Ukrajinci se stáhli z Avdijivky, někteří padli do ruského zajetí

Ukrajinci se stahují z Avdijivky (zdroj: ČT24)

Ukrajinské jednotky se po měsících bojů stáhly z Avdijivky v Doněcké oblasti, aby nebyly obklíčeny, uvedl na Facebooku hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj. Podle agentury Reuters je to největší změna na frontě od května 2023, kdy Rusové po dlouhých krvavých bojích dobyli Bachmut. Agentura ztrátu Avdijivky dává do souvislosti i s nedostatkem munice, kterému Ukrajina čelí kvůli váhavé vojenské pomoci Západu. Někteří obránci při ústupu padli do zajetí.

„Na základě operační situace v okolí Avdijivky, abychom se vyhnuli obklíčení a zachovali životy a zdraví vojáků, jsem se rozhodl stáhnout naše jednotky z města a přejít do obrany na výhodnějších liniích,“ uvedl v prohlášení Syrskyj.

„Naši vojáci důstojně plnili svou vojenskou povinnost, dělali vše pro to, aby zničili nejlepší ruské vojenské jednotky, způsobili nepříteli značné ztráty na živé síle i technice,“ napsal také a vyjádřil přesvědčení, že se ukrajinské jednotky do tohoto města vrátí.

Někteří ukrajinští vojáci byli během ústupu z Avdijivky zajati, uvedl ukrajinský brigádní generál Oleksandr Tarnavskyj. „V závěrečné fázi operace, pod tlakem nepřátelské přesily, byli někteří ukrajinští vojáci zajati,“ uvedl na Telegramu. Přesný počet neuvedl. Ukrajinské úřady se podle něj obrátí na mezinárodní organizace a zprostředkovatelské země, aby zajistily, že Rusko bude s válečnými zajatci zacházet humánně a v souladu s mezinárodním právem. Dodal, že ukrajinské jednotky se nyní přesunuly na druhou linii obrany u Avdijivky.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Bezpečnostní konferenci v Mnichově řekl, že se Ukrajina rozhodla pro stažení vojáků z Avdijivky v zájmu zachování životů.

Ruské obklíčení Avdijivky
Zdroj: ČT24

„Děkuji vojákům za důstojný boj, který svedli s nepřítelem v Avdijivce, a to navzdory naprosté početní převaze Rusů v živé síle, technice i střelách. Stahujeme se do připravených pozic, abychom se vrátili a udeřili ještě silněji. Jsem vděčný velení za jejich rozhodnutí. Bitva pokračuje,“ napsal na Telegramu Andrij Bileckyj, velitel třetí samostatné útočné brigády, která byla v posledních dnech nasazená u Avdijivky.

Už v pátek velitel uskupení ukrajinských sil generál Oleksandr Tarnavskyj informoval o tom, že se ukrajinští vojáci stáhli z opevněné pozice na jihovýchodě Avdijivky. To spolu s dalšími zprávami z místa podle deníku Ukrajinska pravda ukazovalo na to, že se ukrajinské jednotky po měsících bojů stahují postupně z celého města, které je prakticky kompletně zničené.

V sobotu večer ruské ministerstvo obrany prohlásilo, že síly okupantů převzaly plnou kontrolu nad východoukrajinským městem. Šéf resortu Sergej Šojgu o tom dle režimní agentury TASS informoval ruského diktátora Vladimira Putina. Ten podle kremelského mluvčího Dmitrije Peskova poblahopřál armádě a ocenil „důležité vítězství“.

Události: Ukrajinská vojska se stáhla z Avdijivky (zdroj: ČT24)

Šedivý: Kdyby Ukrajina dostala, co jí bylo slíbeno, Avdijivka by nepadla

Americký Institut pro studium války (ISW) ve svém pravidelném hodnocení situace uvedl, že ukrajinské stažení z Avdijivky se odehrálo „relativně kontrolovaně“. Poukazuje na skutečnost, že ukrajinská armáda pro účely tohoto složitého manévru povolala do oblasti posily.

Američtí analytici zároveň upozorňují na zprávy ruských vojenských blogerů, že stahování ukrajinských vojáků, kterým v Avdijivce hrozilo obklíčení, je „čím dál chaotičtější“ a doprovází ho zvýšené ztráty. Náznaky toho však ISW nepozoruje. Ruským silám bude podle ISW zřejmě činit potíže pokračovat v postupu z Avdijivky směrem na západ, kde mají Ukrajinci připravené náhradní obranné pozice.

„Pokud by se podařilo, co bylo slíbeno, tedy že Ukrajinci dostanou milion kusů dělostřelecké munice, na bojišti by byly F-16 a další dodávky by byly na Ukrajině včas, Avdijivka by nepadla. Nebo alespoň ne tak brzo. Ukazuje se, že Rusové měli sedmi až desetinásobnou převahu, pak je dobytí jen otázkou času,“ uvedl k aktuální situaci bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý. Podle něj budou chtít využít Rusové situace a pokračovat dál do hloubi ukrajinského území.

