Rusové postupují k Pokrovsku. Jeho ztráta by byla jako pád „pevnosti“ Avdijivka

Ruské jednotky dosáhly významných taktických zisků u Pokrovsku ve východoukrajinské Doněcké oblasti, zatímco ukrajinské síly se podle některých zdrojů stáhly z určitých míst jihovýchodně od města, píše americký Institut pro studium války (ISW). Pokrovsk je významným dopravním uzlem, jehož ztráta by mohla Ukrajincům způsobit podobné komplikace jako pád Avdijivky, uvádí ukrajinský analytik Tatarigami. Podle listu The New York Times (NYT) je pro Rusko postup na Donbasu zřejmě důležitější než vyhnání Ukrajinců z Kurské oblasti.

Geolokalizované záběry podle ISW potvrzují, že Rusové postoupili přes dva kilometry na severozápad města Novohrodivka jihovýchodně od Pokrovsku, což naznačuje, že drží pozice v centrální části Novohrodivky. Jeden z ukrajinských vojáků napsal na Telegramu, že se ukrajinské síly z Novohrodivky stáhly, později příspěvek smazal, dodal ISW.

Jeho analytici dále konstatovali, že Rusové v poslední době postupují v místě poměrně rychle, přes většinu Novohrodivky během několika dní, což je pravděpodobně částečně umožněno zjevným stažením Ukrajinců z města. Novohrodivka není sama o sobě operačně významná, ale její případné obsazení by Rusům otevřelo cestu právě dál na Pokrovsk, který je důležitým dopravním uzlem v západní Doněcké oblasti.

Memento Avdijivky

Ukrajinský vojenský analytik Tatarigami přirovnává význam Pokrovsku k Avdijivce, kterou Rusové dobyli po mnoha marných pokusech letos v únoru. Avdijivka byla téměř deset let doslova pevností, která zajišťovala důležité logistické cesty v Doněcké oblasti. Její dobytí výrazně zvětšilo operační prostor Rusů.

Pokrovsk, který měl před válkou šedesát tisíc obyvatel, se nachází západně od Avdijivky na důležité křižovatce několika železničních tratí. Je významným distribučním uzlem, který umožňuje zásobování ukrajinských sil na frontové linii od Vuhledaru na sever Doněcké oblasti a dál. Pokrovsk je jedním z pouhých dvou míst na Donbasu, která tuto funkci ještě plní – tím druhým je Kramatorsk.

Rusko přitom nepotřebuje dobýt Pokrovsk celý, aby získalo kontrolu nad tamní železnicí. „Pouhá blízkost města umožňuje ruským silám zaměřit se na vlaky a vozidla s dělostřelectvem, minomety a bezpilotními letouny, což železniční uzel činí prakticky nepoužitelným. Je vysoce pravděpodobné, že provoz vlaků ve městě byl již kvůli těmto rizikům pozastaven,“ upozorňuje Tatarigami.

Ztráta Pokrovsku by ohrozila i Dnipro

Pokrovsk je i důležitým silničním uzlem a pokud by se Rusům podařilo odříznout silnici spojující Pokrovsk s Kostťantynivkou, zkomplikovalo by to zásobování ukrajinských jednotek působících v blízkosti okupovaných měst Bachmut a Horlivka.

Ztráta Pokrovsku by tak ohrozila zásobovací trasy ukrajinských sil z Vuhledaru na jihu do Horlivky na severu, shrnuje analytik. „Ztráta silnice i železnice by zhoršila situaci ukrajinských sil na Donbasu, což by vedlo k potenciální ztrátě Kurachove, Vuhledaru a oblastí jižně i severně od Torecka“.

Pokrovsk má i politický význam, dodává Tatarigami. Město se totiž nachází jen něco málo přes dvacet kilometrů od hranice Dněpropetrovské oblasti, do které se okupanti dosud nedostali. Pokud by Pokrovsk padl, ruské síly by čelily minimálním překážkám při postupu směrem k jejímu správnímu centru Dnipru.

Dobytí Pokrovsku by mohlo Rusy stát mnoho sil

Ruské vojenské velení bude pravděpodobně nuceno vynaložit značné množství sil a materiálu, aby se Pokrovsku zmocnilo, pokud by se ukrajinské vojenské velení rozhodlo vyslat do místa posily, píše dále ISW. Postupující ruské síly proto pravděpodobně nebudou schopny udržet současnou míru zisků donekonečna, zvláště pokud začnou útočit na samotný Pokrovsk, dodávají analytici.

Také Tatarigami uvádí, že Pokrovsk ještě není definitivně ztracen, i když situace je vážná. Je ale podle něj nutné, aby obránci zabránili rychlému a snadnému převzetí města okupanty.

„Ukrajině by to mohlo poskytnout potřebný čas na organizaci obrany v oblasti za Pokrovskem – tuto příležitost v podobné situaci v Avdijivce promarnila,“ dodal s narážkou na skutečnost, že po dobytí avdijivské „pevnosti“ okupanti rychle postupovali na západ. „Pokud Rusko vyčerpá své síly k dobytí Pokrovska, mohou mu chybět prostředky nebo morálka k dalšímu postupu,“ uzavírá analytik.

