TÉMA

Reportáže ČT z Ukrajiny

Mykolajivskou oblast zbavují min pyrotechnici, potápěči, psi i drony

Vedle obranné války pokračuje Ukrajina v odminovávání rozsáhlých oblastí. Od začátku ruské invaze už místní pyrotechnici vyčistili víc než třicet tisíc kilometrů čtverečních, území velké zhruba jako Belgie. Zbývá ale ještě nejméně sto čtyřicet tisíc kilometrů čtverečních území a vodních ploch, kde je životu nebezpečné se pohybovat. Jak v terénu zjistila zpravodajka ČT na Ukrajině Ilona Zasidkovyčová, nejhorší je situace v Charkovské, Chersonské a také v Mykolajivské oblasti.
před 1 h hodinou|

Porod pod palbou, noc v krytu. Válka odrazuje Ukrajince od založení rodiny

Válka s Ruskem se stále silněji promítá v poklesu porodnosti na Ukrajině. Už před plnohodnotnou ruskou invazí se snižovala o sedm procent ročně, teď se ale situace zhoršuje, hlavně poblíž frontové linie. Třeba v Nikopolu v Dněpropetrovské oblasti se v roce 2022 narodilo 570 dětí, loni už jen 370 – třetina z nich v krytu. Situaci v místní porodnici mapovala zpravodajka ČT Ilona Zasidkovyčová.
29. 6. 2024|

Na Ukrajině roste počet dětí v domovech, často bez vyhlídek na novou rodinu

Více než třináct tisíc ukrajinských dětí zůstalo od začátku plnohodnotné ruské invaze bez rodičovské péče. Skoro dva tisíce jich kvůli válce osiřelo. Přibývá i rodin, které byly kvůli těžké sociální situaci zbaveny rodičovské péče. Adopce do zahraničí jsou pozastavené a výrazně se snížil také počet pěstounů, což dětem snižuje šance na náhradní rodinu. Na Ukrajině natáčela zpravodajka ČT Ilona Zasidkovyčová.
23. 6. 2024|

Roboti jsou budoucnost této války, říká ukrajinský operátor pozemních dronů

Ukrajinská armáda už disponuje několika rotami, které ovládají takzvané pozemní bezpilotní systémy. Ty slouží k evakuaci, odminování nebo k útoku. Tamní ministerstvo obrany už schválilo nasazení patnácti robotických platforem, další modely jsou ve fázi testování. S jejich operátory natáčela v Mykolajivské oblasti zpravodajka ČT Ilona Zasidkovyčová.
18. 6. 2024|

Rusko vězní tisíce Ukrajinců. Blízcí žádají o pomoc státníky na summitu

Desítky státníků o víkendu hledají ve Švýcarsku společnou vizi, jak se dobrat ke spravedlivému a trvalému míru na Ukrajině čelící ruské agresi. Na summit se vypravila i čtyřiatřicetiletá Ukrajinka Svitlana Bilousová. Světu chce říct o svém manželovi, který je pohřešovaný po bojích na frontě, a orodovat u světových lídrů, aby víc zatlačili na Moskvu. V ruském zajetí zůstávají podle Kyjeva tisíce Ukrajinců, a to i z řad civilistů.
15. 6. 2024|

Ukrajinští dobrovolníci si mohou vybrat, ke které jednotce chtějí. Zatím toho využilo šest tisíc lidí

Ukrajina by podle výroků předních politiků potřebovala letos naverbovat sto až dvě stě tisíc branců. Podmínky mobilizace se v poslední době zpřísnily, včetně trestů pro odpírače. Pomoci mají vstupní náborová centra, která dobrovolníkům umožňují se přihlásit k jednotkám podle vlastní volby. Zatím této možnosti využilo šest tisíc lidí.
13. 6. 2024|

„Když se cítím špatně, obleču si jeho čepici.“ Pohřešované Ukrajince hledají jejich blízcí

Nejméně 52 tisíc lidí pohřešují od začátku otevřené ruské agrese ukrajinské úřady. Z toho 37 tisíc je nezvěstných v přímém důsledku bojů, většinou jde o ženy a muže v uniformě. Pátrají po nich rodiny, dobrovolníci i úřady. V některých případech se může skutečný osud konkrétních lidí odhalit teprve po letech. Na Ukrajině natáčel štáb ČT se zpravodajkou Ilonou Zasidkovyčovou.
11. 6. 2024|

