Ruská ofenziva u Avdijivky pokračuje i po dobytí města

Ruská ofenziva v oblasti Avdijivky pokračuje i poté, co ruské síly toto východoukrajinské město v uplynulých dnech zcela ovládly. Shodují se na tom ukrajinské i ruské zdroje. Zpravodajka ČT Barbora Maxová od ukrajinských vojáků slyšela, že pád Avdijivky je horší než ztráta Bachmutu. Postup ale okupanty stál značné síly. Ukrajinská prokuratura dle agentury AFP oznámila, že vyšetřuje údajné zastřelení osmi válečných zajatců ruskými vojáky. Šest případů je právě z oblasti Avdijivky.

„V oblasti Avdijivky odrazila ukrajinská armáda čtrnáct útoků okupantů u Lastočkyne,“ uvedl velitel uskupení ukrajinských sil generál Oleksandr Tarnavskyj na Telegramu. Vesnice Lastočkyne leží necelé dva kilometry západně od severní části Avdijivky.

Podle něj se Rusové pokoušejí o postup také u Marjinky v Doněcké oblasti. Zopakoval i dřívější tvrzení ukrajinské armády, že ukrajinské síly odrazily mohutný útok u vesnice Robotyne v Záporožské oblasti.

Ukrajinci oznámili stažení z Avdijivky v sobotu

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj v sobotu sdělil, že ukrajinské jednotky se stáhly z Avdijivky v Doněcké oblasti, aby nebyly obklíčeny. Šlo o největší změnu na frontě od května 2023, kdy Rusové po dlouhých krvavých bojích dobyli Bachmut.

Ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS v neděli potvrdilo sobotní informace, že ruské síly zcela ovládly Avdijivku a postoupily v tomto úseku o 8,6 kilometru. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov uvedl, že ofenziva v tomto sektoru pokračuje a že ruské síly nedovolí Ukrajincům opevnit se na nových pozicích.

„Vojákům poděkoval ruský prezident Vladimir Putin, ruská státní televize zveřejnila záběry, jak nad Avdijivkou nevlaje ukrajinská modro-žlutá vlajka, ale naopak ruská vlajka. Oznámení ze strany Ruska probíhá s velkou pompou,“ uvedla reportérka ČT Barbora Maxová.

Barbora Maxová o situaci po ústupu ukrajinské armády z Avdijivky (zdroj: ČT24)

K pádu Avdijivky dochází v symbolický okamžik – asi týden předtím, než si bude Kyjev připomínat dva roky od začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu. „Když jsem se s bavila s vojáky, tvrdili mi, že pád Avdijivky je pro ně horší než pád Bachmutu. Bylo to více strategické místo – kdyby si Ukrajina Avdijivku udržela, nechala by si prostor pro postup na Doněck a jeho případné ostřelování,“ přiblížila Maxová.

Pád Avdijivky dávají někteří obránci také do souvislosti s výměnou v ukrajinském velení. „Tvrdí, že právě odstranění Valerije Zalužného z čela ukrajinské armády bylo chybou, že byl velitelem, který se velice snažil přiblížit ukrajinskou armádu k Západu, k NATO, zatímco Oleksandr Syrskyj je spíše velitel sovětského typu, který nehledí na lidské ztráty.

Ukrajinská prokuratura vyšetřuje údajné zastřelení válečných zajatců

Ukrajinská prokuratura v neděli oznámila, že vyšetřuje údajné zastřelení osmi válečných zajatců ruskými vojáky na východě Ukrajiny. Šest případů je právě z oblasti města Avdijivka, informovala agentura AFP. „Zastřelení ukrajinských válečných zajatců v obcích Avdijivka a Vesele: vyšetřování bylo zahájeno,“ napsal úřad ukrajinského generálního prokurátora na sociální síti Telegram.

Už v dřívějších hodinách telegramový kanál DeepState UA, který má blízko k ukrajinské armádě, uvedl, že Rusové zastřelili šest ukrajinských vojáků, z toho čtyři zraněné, které obklíčili na pozici jižně od Avdijivky. Stalo se tak patrně ve čtvrtek před definitivním stažením ukrajinských jednotek z města.

„Armáda prověřuje okolnosti smrti skupiny ukrajinských vojáků zajatých, když opouštěli pozici Zenit na jižním okraji Avdijivky,“ sdělil v neděli večer v ukrajinské televizi mluvčí uskupení ukrajinských sil Tavrija Dmytro Lychovij.

Velitel uskupení ukrajinských sil, generál Oleksandr Tarnavskyj, v sobotu připustil, že někteří vojáci při stahování z Avdijivky padli do ruského zajetí. Přesný počet nesdělil. Ukrajinské úřady se však podle něj obrátí na mezinárodní organizace a zprostředkovatelské země, aby zajistily, že Rusko bude s válečnými zajatci zacházet humánně a v souladu s mezinárodním právem.

Ukrajinské pozemní složky rovněž obvinily ruské vojáky ze zastřelení dvou ukrajinských válečných zajatců v jiné oblasti východní Ukrajiny. „Rusové opět demonstrovali svůj postoj k mezinárodnímu humanitárnímu právu, když zastřelili dva ukrajinské válečné zajatce,“ uvedla na Telegramu ukrajinská pozemní vojska.

Spekulace o odporu v koksovně

Podle Barbory Maxové je možné, že ukrajinský odpor v Avdijivce pokračuje. „Ruská strana tvrdí, že v objektu tamní koksovny se neustále pohybují malé skupiny ukrajinských obránců. Nicméně je to informace, kterou zatím ukrajinská armáda nechce komentovat,“ popsala.

„Podnikáme opatření, abychom zcela vyčistili město od ozbrojenců a zablokovali ukrajinské vojáky, kteří město opustili a uchýlili se do koksovny a chemické továrny,“ sdělil podle agentury Reuters mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

„Nyní probíhá intenzivní čištění koksovny Avdijivka od ukrajinských jednotek,“ citovala agentura TASS poradce šéfa ruské okupační správy Doněcké oblasti Igora Kimakovského.

Avdijivka leží severně od města Doněck, které proruské síly ovládly už v roce 2014. Rusové na dobře opevněné ukrajinské pozice útočili nepřetržitě a s vysokou intenzitou od října loňského roku. Tarnavskyj v neděli rovněž uvedl, že avdijivská „obranná operace“ způsobila Rusům ztráty přes 47 tisíc vojáků, 364 tanků, 748 obrněných vozidel, 248 dělostřeleckých systémů a pět letadel.

„Pád Avdijivky přišel za cenu obrovského nasazení lidského kapitálu a těžké techniky ruské armády. Utrpěla tam velké ztráty, takže se dá čekat, že je to do určité míry vyčerpalo. (...) Je velkou výhodou Moskvy oproti Kyjevu, že početní kapacita armády je mnohonásobně větší. Snaží se ji neustále doplňovat a nebere příliš ohled na lidské životy,“ doplnila Maxová.