„Hlavním problémem ukrajinských sil je, že Ukrajina velmi dlouho odkládala další vlnu mobilizace, která byla velmi politicky citlivá. Tam, kde nyní potřebuje posily, je nucena posílat vojáky nově vycvičené, ještě ne zcela připravené. Nepochybně ale v průběhu bojů, byť budou mít třeba větší ztráty, ty zkušenosti získají. A pokud jich bude dost, tak ten ruský postup mohou zpomalit,“ míní Jan Ludvík z Institutu politologických studií FSV UK.

Rusko nadále útočí i na civilisty v oblasti. Jeho řízená letecká puma zasáhla dům ve vsi Izmajlivka u Pokrovsku a zabila čtyřčlennou rodinu, oznámila ukrajinská prokuratura. Dalších dvanáct lidí utrpělo zranění ve městě Izjum u Charkova, které zasáhly ruské rakety, uvedly ukrajinské úřady. Osm lidí zranila ruská raketa, která zasáhla Kryvyj Rih, uvedl Oleksandr Vilkul, předseda rady obrany města, které drží smutek za oběti předchozího útoku na místní hotel; počet obětí tohoto útoku stoupl ze tří na čtyři.

Analytik Ludvík o vývoji bojů u Pokrovsku (28. 8. 2024) (zdroj: ČT24)

NYT: Postup na Donbasu je pro Moskvu důležitější než vyhnání Ukrajinců z Kurské oblasti

NYT v souvislosti se situací u Pokrovsku napsaly, že pro Rusko je postup na východě Ukrajiny zřejmě důležitější než vyhnání Ukrajinců z Kurské oblasti, jejíž část od začátku srpna kontrolují. Odvolávají se přitom na západní představitele a vojenské experty. „Cílem ruské letní ofenzivy je minimálně zisk Pokrovsku,“ citoval list třeba rakouského experta Markuse Reisnera, který dodal, že na straně okupantů zatím není znát žádné oslabení těchto snah, které by mohl způsobit třeba přesun jednotek z místa do Kurské oblasti.

Podle analýzy agentury Janes se zdá, že Rusko plánuje v Kurské oblasti dlouhodobější konfrontaci s Ukrajinou, pokračují NYT. Podle jimi citované analýzy byla reakce Moskvy „poněkud pomalá, ale přesto metodická a důkladná“. Rusko nasadilo v regionu útočné vrtulníky a nedávno tam zvýšilo své dělostřelecké údery proti ukrajinským jednotkám, řekl listu Nikolaj Sokov, bývalý ruský a sovětský diplomat a nynější analytik Vídeňského centra pro odzbrojení a nešíření zbraní hromadného ničení.

Rusko nasadilo převážně záložní jednotky a jednotky z oblastí na jihu a severovýchodě Ukrajiny, které nejsou součástí hlavního postupu Moskvy směrem na Pokrovsk, dodávají NYT s tím, že podle Reisnera už ruské posily „znatelně zpomalily“ postup Ukrajinců v Kurské oblasti.

Moskva si také zřejmě spočítala, že přesun dostatečného množství jednotek, které by byly nutné k úplnému vytlačení Ukrajinců z takticky ne zcela významné Kurské oblasti, by nebylo tím nejlepším využitím vojenské síly, píší NYT. „Pokud vrhnete všechno, co máte, do Kurské oblasti, pak hrajete ukrajinskou hru,“ řekl jim Sokov.

Zpravodaj ČT Jan Řápek o situaci na Ukrajině (28. srpna 2024) (zdroj: ČT24)

Ukrajinci zřejmě Rusům sestřelili Su-25, v Rostovské oblasti hoří sklad paliva

Ukrajinští vojáci tvrdí, že v kramatorském sektoru v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny sestřelili ruský letoun Su-25. Na Telegramu to napsalo ukrajinské vojenské uskupení Chortycja. Stroj údajně sestřelila 28. samostatná mechanizovaná brigáda střelou z přenosného protiletadlového raketového kompletu (MANPADS), když se letoun pokoušel pálit na ukrajinské vojáky.

Jiný ruský letoun Su-25 Ukrajinci podle svého tvrzení naposledy sestřelili 23. července poblíž města Pokrovsk v Doněcké oblasti. Dohromady ukrajinské síly od začátku plnohodnotné války, kterou Rusko zahájilo v únoru 2022, zničily 368 ruských vojenských letounů s pevnými křídly, vyplývá z aktuálních informací generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil.

Ruské zdroje na Telegramu píší, že ukrajinské dronové útoky způsobily v Rostovské oblasti na západě Ruska požár několika nádrží ve skladišti paliva Glubokinskaja. Kanál blízký ruským tajným službám podle agentury Reuters uvedl, že byly zasaženy tři nádrže a v místě spadly dva drony. Informace nicméně nelze nezávisle ověřit.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že protivzdušná obrana zlikvidovala nad Rostovskou a Voroněžskou oblastí dvanáct ukrajinských dronů. Gubernátor Rostovské oblasti Vasilij Golubev napsal, že Rusko zničilo čtyři ukrajinské drony. O útoku a požáru se podobně jako v jiných takových případech nezmínil. Gubernátor Voroněžské oblasti Alexandr Gusev uvedl, že trosky dronu způsobily požár blízko „výbušného objektu“. K explozi však podle něj nedošlo.