Reportáž ČT od dělostřelecké jednotky na severní ukrajinské frontě

Ukrajinské dělostřelectvo i další jednotky zaznamenaly v tomto týdnu výrazný diplomatický posun. Díky povolení Spojených států a dalších zemí mohou Ukrajinci útočit poskytnutými zbraněmi v omezené míře také na ruské území – už nejen z Charkovské, ale i ze Sumské oblasti. Co tento posun znamená pro ukrajinské vojáky, zjišťoval přímo u dělostřelecké jednotky štáb ČT.
1. 6. 2024|

Štáb ČT natáčel v rekreačním resortu u Charkova, kde Rusové zabili deset lidí

Kyjev stále naléhavěji opakuje, že kromě munice mu chybí i systémy protivzdušné obrany. Momentálně jsou nejvíce potřeba u Charkova, kde ruské útoky v minulých dvou týdnech zabily desítky civilistů. Štáb ČT natáčel v letním resortu nedaleko města, který nepřítel zasáhl před deseti dny. O život tam přišlo deset lidí.
30. 5. 2024|

Z regálů zbyly hrubé konstrukce. Štáb ČT točil v troskách charkovského hobbymarketu

Nos dráždí zápach spálených chemikálií ze stavebního materiálu. Zpravodajka ČT Darja Stomatová a kameraman Ján Schürger natáčeli ve skladové části charkovského hobbymarketu zasaženého ruským útokem. Do hloubi budovy se hodinu po útoku mohli dostat jenom hasiči v ochranné masce.
26. 5. 2024Aktualizováno27. 5. 2024, 00:08|

Pro záchranu jiných nasazují život. Charkovští hasiči se neobejdou bez neprůstřelných vest

V době, kdy Ukrajina vzdoruje ruské agresi, tamní hasiči nebojují jenom s plameny. Tragické scény po útocích ruských zbraní vidí každý den. Nebezpečí jim navíc hrozí nejen kvůli náplni jejich práce, místa dopadů bývají opakovaně ostřelována. V Charkově natáčel štáb ČT se zpravodajkou Darjou Stomatovou.
26. 5. 2024|

Chvíli po první raketě pošlou Rusové další, aby zabili záchranáře. Tak zemřel i otec hasiče Loginova

Rusko na Ukrajině běžně používá teroristickou taktiku takzvaných dvojitých úderů. Po prvním bombardování přijde po několika minutách druhá vlna, která cílí na záchranné složky reagující na první útok. Zpravodajka ČT na Ukrajině Darja Stomatová natáčela s charkovským hasičem Vladimirem Loginovem, jemuž Rusové takovýmto způsobem zavraždili otce, rovněž hasiče.
24. 5. 2024|

Trosky houfnice Caesar, kterou zničil ruský dron. Reportáž ČT z blízkosti fronty v Charkovské oblasti

Nová frontová linie v Charkovské oblasti se zřejmě začíná stabilizovat. Okupačním vojskům se nepodařilo proniknout do obce Lypci. Ukrajinská armáda na místo povolala 92. mechanizovanou brigádu, která tam útočníky odrážela už na jaře 2022. Reportérka ČT Darja Stomatová natáčela s její průzkumnou jednotkou podél nové fronty.
16. 5. 2024|

Dobrovolníci pomáhají s evakuací lidí z ukrajinského Vovčansku. Ruský tlak pokračuje

Ruské jednotky pokračují v tlaku na ukrajinské město Vovčansk na sever od Charkova. Ukrajinské obranné síly navíc připouštějí dílčí taktické úspěchy okupantů v této oblasti. Vedení armády už proto vyměnilo velitele regionální obrany. Na ukrajinském bojišti také dále pokračuje evakuace obyvatel, kteří žijí na dohled od „staronové“ fronty. Ve Vovčansku natáčel štáb ČT se zpravodajkou Darjou Stomatovou.
13. 5. 2024|

