Rusové zabili ve Lvově nejméně sedm lidí včetně dvou dětí, zasáhli historické centrum

Události: Rusko provedlo vzdušné údery na Lvov, vyžádaly si nejméně sedm obětí (zdroj: ČT24)

Rusko v noci na středu opět útočilo drony i raketami na ukrajinská města. Okupanti napadli i západoukrajinský Lvov, kde zabili nejméně sedm lidí včetně dvou dětí. Dalších více než šedesát lidí zranili, informovaly tamní úřady. Poškozena byla mimo jiné více než padesátka domů v historickém centru. Město krátce po útoku navštívila předsedkyně české Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). V okupovaném Doněcku si naopak ukrajinské ostřelování vyžádalo nejméně tři mrtvé, uvedl Ruskem dosazený náčelník zmíněné oblasti Denis Pušilin. Informace nicméně nelze nezávisle ověřit.

Rusové zabili v západoukrajinském Lvově nejméně sedm lidí, oznámily úřady. Mezi mrtvými je padesátiletá porodní asistentka a její manžel. Oběťmi jsou podle zpřesněné bilance dvě děti, jde o dívky ve věku sedm a čtrnáct let. Dřívější údaje uváděly, že zemřely tři děti. Záchranné práce ve městě skončily, zraněných je celkem 64 lidí.

Mezi mrtvými jsou čtyři členové jedné rodiny – matka a její tři dcery ve věku sedm, osmnáct a jednadvacet let, sdělili starosta města a lvovská Ukrajinská katolická univerzita, na které jedna ze zabitých dívek studovala. Otec rodiny je mezi zraněnými. „Nejstarší z dcer už byla velká. Nevím, kolik jí bylo let. Další dvě byly malé. Byli moc příjemní sousedé,“ popsala v slzách v rozhovoru pro ČT sousedka zmíněné rodiny.

V důsledku útoku došlo k požáru obytných budov u hlavního nádraží, v historickém centru města bylo poškozeno přes padesát domů, mezi nimi nejméně sedm architektonických památek, informují ukrajinská média. Mezi poškozené památky patří i Centrum sportovního lékařství a rehabilitace z roku 1893. Okupanti poškodili i tři školy a dvě zdravotnická zařízení.

Ruské ministerstvo obrany – podobně jako v dalších případech, kdy jeho armáda zabila civilisty nebo zničila energetickou infrastrukturu – tvrdí, že cílem úderu byl vojensko-průmyslový objekt.

Na Lvovskou oblast mířily podle ukrajinského letectva dvě skupiny ruských řízených střel a přímo na Lvov pak balistické hypersonické střely Kinžal. Rusové na město vyslali i drony. Výbuchy byly slyšet také v západoukrajinských městech Luck a Rivne.

Lvov byl během dvou a půl let plnohodnotné války většinou ušetřen nejhorších útoků, Rusové při úderech na západní Ukrajinu cílili především na kritickou infrastrukturu a vojenské objekty mimo město. I ve Lvově ale okupanti zabíjeli civilisty, například loni v červenci.

Minulý týden se ruské údery zaměřily na energetickou infrastrukturu, což způsobilo výpadky elektřiny, připomněl zpravodajský server BBC News.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po ruském nočním útoku vyzval spojence, aby zemi pomohli s protivzdušnou obranou a apeloval na povolení úderů v nepřátelském týlu, napsala agentura Reuters. Lvov vyhlásil na čtvrtek den smutku.

Do Lvova dopoledne přijela předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Hned na úvod jednodenní návštěvy si prohlédla škody po nočních ruských úderech a prohlásila, že útok je připomínkou toho, že válka se týká celé Ukrajiny, a ne jen fronty na východě země.

Smutnou symbolikou je, že byla ve městě během její návštěvy otevřena nová část porodnice v protileteckém krytu díky deseti milionům korun z české humanitární pomoci. V noci se tam narodilo třiadvacet dětí.

Pekarová Adamová útok odsoudila a vyzvala k sestřelování ruských raket nad územím Ukrajiny. „Přirovnala bych to k běžné životní situaci. Když sousedovi hoří dům, je mojí morální, ale i pragmatickou povinností mu pomoct, protože se oheň může rozšířit,“ řekla pro ČT Pekarová Adamová.

