Ruský útok zabil v Poltavě desítky lidí, hlásí úřady

Události: Ruský útok v Poltavě zabil desítky lidí (zdroj: ČT24)

Ruský vzdušný útok na ukrajinské město Poltava v úterý zabil nejméně 51 lidí a 271 dalších zranil, uvedly tamní úřady. Dvojice balistických střel podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zasáhla vzdělávací instituci a nemocnici. Úder zřejmě cílil na vojenský institut komunikací. Armáda potvrdila, že mezi mrtvými byli i vojáci, a oznámila, že bude vyšetřovat, zda byl objekt dostatečně zabezpečen. Hasiči a záchranáři stále pátrají po přeživších, okolo patnácti z nich může být stále uvězněno pod troskami. Jedná se o nejtragičtější letošní útok na Ukrajinu.

„Dostal jsem předběžné zprávy o ruském úderu na Poltavu. Podle nyní dostupných informací dvě balistické střely zasáhly území vzdělávacího institutu a sousední nemocnice. Jedna z budov institutu komunikací byla částečně zničena. Lidé zůstali uvězněni pod troskami. Mnozí byli zachráněni. Více než 180 lidí bylo zraněno. Bohužel je mnoho mrtvých. Dosud jich bylo hlášeno jednačtyřicet. Upřímnou soustrast všem rodinám a přátelům,“ prohlásil po jedné hodině středoevropského letního času (SELČ) ukrajinský prezident. Tato bilance se během odpoledne vyšplhala až na 51 mrtvých a 235 zraněných.

Podle ukrajinského ministerstva obrany ruský agresor zahájil barbarský útok na jednu z městských vzdělávacích institucí. Podle informací agentury Reuters se jednalo o vojenský institut komunikací, kde se školili ukrajinští vojáci pro radio-elektronický boj. Právě ten měl být podle analytika Vlastislava Břízy primárním cílem útoku. Zasažena byla ale i blízká nemocnice či okolní panelové domy.

Ukrajinské ozbrojené síly později v prohlášení potvrdily, že při útoku na vojenský institut v Poltavě zemřeli i příslušníci armády. Uvádí, že jde o „desítky mrtvých a stovky zraněných“. „Přišli jsme o statečné Ukrajince, naše bratry a sestry, vojáky,“ dodávají.

Zelenskyj zopakoval výzvu partnerům Ukrajiny, aby Ruskem napadené zemi poskytli další systémy protivzdušné obrany a zbraně dlouhého doletu, které podle něj mohou zemi ochránit před ruským terorem. „Potřebujeme je teď, ne později. Každý den zpoždění bohužel znamená další ztracené životy,“ dodal.

K úderu došlo, když lidé mířili do krytu

„Podle dostupných informací nepřítel použil dvě balistické střely. Časový interval mezi poplachem a příletem smrtících střel byl tak krátký, že zastihl lidi v okamžiku evakuace do protileteckého krytu,“ popsal resort obrany. Právě balistické rakety jsou totiž nejrychlejší a je obtížné je sestřelit.

Ministerstvo také uvedlo, že v době zásahu raketami probíhala v institutu výuka. Poplach zazněl v 09:08 (11:08 SELČ), všichni zamířili do krytu, načež několik minut, či dokonce pouhou minutu po vyhlášení poplachu došlo k výbuchům. „Začal poplach a hned za minutu se ozvaly dva výbuchy. Mysleli jsme si, že zasáhli přímo nás. Všechna okna máme rozbitá,“ popsala obyvatelka Poltavy Olena Serdjuková.

Před dopadem dvou střel Iskander nad učilištěm podle svědků přeletěl neznámý, pravděpodobně nepřátelský, dron. Samotný útok měl přijít v okamžiku, kdy se kadeti před budovou chystali k nástupu.

Záchranné operace pokračují

Mnoho lidí bylo uvězněno pod troskami, stále se pod sutinami může nacházet až patnáct lidí. Na místě nadále pracují záchranáři a zdravotníci. „Máme zde popáleniny, zranění po výbuchu, zlomeniny i kombinace poranění. Nacházíme také šrapnely,“ sdělil vedoucí lékař jednotky intenzivní péče v poltavské nemocnici Valentyn Bilyj. Zhruba do 14:00 místního času záchranná služba zachránila 25 lidí, z nichž jedenáct vyprostila zpod trosek, doplnilo ministerstvo. Záchranné operace pokračovaly i po páté hodině SELČ.

Předseda oblastní správy Filip Pronin na Telegramu napsal, že mnoho obyvatel Poltavy daruje krev a že „koordinované akce záchranářů a zdravotníků dnes zachránily mnoho životů“.

Zpravodajka ČT Darja Stomatová o útoku na město Poltava (zdroj: ČT24)

Zelenskyj řekl, že do záchranné akce se zapojují všechny potřebné složky. „Jsem vděčný každému, kdo od prvních minut po zásahu pomáhá lidem, kteří zachraňují životy,“ zdůraznil. Zároveň prohlásil, že nařídil úplné a rychlé vyšetření všech okolností útoku.

Vyšetřování případného selhání

Ukrajinští vojenští blogeři nicméně neskrývají frustraci – úmrtím a zraněním desítek specialistů školených pro radio-elektronický boj se podle nich dalo lehce předejít. Informace o učilišti i absolventech jsou totiž volně dostupné na internetu. Vedení podle novinářů navíc nechávalo pravidelně kadety nastupovat před budovou a objevují se stížnosti, že někteří řídící funkcionáři a velitelé se ani po mnoha podobných tragédiích nebyli schopni poučit.

I ukrajinské ozbrojené síly později avizovaly, že bude zahájeno vyšetřování, které má určit, zda vedení instituce učinilo dost pro ochranu „života a zdraví vojáků na místě“. Vojenské velení přislíbilo zpřísnit opatření pro zajištění bezpečnosti personálu ve vojenských objektech.

Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec vyzval svět, aby ruský úder na Poltavu odsoudil. „Další ruská nelidská krutost a cynismus! Dnešní barbarské ostřelování Poltavy, kdy ruská armáda vypálila dvě balistické střely na vzdělávací instituci (...), to je další důkaz, že nepřítel nemá ani čest, ani svědomí. Nezastaví se před ničím, aby zasel strach a utrpení. Svět musí vidět a odsoudit tyto barbarské činy,“ nechal se slyšet.

První dáma Ukrajiny Olena Zelenská, která byla jedním z lidí, kteří informovali o zvýšení bilance obětí, útok označila za tragédii a na síti X napsala, že Rusko Ukrajincům „stále bere to nejcennější – život“.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) na síti X útok označil za další ruský válečný zločin, který ukazuje nutnost dodávek protivzdušné obrany a všech zbraní nutných pro účinnou obranu Ukrajiny. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) Česko Ukrajině pomáhá právě proto, aby nedocházelo k takovým krveprolitím. Úterní úder je pak podle vyjádření kanceláře prezidenta Petra Pavla dalším dokladem, co by znamenal ruský úspěch na Ukrajině – vítězství násilí a čirého bezpráví.

Poltavská oblast se nachází na střední Ukrajině, nedaleko od Ruskem okupovaných oblastí, a je tak pravidelně terčem útoků ruských dronů a raket, které do regionu doletí i v řádu minut. Oblast kvůli úternímu útoku vyhlásila třídenní smutek.

Načítání...