce, ty nám svázali pouty. Za tu tyč nás věšeli nahoru,“ popisuje své trýznění ukrajinský voják.

Maska dodnes necítí kvůli brutálnímu svazování ruce. Mučitelé mu totiž poškodili nervová zakončení. „Pravidelně nás bili, mučili. Byly to plastové tyče, taková dřevěná kladiva, používali elektrošoky,“ dodává Maska.

Bolestivé odloučení

Mezitím na něj čekala partnerka Olga, která také sloužila v armádě. Strach z bojů prý nikdy neměla. „Nevidím velký rozdíl mezi ženou a mužem v armádě, jsme všichni bojovníci,“ říká hrdě Olga.

O svého partnera se ale bála. Naposledy byla s Maskou v kontaktu v dubnu. Pak přišly dlouhé dny mlčení plné stresu, který tlumila prášky. „Je to velmi bolestivé a těžké. Nevíte, co se s ním děje, jak se k němu chovají, jestli jedl, jestli mu je zima, nevíte vůbec nic,“ přiznává.

Maska se v září dozvěděl, že ho mají Rusové transportovat na jiné místo. Až na území jeho vlasti mu došlo, že ho propustili. „Převezli nás na hranice s Ukrajinou, otevřely se dveře autobusu, vstoupil muž a řekl, sláva Ukrajině. My jsme mu odpověděli hrdinům sláva a stejně jsme tomu ještě nevěřili,“ oživuje vzpomínky.

„Zavolal mi. Byly to slzy radosti, brečela jsem radostí,“ říká Olga. Po měsících odloučení se vzali. Olga z armády odešla. Masku čeká rekonvalescence, pak se ale hodlá na frontovou linii vrátit.