Generál Jiří Šedivý ke stažení Ukrajinců z Avdijivky (17. února 2024) (zdroj: ČT24)

„V tento okamžik už opravdu nezbývalo nic jiného,“ hodnotí stažení ukrajinských vojsk bezpečnostní analytik Otakar Foltýn. „Možná to mohlo přijít o něco dříve, ale těžko se stanovuje, kdy nastal ten správný okamžik.“

Domnívá se, že obě strany konfliktu v Avdijivce dosáhli svého cíle. Obrana kompletně zničeného města Ukrajinci podle něj byla vedena snahou způsobit ruské armádě co největší ztráty. „Cílem Ruska naopak bylo dosáhnout před takzvaně prezidentskými volbami alespoň nějaký operační úspěch,“ doplnil.

Souhlasil, že jde o nejzásadnější posun na frontě v posledních měsících, nicméně proto, že obráncům ani okupantům jiný průlom nepodařil.

Studio ČT24: Tomáš Řepa ke stažení ukrajinských vojáků z Avdijivky (zdroj: ČT24)

Strategický význam Avdijivky je sporný také podle Tomáše Řepy z Univerzity obrany. Přiznal však, že pohledů na důležitost zničeného města je vícero. Někteří spekulují nad železniční křižovatkou, která je pod kontrolou okupantů. Pro Ukrajince bude ale i po stažení v dostřelové vzdálenosti, upozornil. „Spíš jde o rovinu symbolickou a propagandistickou. Toho se určitě ruská strana chopí,“ uvedl.

Nic podle něj nenasvědčuje tomu, že by z ukrajinské strany došlo ke kolapsu, i když „stoprocentní to nebylo“. „V některých částech Avdijivky část ukrajinských vojáků zůstávala příliš dlouho,“ předpokládá důvod zajetí některých obránců města.

Upozornil, že otevřené zdroje hovoří o násobně větších ztrátách na ruské straně během této bitvy. „Všechno nasvědčuje tomu, že boj o toto nepříliš významné městečko, jak to interpretuji já, je stál minimálně desítky tisíc mrtvých a raněných,“ uvedl s tím, že se ruské ztráty přibližují bitvě o Bachmut.

Peklo v Avdijivce

Rusko v říjnu zintenzivnilo ofenzivu na Avdijivku a pozice Ukrajiny se již několik týdnů jevily jako stále ohroženější.

Třetí útočná brigáda, významná ukrajinská pěší útočná jednotka, byla tento týden vyslána do města, aby pomohla posílit obránce. Jednotka popsala boje jako „peklo“ a na sociálních sítích uvedla, že ukrajinští obránci byli v některých místech přečísleni ruskými silami v poměru asi šest ku stovce.

Rusko neuvedlo podrobnosti o svých ztrátách v brutálních bojích o město, ale ukrajinští představitelé a západní vojenští analytici tvrdí, že jeho postup si vyžádal ohromující ztráty na životech i vybavení.

Klíč k Donbasu

Podle agentury Reuters je ovládnutí Avdijivky klíčové pro ruský cíl získat kontrolu nad celým východoukrajinským Donbasem. Ruský vůdce Vladimir Putin na něj navíc může poukázat před březnovými symbolickými prezidentskými volbami.

Před válkou v Avdijivce žilo na 32 tisíc lidí, nyní jich zde zůstává asi tisícovka. Město leží severně od Ruskem držené bašty Doněcku, nad nímž Ukrajina ztratila kontrolu v roce 2014, kdy jej obsadili Moskvou řízení separatisté. V Avdijivce se nachází rozsáhlá koksovna, která během války přestala fungovat.

Avdijivka v listopadu 2023
Zdroj: Serhii Nuzhnenko/Reuters

Silnější argument pro Zelenského

Ztráta města téměř po dvou letech od začátku plnohodnotné ruské invaze dala ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému silnější argumentaci pro jeho žádost o naléhavější vojenskou pomoc, kterou vznesl na Mnichovské bezpečnostní konferenci, podotýká Reuters.

Už ve čtvrtek mluvil americký prezident Joe Biden o nebezpečí, že Avdijivka padne do ruských rukou kvůli tomu, že ukrajinské síly nemají dostatek munice, protože republikánská opozice v americkém Kongresu blokuje schválení další pomoci napadené východoevropské zemi.

Biden v sobotu se Zelenským o situaci telefonicky hovořil. Ukrajinský prezident uvedl, že doufá v „moudré rozhodnutí“ amerických zákonodárců.