Podporu už obratem nabídlo Polsko. „Lvov potřebuje pomoc! Cílem ruského útoku bylo centrum města. Mnoho historických domů je poškozeno. Polsko je připraveno pomoci při jejich rekonstrukci,“ napsal na síti X polský premiér Donald Tusk.

Kdo bude, zdaleka nejen o rekonstrukci Lvova, jednat se zahraničními partnery, ale v tuto chvíli není jasné. Ministr zahraničí Dmytro Kuleba ráno poslal šéfovi parlamentu rukou psaný rezignační dopis. Demisi přitom v už úterý podali ministři strategického průmyslu, spravedlnosti a životního prostředí. Funkce se vzdává také ministryně pro znovuzačlenění okupovaných území a vicepremiérka pro evropskou integraci. Jak se následně ukázalo, šlo o připravené změny ve vládním kabinetu, prosazené prezidentem.

„Potřebujeme novou energii. Tyto kroky mají za cíl posílit naši zemi v mnoha směrech. Mezinárodní politika a diplomacie není výjimkou,“ prohlásil ukrajinský prezident Zelenskyj.

V Kryvém Rihu zranili Rusové desetiletou dívku

Rusové zasáhli také civilní infrastrukturu v Kryvém Rihu v Dněpropetrovské oblasti, uvedla oblastní správa. Pět lidí je zraněných, mezi nimi desetiletá dívka. Okupanti poškodili hotel, třicítku bytových domů, střechy, ve více než tisícovce bytů jsou rozbitá okna a balkony. Poškozeny byly také čtyři vzdělávací instituce, cirkus, Palác mládeže, obchody, podniky a auta. Ruskému útoku čelil také Kyjev a rovněž město Sumy na severovýchodě země.

Dopady měl noční ruský útok na Ukrajinu i v sousedním Polsku, které opět nasadilo svá i spojenecká letadla, aby zajistilo bezpečnost svého vzdušného prostoru, informovala tamní armáda. Stalo se tak potřetí za osm dní.

Zpravodajka ČT Darja Stomatová o aktuálním vývoji na Ukrajině (4. září 2024) (zdroj: ČT24)

Noční útoky přišly v době, kdy se Ukrajina stále vzpamatovává ze zřejmě nejhoršího letošního ruského útoku, úterního úderu na Poltavu. Jeho bilance stoupla na 53 mrtvých, dalších pět lidí záchranáři dál hledají pod troskami, uvedla státní služba pro mimořádné situace v Poltavské oblasti. Zraněných je nejméně 298. Ukrajinské ministerstvo obrany oznámilo, že lidé neměli dost času, aby se po vyhlášení leteckého poplachu dostali do krytů.

Rusko hlásí mrtvé a raněné v Doněcku a Belgorodu

Rusové naopak tvrdí, že ukrajinská děla zasáhla v Doněcku tržiště, napsal na Telegramu Ruskem dosazený náčelník okupované části Doněcké oblasti Pušilin a dodal, že na jiném místě výbuch nálože shozené z dronu zranil dvacetiletou dívku. Tři mrtvé po ostřelování pohraniční vsi Novaja Tavolžanka hlásí i gubernátor ruské Belgorodské oblasti.

„Utrpěným zraněním podlehli na místě ještě před příjezdem sanitky,“ uvedl gubernátor Vjačeslav Gladkov a dodal, že další dva lidé, muž a žena, vyvázli se zraněním a sanitky je odvezly do nemocnice v Belgorodu.

Podobná tvrzení bojujících stran ovšem nelze ve válečných podmínkách nezávisle ověřit. Kyjev i Moskva tvrdí, že neútočí na civilisty a civilní objekty.

Server Meduza připomněl, že letos v lednu zahynulo po zásahu tržnice Merkurij při ostřelování sedmadvacet lidí, dalších pětadvacet utrpělo zranění. Podle médií šlo o nejkrvavější útok na Doněck za deset let bojů na východě Ukrajiny; město se totiž už na jaře 2014 stalo baštou proruských separatistů podporovaných Moskvou.