České firmy obchodují s Ukrajinou. Dodávají například lékařské vybavení

České firmy mají čím dál větší zájem o ukrajinský trh. Jejich vývoz tam za poslední dva roky stoupl o 17 procent. Do čísla se přitom nezapočítávají zbraně nebo munice. Přibývá ale projektů na pomoc i pro obnovu válkou poničené země, jedná se například o lékařské vybavení.
12. 5. 2024|

Ruský tlak v Charkovské oblasti sílí. S evakuacemi pomáhají dobrovolníci

Rusové zintenzivnili útoky v Charkovské oblasti. Podle místních představitelů tím chce Moskva dosáhnout vylidnění regionu. Do vesnic v pohraničí jezdí dobrovolníci pomáhat s evakuacemi a také dodávat humanitární pomoc. V některých obcích ještě zůstávají lidé, kteří se nemohou nebo nechtějí přesouvat. Situaci v oblasti mapoval zpravodaj ČT Jan Řápek.
11. 5. 2024|

„Přišlo mi to jako povinnost.“ V ukrajinské mezinárodní legii teď bojuje desítka Čechů

Na Ukrajině bojují proti ruské agresi kromě domácích obránců také dobrovolníci ze zahraničí. Jsou mezi nimi i Češi, kterých nyní v mezinárodní legii působí desítka.
4. 5. 2024|

Reportáž ČT z okolí Charkova, kde probíhala povinná evakuace. Ukrajinské rodiny musely opustit své domovy

Štáb ČT na Ukrajině zdokumentoval povinnou evakuaci, která platila téměř pro dvacet obcí v Charkovské oblasti. Rodiče mohli kontaktovat dobrovolníky, kteří s přesunem pomáhají. V případě odmítnutí se je snažili přesvědčovat policisté.
24. 4. 2024|

Čeští dobrovolníci vozí na Ukrajinu drony. Za březen jich bylo přes osm set

Ukrajinci nedostatek dělostřelecké munice nahrazují drony. Na frontu je vozí i čeští dobrovolníci, jen během března organizace Vozím drony obstarala 830 strojů. Nejpoužívanější jsou sebevražedné drony, ale Češi dokážou sehnat i inovativní prototypy.
21. 4. 2024|

Legionáři ze světa se na Ukrajině učí ovládat drony. Evropanů ubylo

Ukrajině chybí bojeschopní muži. Na východ Evropy se ale stále vydávají vojáci z jiných zemí, kteří tam podstupují výcvik a poté se přidávají k dalším bojovníkům v rámci mezinárodní legie. Podoba šestitýdenního tréninku se přizpůsobuje potřebám ukrajinské armády.
15. 4. 2024|

Milion lidí bez elektřiny. Charkov se vypořádává s následky útoků na kritickou infrastrukturu

Ukrajina v posledních dnech čelí útokům na klíčovou infrastrukturu. Jedním z cílů raket je pravidelně i druhé největší město Charkov. Některé tamní elektrárny jsou kvůli poškození odpojeny a až milion lidí v oblasti na severovýchodě země se tak potýká s výpadky dodávek tepla a elektřiny.
13. 4. 2024|

Do bazénu se olympionik dostal po roce. Ruská válka ztěžuje Ukrajině přípravu na Hry v Paříži

Ruská agrese citelně poznamenala i ukrajinský sport. Ostřelování poškodilo stovky objektů, ve kterých se olympionici měli chystat na nadcházející Hry v Paříži. Země je bude schopná obnovit teprve poté, co boje ustanou.
10. 4. 2024|

Kvůli válce hrozí Ukrajině epidemie tuberkulózy

Rusové při dronových útocích plošně cílí na infrastrukturu a civilní objekty, včetně nemocnic. Ty navíc v poslední době čelí problémům kvůli tuberkulóze, která se začala opět šířit. Podle lékařů se kvůli válce nevedou reálné záznamy o nemocných a hrozí epidemie.
3. 4. 2024|

Motivovaly mě záběry studentů hloubících zákopy, vypráví český dobrovolník o vstupu mezi ukrajinské obránce

Po boku ukrajinských obránců bojují proti ruským okupantům také někteří čeští občané. Povolení připojit se do tamní armády jich získalo od prezidenta Petra Pavla a jeho předchůdce Miloše Zemana přes sto padesát. Na bojišti našli také nové přátele.
31. 3. 2024|